© Rootsville.eu

Buddy Guy (US)
tiltle: The Blues Don't Lie
music: Blues
release date:september 30, 2022
label: RCA Records
info artist: Buddy Guy


© Rootsville 2022


Wanneer een levende legende als Buddy Guy een nieuw bluesalbum uitbrengt, is dat een belangrijke gebeurtenis. Terwijl hij mooi zit als de grootste levende beoefenaar van Chicago-blues, zal zijn nieuwste studioalbum, The Blues Don't Lie, worden uitgebracht via RCA Records op 30 september - 65 jaar en vijf dagen nadat Buddy Guy vanuit Louisiana in Chicago aankwam om zijn naam te maken als bluesmuzikant. Met acht Grammy's in zijn bagage, is het veilig om te zeggen dat zijn missie meer dan volbracht is.

Ondanks de leeftijd van de achtvoudig Grammy-winnaar en het feit dat hij nu vrijwel alleen staat van die Chicago blues-dagen, is hij nog steeds in staat om nummers uit te brengen die zijn geweldige stem en gitaarspel laten zien. Het duo werkt opnieuw samen met drummer, songwriter en vriend Tom Hambridge en heeft 16 tracks geproduceerd, waarvan zes met speciale gasten Mavis Staples, James Taylor, Elvis Costello, Reese Wynans, Jason Isbell en Bobby Rush. Met deze verzameling krachtige en diverse nummers, ondersteund door artiesten van die afkomst, zou Guy zich wel eens kunnen verheugen op Grammy nummer negen.

Het titelnummer, The Blues Don't Lie, handhaaft het niveau, dit keer met een meer relaxte groove die als achtergrond dient voor Guy's verhaal van wee. The World Needs Love is nog chiller, maar wordt gehinderd door de ongelukkige terugkerende tekst “the world needs love like the forest needs the rain”. Op de volgende cut, We Go Back, werkt Guy samen met Mavis Staples, om terug te keren naar de periode rond de moord op Martin Luther King Jr.

Follow The Money, met James Taylor, is een zachte en plezierige stoeipartij, hoewel de bijdrage van Jason Isbell aan Gunsmoke Blues een veel krachtiger resultaat oplevert. Dit komt deels omdat het onderwerp een aanval is op Amerika's wapengeweld, maar ook omdat Guy schittert op zowel gitaar als zang. "Een miljoen gedachten en gebeden, zal niemand terugbrengen", herhalen ze beurtelings, terwijl het nummer uitsterft.

Het album bevat ook covers van B.B. King's Sweet Thing, Slim Harpo's I'm A King Bee, en een opgefokte versie van Lennon en McCartney's I've Got A Feeling; waarvan ik de voorkeur gaf aan King Bee. In deze versie, die het album passend afsluit, wordt de stem van Guy begeleid door een akoestische gitaar, die een eenvoudig en verfrissend contrast vormt met wat eraan voorafgaat.

Buddy Guy's ongelooflijke carrière omvat meer dan 50 jaar, waaronder 7 Grammy Awards, 37 Blues Music Awards, Kennedy Center Honors, NARM Chairman's Award for Sustained Creative Achievement, Billboard Music Awards' Century Award voor onderscheidende artistieke ontwikkeling, Presidential National Medal of Arts en introductie in de Rock and Roll Hall of Fame om er maar een paar te noemen.

tracks:

01. I Let My Guitar Do The Talking (4:26)
02. Blues Don't Lie (3:54)
03. The World Needs Love (5:30)
04. We Go Back (Feat. Mavis Staples) (4:39)
05. Symptoms Of Love (Feat. Elvis Costello) (3:37)
06. Follow The Money (Feat. James Taylor) (3:42)
07. Well Enough Alone (4:12)
08. What's Wrong With That (Feat. Bobby Rush) (5:25)
09. Gunsmoke Blues (Feat. Jason Isbell) (3:09)
10. House Party (Feat. Wendy Moten) (3:00)
11. Sweet Thing (3:00)
12. Back Door Scratchin' (3:54)
13. I've Got A Feeling (4:01)
14. Rabbit Blood (4:43)
15. Last Call (3:33)
16. King Bee (2:44)