© Rootsville.eu

Catherine Russell (US)
tiltle: Send For Me
music: Jazz
release date: march 18, 2022
label: DOT Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Catherine Russell

© Rootsville 2022


"Send For Me" is een vervolg op Russells release Alone Together uit 2019, die een GRAMMY®-nominatie ontving voor Best Jazz Vocal Album, en op de JazzWeek-radiolijst belandde als het nummer 1 meest afgespeelde album. "Ik nodig de mensen graag uit", zegt ze over haar nieuwe album, wat ook haar filosofie van live optreden is. Het album is een uitnodiging en nodigt het publiek uit om mee op reis te gaan. "Send For Me", het titelnummer, werd voor het eerst opgenomen door Nat King Cole en werd een crossover-hit in 1957, waarbij de nummer 1 in de Amerikaanse R&B-hitlijsten en de 6e plaats in de Amerikaanse Pop Chart werd bereikt.

"At The Swing Cats Ball" heeft een sterke familieband. Russell herinnert zich: "Mijn moeder had me lang geleden bladmuziek gegeven en zei: 'je vader heeft dit deuntje mede-geschreven en Louis Jordan heeft het gecoverd.'" Het nummer was een van de eerste opnames van Louis Jordan. Luis Russell heeft zijn deuntje nooit opgenomen, hoewel hij het wel tijdens optredens uitvoerde. “We vonden een liveversie uitgevoerd door het orkest van mijn vader op een radio-uitzending en we hebben zijn arrangement aangepast. Ik hou van het beeld van mensen die naar een swingdans gaan.” Een ander hoogtepunt is "Make It Last", een prachtige standaard geschreven door Dick Haymes en Bill Paxton, beroemd gemaakt door Betty Carter in 1958.

Make It Last" gaat over vasthouden aan wat echt belangrijk is, en hopen dat het zo zal blijven. "Het is geen mooi moment willen verliezen, want morgen kan het moment voorbij zijn", blikt de zanger terug. "Going Back To New Orleans" is geschreven en oorspronkelijk opgenomen door Joe Liggins, die eind jaren veertig rekeningen deelde met zowel Luis Russell and His Orchestra als The International Sweethearts of Rhythm, waaronder Catherine's moeder, Carline Ray, op gitaar en zang. Interessant is dat deze kruisingen plaatsvonden jaren voordat Luis Russell en Carline Ray elkaar voor het eerst ontmoetten in 1955; Luis was 23 jaar ouder dan zij en ze trouwden voordat Catherine in 1956 werd geboren

Russell's professionele leven begon op 7-jarige leeftijd, toen ze voor het eerst het podium betrad als danseres met het gezelschap van Katherine Dunham gedurende vier seizoenen bij de productie van Aida van The Metropolitan Opera. Nadat ze cum laude afstudeerde aan de American Academy of Dramatic Arts, had ze het geluk om te werken met David Bowie, Steely Dan, Cyndi Lauper, Paul Simon, Jackson Browne, Michael Feinstein, Levon Helm, Wynton Marsalis, Dr. John, Rosanne Cash, Toshi Reagon en Carrie Smith, onder anderen. Russell trad veelvuldig op als back-upzangeres, multi-instrumentalist en leadzanger, voordat ze in 2006 haar solo-opnamecarrière begon. Ze deed tientallen jaren ervaring op met touren en opnemen met geavanceerde songwriters en iconische artiesten, die op meer dan 200 albums verschenen.

tracks:

 1. Did I Remember (Harold Adamson, Walter Donaldson) 
 2. Send For Me  (Ollie Jones) 
 3. At The Swing Cats Ball (Luis Russell, William Campbell)
 4. Make It Last (Dick Haymes, Bill Saxton) 
 5. Going Back To New Orleans (Joe Liggins) 
 6. If I Could Be With You  (James P. Johnson, Henry Creamer) 
 7. You Can Fly High  (Earl King, John Vincent)
 8. East of The Sun (and West of the Moon) (Brooks Bowman)
 9. In The Night  (Norman Mapp) 
 10.  You Stepped Out of A Dream (Nacio Herb Brown, Gus Kahn) 
 11.  Blue And Sentimental  (Count Basie, Mack David, Jerry Livingston)
 12.  Sticks and Stones (Cavanaugh/Razaf/Palmer) 
 13.  Million Dollar Smile  (Porter Roberts, Lionel Hampton)