© Rootsville.eu

Bywater Call (Can)
tiltle: Remain
music: Blues - Southern Soul - Roots
release: september 02, 2022
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Bywater Call

© Rootsville 2022


"Bywater Call" debuteerde begin 2017 en alle logica volgend begonnen ze onmiddellijk met hun prijzenkast te vullen. Zo wonnen ze al haast meteen de "Merriam Music Emerging Artist Award" van het TD Oakville Songs of Summer Festival 2017. In juli 2018 werd "Bywater Call" uitgeroepen tot de "Toronto Blues Society Talent Search Winner" op het "TD Toronto Jazz Festival" en volgde die tweede in de Road to Memphis-competitie om Toronto te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. De 7-koppige band maakt gebruik van de geluiden van southern soul, gospel en blues en beschikt met Meghan Parnell over een krachtige leadzang en met Dave Barnes over een uitstekende slide gitarist.

Na het debuutalbum dat uitkwam in 2019 ging het even snel maar toen kwam Corona. Ondertussen kwam alles terug tot leven en stonden ze op het podium op 'Moulin Blues'. Nog net voor de officiele release datum is deze 'Bywater Call' de absolute headliner van het 'Gevarenwinkel Festival'.

Ook op dit nieuwe album 'Remain' zijn de rauwe, soulvolle zang van Meghan Parnell en Barnes' emotionele zingende slide-gitaar nog steeds prominent aanwezig. Het album werd geproduceerd door Renan Yildizdogan van Gypsy Soul Records en opgenomen in de Jukasa Studio in de buurt van Hamilton, met vervolgsessies in de RHC Studio in Toronto. Geboren uit liefde voor Southern Soul, Blues en Roots muziek en een passie om een krachtige en ontroerende ervaring voor luisteraars te creëren, wordt Bywater Call gecompleteerd door Bruce McCarthy op drums, Mike Meusel op bas, Alan Zemaitis op keyboards, Stephen Dyte op trompet en Julian Nalli op tenorsax.

Naast 'Remain' werden in 2020 vroege versies van het funky 'Sea We Swim' en rockjam 'Go Alone' 'on tour' geschreven. De rest van het album, inclusief de eerste single-release, 'Falls Away', ontstonden tijdens de pandemie, en schetst dit nummer het politieke klimaat in Canada. Met 'Locked' krijgen we een tweede ballad te horen dat je kan bestempelen als een pandemische liefdeslied: een schaarse en beklijvende melodie die van de top een emotionele kwetsbaarheid in Meg's stem laat zien die niet vaak wordt gehoord, en opbouwt naar een enorme uitbetaling met een volledig koor. In "Ties That Bind" en "Left Behind" kunnen luisteraars de liefde van de band voor Southern swamp horen, gecombineerd met de invloeden van enkele van hun favoriete artiesten, The Black Crowes, The Band en Little Feat.

tracks:

01 Falls Away
02 Lover Down Slow
03 Remain
04 Let Me Be Wrong
05 Left Behind
06 Sea We Swim
07 Ties That Bind£
08 Fortune
09 Go Alone
10 Locked
11 Bring It Back