© Rootsville.eu

Black Cat Biscuit
Sunday Evening Blues powered by be-MINE Blues
CC Muze Café Heusden-Zolder
(12-12-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: be-MINE Blues
info band: Black Cat Biscuit

© Rootsville 2021


De in het leven geroepen "Sunday Evening Blues" concerten in het "Muze Café" te Heusden-Zolder, in een organisatie van onze Limburgse vrienden van "be-MINE Blues", bleken al vlug een schot in de roos te zijn. Al vanaf de opener met "Blues Lee" op 27 juni was het hier meteen volle bak, een succes dat steeds maar standhield bij de daaropvolgende optredens met als logische gevolg dat er nu ook een versie 2.0 werd bevestigd. Voor "2022" staan de "Voodoo Twinz ft. The Patricks" (23-01-22), Big D & Captain Keys (20-02-22), de jubileum editie van "The Catsmokes" (13-03-22) en Fred Klee & Southern Rumble (17-04-22) geprogrammeerd. Allemaal hoopvol in deze donkere dagen maar eerst gaan we ons opwarmen aan het laatste concert van 2021 hier in het "Muze Café" met de wereldburgers van "Black Cat Biscuit".

Op de affiche "Black Cat Biscuit" die als een introducerende tour is aangevat met voorstelling van hun nieuwe gitarist, Raffe Claes (ex-Tensfield). Raffe is afkomstig uit de gemeente van de "Vlaamsche Filmkes", het grote witte scherm hing al klaar maar verder werd er geen gevolg aan gegeven. 't Zal wel weer voor de voetbal zijn :-(. Ik zeg wel wereldburgers want het waren deze "Black Cat Biscuit" die na het winnen van de "Belgian Blues Challenge" in 2018 onze kleuren mochten gaan verdedigen op de "European Blues Challenge" in 2019.

Als vanouds krijgen we hier, in de toch al drukke eindejaarsperiode, een bordje met "SOLD OUT" te zien en dit kan enkel de harten van onze bluesliefhebbers en die uiteraard die van de kompels van Beringen danig komen te verwarmen. Alle stoelen bezet???, al is er altijd wel plaats in de backstage. Deze "Sunday Evening Blues" concerten hebben als dusdanig zelfs een macotte in de wereld geroepen in de vorm van een geile Fiat Cinquecento, en die staat nog steeds fier als een konijn op het plein (nu met de nodige antigel in zijn leidingen). Ik begeef me samen met mijn compagnon de route van Gevarenwinkel ter plaatste met diens silver bullet ;-) Verder nog aanwezig een al lang niet meer geziene Doghouse Sam, die van Oetsloven die nog eens de grenzen van Wellen durfden te overschrijden, enkele leden van "One Time Blues Band" en het opperhoofd van "Bourbon Street". Deze gattering van bluesfanaten waren er duidelijk klaar voor.

In oktober hadden we onze curieuzeneuzen al richting "Black Cat Biscuit 2.0" gericht tijdens één van de eerste concerten met gitarist Raffe Claes. Het resultaat was naar onze mening een meer bluesy ingestelde band, dit zonder uiteraard afbraak te doen aan de vroegere guitarslinger Stanley Patty. Zo zijn we dus klaar voor dit optreden hier in het "Muze Café" waar dank zij die van "be-MINE Blues" de blues fanaten zich huis voelen. De highlight van dit eerste seizoen voor mezelf en vele anderen was "het" kiekebisj concert op 29 augustus van "Big Joe & Phantom 309". Aan de zwarte katjes om hier verandering in te brengen..

Opmerkelijk aan deze "Black Cat Biscuit" is dat covers bij dit 5-tal uit den boze zijn. Je toch goed voelen bij hun blues is daardoor des te opmerkelijker. Of het nu is met het swingende en jazzy getinte "Elwood Blues" of het party gevoel zo waar bij je doet opwellen met "Say Hello To Goddot" het is en blijft sterk wat deze heren uit de mouw komen te schudden. Je kan zeggen wat je wil maar sinds mijn eerste kennismaking op "Hookrock 2016" met Bart “Yasser” Arnauts, Jeff “Junior” Gijbels Mark “Mr Mark” Sepanski, Patrick “P. Daddy” Indestege, en ook nu met Raffe Claes, is en blijft deze "Black Cat Biscuit" een meer dan geoliede machine.

Een nummer als "Wheels 2000" is zelfs meer dan aanstekelijk te noemen en de show dat de heren telkens weer ten beste geven laat een positieve vibe na bij de aanwezigen. Veelzijdigheid is ze ook niet vreemd want bij "It Ain't My Day" komen zelfs de Cash-fanaten op te veren. Met "Let The Blues Heal You" worden we zlfs naar de hogere regionen van de blues gekatepulteerd alsof het niets lijkt. Van boogie, rock 'n roll over een ballad komen we zo terecht in een stukje West Coast met "The Way It Is". Als eerbetoon aan de legendarische Walter De Paduwa aka Dr. Boogie van "Classic 21" schreven deze "Black Cat Biscuit" ook het toepasselijke "Dr. Boogie". Nummers als "Giovanni Winnetou" zijn zelfs, ondanks de titel, in het leven geroepen om onsterfelijk te worden.

Sterk bij deze "Black Cat Biscuit" is ook zoals reeds vermeld het show gehalte waarbij ieder lid van de band zijn moment de gloire kent, zelfs de man die veelal uit beeld is, de drummer. Op het ritme van "Do The Hand Jive" kwamen er ook knappe solo's van de bandleden, het washboard en indrukwekkende drumsolo van Jeff Jr. incluis. Weerom een outstanding prestatie van deze Limburgse wereldband en een welverdiende afsluiter van het eerste seizoen van deze "Sunday Evening Blues" concerten. Een pluim op de hoed van "be-MINE Blues" en een extra literke olie voor de Fiat, en zo kijken sommige al uit naar het eerste concert van 2022 in dit "Muzecafé"...maar ook naar het nieuwe album van "Black Cat Biscuit" want de nieuwe nummers moeten en zullen worden uitgebracht ;-).

het is voor iedereen Corona...