© Rootsville.eu

Gerald Clark & Steven Troch (SA/B)
Blues
Pallieter Café Herselt
(28-11-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band: Gerald Clark - Steven Troch


© Rootsville 2021


Ik kan me vaag iets herinneren dat er voor die hele Corona kermis ooit een tour gepland stond met onze Belgische harpist Steven Troch en een Zuid-Afrikaanse bluesman met name, Gerald Clark. Na vele vijfen en zessen is het vanjaar er dan toch van gekomen en asseblief hier zijn dan Gerald Clark en Steven Troch. Mijn Zuid-Afrikaans is niet zo goed maar we gaan proberen met enkele woordjes de Gerald op zijn gemak te stellen.

Steven Troch voorstellen is bij de bluesliefhebbers als een open deur intrappen. Vorige zaterdag stond deze wizzard op de Mississippi Saxofoon nog op "Blues In Schoten" en begin van de maand stond Steven nog een de zijde van Tiny Legs Tim op het vermaarde bluesfestival "Bay-Car Blues", de 'bluesrots' in de branding in Frankrijk gelegen in "Grande-Synthe", waar hij de editie ervoor nog samen met zijn "Steven Troch Band" nog succes kwam te boeken.

Van Gerald Clark is er hier in onze contreien minder geweten. Gerald Clark is een van Zuid-Afrika's bekendste bluesmuzikanten en een singer/songwriter die bekend staat om zijn buitengewone vermogen om met zijn muziek een verhaal te vertellen. Clark heeft een stem die de ziel raakt en eerlijkheid die de Blues is. Maar hij is niet alleen een Bluesman, altijd origineel in zijn benadering, hij blijft verkennen terwijl hij de blues naar nieuw terrein begeeft. En nu maar hopen dat hij ons ook iets in het Zuid-Afrikaans brengt. Gerald Clark heeft wel als uitvalsbasis voor Europa, Tjeschïe.

Om in het "Pallieter Café" binnen te gaan heb je geen deurklokkie nodig, gewoon de deur opendoen en binnenstappen zonder CST. Het optreden vindt evenwel plaats in het open zaaltje ernaast. Een plaats waar je jezelf niet ongemaklik moet voelen vanwege het Corona virus want er is luchtcirculatie in overvloed. Alleen maar hopen dat we geen inflammasie oplopen nie want aan een kaggel had den Hans niet gedacht. Helaas ligt deze busker stal aan de expressweg Herselt-Varenwinkel en is er dus wel wat windlawaai. Daar ik nog niet mobiel genoeg ben kon ik er niet komen met de moltrein en dus deed ik maar beroep op de taxi van mijn "compadre de route". De harde kern van Gevarenwinkel was ook komen opdagen en zo nog een bedankje voor het geschenk. Nog een sopie bestellen en we zijn er klaar voor...

Na meer dan een uur in de koelcel te hebben verbleven kwamen Steven en Gerald dan toch opdagen vanuit het warmere "Pallieter Café". Als het de bedoeling is van Hans om hier elke zondag een busker namiddag te laten doorgaan zou ik die wijselijk verplaatsen richting zomer anders kan je het kind best met het badwater weggooien. De enige warmte kwam van de vocale capaciteiten van Gerals Clark en die waren dan weer optimaal.

Naast de subtiele harmonica grooves van onze Steven Troch werd het een perfect uitgebalanceerd cocncert van originals en covers. Dit alles met enklele prachtige stukjes pre-war bluesjes zoals "Poor Man Blues" en zelfs eentje van Lonnie Johnson. Met nummers als "Fire" en "House On Fire" schreeuwdeb de muzikanten zelfs om een straaltje warmte met als resultaat...noppes.

Een pluimpie dan voor Steven en Gerald die het niet aan hun hart lieten komen al begon de concentratie bij ons om te slagen tot enige galgenhumor. Aan een "Tequila Sunrise" hadden we nog niet gedacht, ons duo wel en zo liep de eerste set dan op zijn einde en legde Gerald zo zijn kitaar even aan de kant.

Tijdens de 2de set hadden we ons knus aan de toog genesteld en hoorden we nog de kwaliteit met nummers als "Hot Tamales", "Walking Blues" en "Strange Fruit". Onze dosis fruit kwam dan weer uit een Rochefort Tripel en zo verlieten den doc en ikzelf het gezelschap. Voor Vic en Nico zou het nog verwarmen worden maar niet aan een jam...dus ook nie aan een aansoek nie ;-) Hoop Gerald en Steven nog eens terug te zien in de toekomst want ze zijn het waard. Dankie! Een beetje respect voor muzikanten en klandizie is altijd wel goed....