© Rootsville.eu

Alexander Smalls (US)
tiltle: Let Us Break Bread Together
music: Jazz
release date: june 10, 2022
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Alexander Smalls


© Rootsville 2022


Voordat hij een inmiddels legendarische carrière als chef-kok en restaurateur opbouwde, trad Smalls over de hele wereld op als een veelgevraagde operazanger. Een klinkende en nauwgezette beheersing van uitdagend materiaal leverde hem internationale aandacht op, evenals zowel GRAMMY- als Tony Awards voor zijn bijdragen aan de cast-opname van George Gershwin's Porgy and Bess in Houston Grand Opera in 1977. Nu, na meer dan 30 jaar afwezigheid van de microfoon , de prijswinnaar van James Beard en de veelgeprezen bariton keert terug naar de studio als een doorgewinterde, onderzoekende muzikant, die graag de kracht wil vertalen van een muzikale canon die hij als generatief resonerend en toch bedreigd beschouwt.

Gemixt en gemasterd door Dave Darlington, eist Let Us Break Bread Together genuanceerde aandacht van gelijkgestemde artiesten. Voor het project verzamelden Smalls en coproducenten Ulysses Ownes, Jr. en Robert Sadin twee bands met diverse, creatieve stemmen, waaronder Joseph Joubert op orgel (pianotracks 4 en 11); Cyrus Chestnut op piano; Ruben Rogers op bas; en Owens op drums en percussie voor tracks 1, 4, 5, 7, 9, 10 en 11; evenals Kevin Hayes op piano en Fender Rhodes; John Ellis op saxofoon en basklarinet; Ben Williams op bas; en Owens op drums en percussie voor de nummers 2, 3, 6 en 8. Cruciaal voor het vertalen van de bedoeling van het album was het samenbrengen van behendige improvisatoren die genieten van melodie - een eigenschap die Smalls als essentieel beschouwt voor het interpreteren van de Afro-Amerikaanse spirituele traditie.

De artistieke impuls van Smalls is er een van exploratie en curatie. Of hij nu in de keuken of achter de microfoon is, zijn creativiteit viert individuele en culturele bijdragen van de Afrikaanse diaspora en een gedeeld voorouderlijk erfgoed. Terwijl hij zijn eerste serie-release uitbrengt, is Smalls druk bezig met de onthulling van zijn nieuwste culinaire concept in Dubai: Alkebulan. "Alkebulan was het eerste geschreven woord van Afrika en de oorspronkelijke naam voor Afrika totdat de Europeanen arriveerden en het niet konden uitspreken", zegt Smalls. “Het betekent Tuin van Eden, Moeder van de Mensheid.

Die dwang om pulsen samen te stellen en te verenigen, klinkt door in Let Us Break Bread Together. Naast het arrangeren van hymnes en traditionals zoals "Wade in the Water", "Poor Little Jesus Boy" en het titelnummer van het album, brengen Smalls en zijn collega-artiesten hedendaagse Afro-Amerikaanse normen in de schijnwerpers, zoals Sonny Rollins' "St. Thomas" en "Watermelon Man" van Herbie Hancock. In de traditie van Miles Davis op Milestones onthoudt de doorgewinterde tenor zich van optredens op bepaalde nummers, waardoor heilige instrumentale momenten zich kunnen ontwikkelen en blijven hangen.

Dat besef leidde gedeeltelijk tot een jarenlange samenwerking met Owens, zijn vriend en artistieke medewerker die hij op een avond ontmoette in Minton's, waar Smalls in 2013 het bekroonde zusterrestaurant The Cecil had gelanceerd. Toen een jonge kunstenaar introduceerde hen, hun affiniteit aangewakkerd. Terugkeren naar de studio om Let Us Break Bread Together op te nemen, is genezend en opwindend gebleken voor Smalls, die de eerste jaren van zijn carrière zich concentreerde op een gedisciplineerde uitvoering van geluid. Vandaag concentreert hij zich op het hart van de intentie.