© Rootsville.eu

Charlie Musselwhite (US)
tiltle: Mississippi Son
music: Blues
release date: june 03, 2022
info artist: Charlie Musselwhite

© Rootsville 2022


Charlie Musselwhite's reis door de blues was vanaf zijn geboorte in Mississippi tot Memphis, Chicago en Californië. Aangekomen in Chicago in het begin van de jaren zestig, was hij net op tijd voor de baanbrekende blues-revival. In 1966 nam hij op 22-jarige leeftijd het historische Stand Back! lovende recensies te geven. Een abrupte verhuizing naar San Francisco in 1967, waar zijn album werd gespeeld op underground radio, zorgde ervoor dat hij verwelkomd werd in de tegencultuurscene rond de Fillmore West als een authentieke leverancier van de real deal blues. Vijftig jaar non-stop toeren, optreden en opnemen hebben enorme vruchten afgeworpen. Charlie Musselwhite is het levende bewijs dat goede muziek alleen maar beter wordt met de jaren. Deze man sneed begin jaren zestig zijn (muzikale) tanden naast Muddy Waters, Howling Wolf en iedereen aan de zuidkant van Chicago. Dank je gelukkige sterren dat hij nog steeds bij ons is en de waarheid vertelt met een stem en harptoon als geen ander.

Meer dan 20 albums later is hij aan de top van zijn kunnen, een gerespecteerde oudere staatsman van de blues die nog lang niet klaar is om zijn harpen op te hangen, zijn diepte van expressie als zanger en instrumentalist ongeëvenaard en alleen maar dieper. Charlie werkt al vele jaren samen met 's werelds beste artiesten, waaronder Ben Harper, Cyndi Lauper, Eddie Vedder, Tom Waits, Bonnie Raitt, The Blind Boys of Alabama, Gov't Mule, INXS, Mickey Hart en Kodo Drummers uit Japan, George Thorogood, Eliades Ochoa, Cat Stevens en persoonlijke vriend en beste man op zijn huwelijk John Lee Hooker. Musselwhite, meer dan enige andere mondharmonicaspeler van zijn generatie, kan met recht aanspraak maken op het erven van de mantel van veel van de grote harpspelers die hem voorgingen met muziek zo donker als Mississippi-modder en zo opbeurend als de blauwe luchten van Californië. In een tijdperk waarin de term legendarisch wordt toegepast op automatisch afgestemde popsterren, heeft deze unieke bluesharpspeler, zanger, songwriter en gitarist het verdiend en verdient het om geëerd te worden als een echte meester van Amerikaanse klassieke volksmuziek.

Elke nieuwe plaat van de met een Grammy Award bekroonde, legendarische bluesman Charlie Musselwhite is iets om naar uit te kijken, en deze heeft een speciale betekenis. Mississippi Son, uitgebracht op 3 juni via Alligator Records, viert de fysieke terugkeer van Musselwhite naar de geliefde staat van zijn geboorte. Musselwhite werd geboren in Kosciusko, in Attala County en nu, na een periode in Californië, is de mondharmonicaspeler verhuisd naar Clarksdale, Mississippi, op slechts een paar uur rijden van zijn geboorteplaats.

Met 'Blues Up The River', een original van Musselwhite, begint alles, en wat een fantastisch startpunt is het. Een luie, zonnige, schuifelende blues, het nummer drijft voorbij net zo magisch en aanlokkelijk als de Mississippi zelf. Zo visceraal en charmant als altijd, schittert de harp van de bluesman als de zon op het water. Musselwhite's kijk op de klassieke "Crawling King Snake" doet recht aan deze blijvende standaard. Harp fladdert, drums huppelen en stuiteren en de bas rondt de randen mooi af. “My Road Lies In Darkness” trakteert ons op het prachtige gitaarspel van Musselwhite. Met alleen strijkers en stem roept hij een hele wereld van diepte en emotie op. Bluesgitaar ging altijd over expressie boven complexiteit, en dit is zo expressief als een speler kan krijgen. Het is een zeer indrukwekkende vertoning van de veteraan.

Het is passend dat Clarksdale een speciale plaats inneemt op The Mississippi Blues Trail. Hier ontmoette Bessie Smith haar trieste einde, en de stad heeft banden met vele andere giganten van de blues, waaronder Son House, John Lee Hooker, Muddy Waters, Sam Cooke en Junior Parker. Clarksdale blijft de thuisbasis van enkele van de beste bluesfestivals die er zijn - een levend historisch document dat dagelijks neuriet van de muziek.

'Mississippi Son', country blues zoals het hoort te zijn...

tracks:

 1. Blues Up the River (2:34)
 2. Hobo Blues (2:11)
 3. In Your Darkest Hour (3:28)
 4. Stingaree (2:23)
 5. When the Frisco Left the Shed (2:44)
 6. Remembering Big Joe (2:59)
 7. The Dark (3:05)
 8. Pea Vine Blues (3:41)
 9. Crawling King Snake (4:10)
 10. Blues Gave Me a Ride (2:21)
 11. My Road Lies in Darkness (3:19)
 12. Drifting from Town to Town (3:06)
 13. Rank Strangers (2:27)
 14. A Voice Foretold (1:37)