© Rootsville.eu

Chiara Izzi ft. Andrea Rea (I)
tiltle: Live in Bremen
music: Jazz
release date: march 11, 2022
label: Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Chiara Izzi


© Rootsville 2022


Bekroonde zangeres Chiara Izzi presenteert haar nieuwe live-opnameproject, Live in Bremen, waarmee ze haar tweede album release op Dot Time Records markeert. Live in Bremen, gepland voor 11 maart 2022, pronkt met het scherpe oor en de briljante dialectiek van de in New York gevestigde, Italiaanse singer-songwriter terwijl ze verhalen vertelt in het Italiaans, Portugees, Spaans en Engels. Door samen met de begaafde pianist Andrea Rea een piano-en-lied-formaat te gebruiken, verweeft Izzi een verscheidenheid aan culturele onderwerpen, waardoor een intieme en universele auditieve ervaring ontstaat voor luisteraars over de hele wereld.

Met een basis van Amerikaanse, Argentijnse en Italiaanse jazzmuziek, belichaamt Live in Bremen een klassieke rijkdom die wordt versterkt door Izzi's stilistische methode om haar teksten en talen te vermengen. Izzi leende benaderingen van haar verschillende muzikale werelden en begon dit project door bekende standaarden opnieuw te bedenken en de originele melodieën en harmonieën van elk nummer de taal van haar eigen arrangement en teksten te laten dicteren. Deze tactiek wordt weergegeven op nummers als 'Pavane For Peaceful Times', waar Izzi Engelse teksten aan de compositie van Gabriel Fauré toevoegde.

Izzi haalt inspiratie uit Esperanza Spalding's arrangement van het Johnny Green-origineel, "Cuerpo y Alma" ("Body and Soul"), die een langzamere herinterpretatie van de melodie presenteert en ruimte biedt aan Rea om een ​​speelse, stuiterende pianosolo te improviseren. Als eerbetoon aan het Italiaanse jazzrepertoire met haar vertolking van de D'Anzi-Bracchi-klassieker "Tu, Musica Divina", benadrukt Izzi de overeenkomsten tussen de bekende Amerikaanse songwriters en hun onbezongen Italiaanse tegenhangers. "Samba in Preludio" is een sonische artefact uit de jaren 70, met Braziliaanse en Italiaanse invloeden in een sulky ballad over een gebroken hart. "Miradas", wat zich vertaalt naar "kijken" of "kijken" in het Engels, is een samenwerking van de Italiaanse componist Nicola Corso en Yanina Lombardi. De langdurige vriendschap tussen het paar is voelbaar in de uitnodigende sfeer van de openingscompositie.

Izzi's laatste nummer reist dicht bij haar thuisland. "Terra Nostra", een Italiaans volksliedje uit de thuisregio van de zanger, Molise, wordt gezongen in een lokaal dialect. Een afbeelding van Molise's rijke cultuur, weelderige landschappen en levendige jonge gemeenschap, "Terra Nostra" is een sentimenteel deuntje boordevol mogelijkheden. Door een verscheidenheid aan dialecten te verenigen, toont Chiara Izzi haar beheersing van verschillende talen terwijl ze haar luisteraars tegelijkertijd begeleidt door een geavanceerde en verrijkende les in antropologie. Haar zorgvuldig samengestelde normen doen een beroep op een brede selectie van kunstenaars, schrijvers, plaatsen en ideeën - allemaal die haar inzichtelijke, unieke carrière hebben geïnspireerd. Live in Bremen biedt meer dan de zijden textuur van een zang-piano duo tape, maar een zeldzaam voorbeeld van een meesterlijke communicator, een vrouw die vloeiend is in talen, kunstvormen en hun menigten.

tracks:

1. Miradas (4:48)
2. Tu, Musica Divina (5:50)
3. Poinciana (9:17)
4. Pavane For Peaceful Times (5:45)
5. Samba in Preludio (5:57)
6. Cuerpo Y Alma (5:55)
7. Terra Nostra (6:37)