© Rootsville.eu

Ad Vanderveen (NL)
tiltle: Candle To You
music: Singer-songwriter - Americana
release date: january 21, 2022
label: Coast To Coast
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Ad Vanderveen

© Rootsville 2022


Ad Vanderveen staat erom gekend dat hij wel ieder jaar een nieuw album op de markt komt te brengen. Ad Vanderveen heeft een reputatie opgebouwd als een van de beste singer/songwriters in het nieuwe folk- en rootsgenre. Hoewel geboren als Nederlander (Hilversum, 1956), is de helft van zijn familie Canadees en het is dit deel van de wereld waar zijn muzikale roots liggen. Sinds de dagen voordat het Americana heette, verkende Ad zijn songwriting-muze door een mix van rock-'n-roll, folk en country, en werkte in veel bands voordat hij begin jaren 90 zijn eigen stem als soloartiest vond. Zijn muziek omvat een breed scala aan stijlen, van intieme akoestische liedjes als soloartiest, met zanger en compagnon Kersten de Ligny, tot expressieve en uitgebreide elektrische improvisatie met zijn garageband "The O'Neils", en alles daartussenin.

"Candle To You" komt uit in het kielzog van het internationaal lovend ontvangen 2021 album Release. Er staan 10 nieuwe eigen songs op met een geluid en sfeer die iets anders hebben dan Vanderveen’s eerdere werk. De titelsong kan beschouwd worden als een bescheiden eerbetoon aan beide bovengenoemde mannen, evenals aan andere helden die voorgingen. A tribute while still alive, zeg maar. Als kind van de 60-er jaren, opgroeiend in de tweede lijn van die revolutionaire generatie zie ik mezelf als een drager van dezelfde vlam.

Hoewel sommige liedjes duidelijk gemaakt zijn op akoestische gitaar, is veel van dit album tot stand gekomen op de mandola - de oudere zus van de mandoline. Het ontdekken van een voor hem nieuw instrument leidde tot nieuwe ideeën en harmonische toonzettingen die een gevoel van verrassing en ruimte in zijn muziek brachten. Neem daarbij pedal steel, viool en viola, elektrische gitaar, harmony zang, bas en drums/percussie en je hebt een naturel, open en fris klinkend geluid dat een gevoel van vernieuwing mee lijkt te brengen. Ook was het bijzonder om bij de opnamen weer samen te werken met zijn oude vrienden en bandleden uit mijn Personnel verleden; Philip Kroonenberg en Jan Erik Hoeve kwamen na respectievelijk 30 en 40 jaar langs en ze gingen met groot plezier verder waar we ooit gebleven waren, met een grote dosis hernieuwde inspiratie.

Zoals eerder genoemd komt muziek nooit uit het niets en is altijd beïnvloed en geïnspireerd door degenen die voorgingen, maar tekst is iets anders en Vanderveen heeft duidelijk altijd zijn eigen verhaal te vertellen gehad. Het is het verhaal van een levenslange zoektocht waardoorheen als rode draad een besef van thuis loopt. Er valt te vermoeden dat er door de jaren heen een doel dichterbij komt, hoewel dat nooit letterlijk wordt ingevuld en meer tussen de regels blijft. Het is een heimwee van de geest die een belofte inhoudt van vinden en thuiskomen, een sentiment dat velen - bewust of onbewust - misschien zullen herkennen. De poëzie die altijd centraal staat in Ad Vanderveen’s werk geeft vaak hints naar een groter plaatje, uitgedrukt in alledaagse gebeurtenissen en spreektaal, met thema’s die relevant zijn in het leven van iedere volwassene zoals; de liefde - zowel individueel als universeel; verlangen; verlies; transcendentie en acceptatie.

tracks:

1 Do What You Love
2 Following The Wind
3 Over Time
4 Candle To You
5 Last Venture
6 All The Way Thing
7 Window In The Rain
8 Miss That World
9 Exit Inside
10 Air Guitar