© Rootsville.eu

Claudia Acuña (Chili)
tiltle: Duo
music: Latin Jazz
release date: september 23, 2022
label: Rope Adope
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Claudia Acuña

© Rootsville 2022


Geboren op 3 juli 1971 in Santiago en opgegroeid in Concepcion, vestigde Acuña zich in de Chileense jazzscene toen ze begin twintig was. Toen ze in 1995 in New York City aankwam, kreeg Acuña al snel erkenning als een leidende stem in een scène die snel werd getransformeerd door een golf van briljante Latijns-Amerikaanse muzikanten. Als onderdeel van de wervelende scène rond Small's, stortte ze zich in samenwerkingen met meesters als Jason Lindner, Harry Whitaker, Arturo O'Farrill, Guillermo Klein, Avishai Cohen, Branford Marsalis, George Benson, Louie Vega, Danilo Perez en Tom Harrell.

Haar vijf albums als leider vestigden Acuña als een creatieve kracht, van 2002's Rhythm of Life (Verve) en 2004's Luna (MaxJazz) tot 2008's In These Shoes (Zoho Music) en 2009's opvallend mooie En Este Momento (Marsalis Music). Of ze nu haar stempel drukt op populaire Latijns-Amerikaanse ballads, jazzstandards opnieuw uitvindt vanuit een Zuid-Amerikaans perspectief, of doordrenkt Afro-Caribisch materiaal met een brede ritmische gevoeligheid brengt, Acuña onderscheidt zich als een gepassioneerde en emotioneel scherpe zangeres met een glanzende, gepolijste bronzen toon.

Reflectie en herinwijding zijn vaste thema's in het leven en werk van Claudia Acuña. Na haar dynamische debuut in de NY-scene in de jaren negentig bracht ze vijf albums uit als leider voordat ze het rustiger aan ging doen om zich aan te passen aan het moederschap en haar kracht te herstellen. Als een feniks die uit de as herrijst, keerde ze in 2019 verfrist en herboren terug en leverde het Latin Grammy-genomineerde album Turning Pages af, dat terugwinning, herstel en overleving vertegenwoordigt terwijl ze een grote creatieve sprong documenteerde.

Terwijl 2020 de wereld op zijn kop zette, ervoeren we allemaal onze eigen versie van zo'n reis, waarbij we onszelf belangrijke vragen stelden over intentie en doel. Claudia keerde terug naar een lang verlangen - om een duetalbum op te nemen met liedjes uit haar thuisland, Chili. Terwijl de wereld langzamer ging kruipen, nam Acuna deze tijd om het verleden te herinneren, om de kern van haar toewijding en de kracht van muziek te vinden. Het resultaat is DUO, 9 nummers opgenomen met enkele van de beste muzikanten ter wereld. De studio betreden met onder meer Fred Hersch, Christian Mcbride en Kenny Barron voor een intieme opname bracht haar in een kwetsbare positie, maar het gemak en comfort van de ervaring zetten de toon. De eenvoud van slechts twee, de muziek voelen en er doorheen laten stromen, bracht haar naar een nieuwe plek als zangeres.

Zeven van de nummers op DUO zijn afkomstig van componisten uit Chili, Cuba, Argentinië en Mexico, en één van het grote Chick Corea. Het laatste nummer is de enige originele compositie van Acuña en spreekt over haar relatie met Moeder Aarde. '... aan het eind van de dag lopen we allemaal alleen, en we kunnen onze schoonheid ontdekken als we de aarde en ons als één zien'

tracks:

1. Medianoche (feat. Kenny Barron) 07:03
2. Eclipse de Luna (feat. Christian McBride) 03:56
3. Razon de Vivir (feat. Carolina Calvache) 05:37
4. Jurame (feat. Fred Hersch) 05:56
5. Manifiesto (feat. Regina Carter) 04:54
6. Verdad Amarga (feat. Russell Malone) 03:49
7. Piensa en Mi (feat. Arturo O'Farrill) 05:50
8. Crystal Silence 02:38
9. Yo 01:44