© Rootsville.eu

Deanne Witowski (US)
tiltle: Force of Nature
music: Jazz
release date: january 28, 2022
label: MCG Jazz
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Deanne Witowski

© Rootsville 2022


Op Force of Nature, haar liefdevol bedachte en stralend gerealiseerde zevende album, heeft Deanna Witkowski een meesterwerk op meerdere niveaus gecreëerd. Het album Toont haar glorieuze muzikaliteit en encyclopedische beheersing van genres en technieken, terwijl ze ook het compositorische genie van de grote 20e-eeuwse kunstenaar Mary Lou Williams opnieuw bekijkt. Het album documenteert ook de stevige muzikale en spirituele connectie tussen Williams en Witkowski. Uitgebracht op de hielen van Witkowski's eerste boek - Mary Lou Williams: Music for the Soul, haar gedetailleerde en boeiende biografie van Williams - Force of Nature sluit 20 jaar meeslepend onderzoek naar het leven en werk van de vrouw genaamd "The First Lady of Jazz."

Voor fans en studenten van haar muziek geldt Mary Lou (die stierf in 1981) als een van de bekendste maar nog steeds ondergewaardeerde vrouwen in de jazzgeschiedenis: een geweldige en harmonisch onverschrokken pianiste; een baanbrekende componist-arrangeur, bewonderd (en ingehuurd) door Duke Ellington; een invloedrijke opvoeder en early adopter van bebop; en een van de eerste jazzartiesten die haar muziek met haar katholieke geloof doordrenkte, met name in drie jazzmissen. Voor de bereisde en opwindende pianist-componist Witkowski is Mary Lou al die dingen en nog veel meer: ​​een inspiratie, zeker, maar ook een leidend licht - en, bij verstek, een levenscoach voor de diepgelovige Witkowski, wiens eigen cv bevat een indrukwekkend aantal bekroonde composities voor gewijde muziek.

De meeste nummers op Force of Nature zijn geschreven door Williams. Onder hen zijn verschillende bewegingen uit de beroemdste van haar uitgebreide composities, de Zodiac Suite uit 1945, inclusief een ingenieuze mashup van de beweging getiteld "Cancer" en "Act of Contrition", uit de late jaren 60 Music for Peace. Op "Stompin' at the Savoy", dat Williams niet heeft geschreven, hervormt Witkowski deze klassieker uit het Swing-tijdperk in een smachtende ballad, goed geschikt om drie gebeurtenissen weer te geven die het leven en de carrière van Williams in de vroege jaren 40 beïnvloedden: haar verhuizing naar Sugar Hill in Harlem, de sluiting van de Savoy Ballroom en de Harlem Riots van 1943. Op een ander albumhoogtepunt maakt Witkowski een kleine medley van de bigbandblues uit 1938 "What's Your Story, Morning Glory" (een van Williams' vroegste triomfen) en het gelijktijdige maar weinig bekende "Ghost of Love"; wat begint als een pijnlijk soulvolle trio-meditatie leidt tot een brede, moeiteloos vloeiende en soms rapsodische pianosolo. Ondertussen kanaliseert het titelnummer - het enige Witkowski-origineel in de set - de levendigheid van Mary Lou's hele oeuvre in een stuwende Latin beat, gekleurd door Witkowski's genre-overspannende expertise.


tracks:

1. Gjon Mili Jam Session (4:48)
2. Aries (from Zodiac Suite) (3:03)
3. Taurus (from Zodiac Suite) (3:36)
4. Cancer (from Zodiac Suite)/Act of Contrition (from Mary Lou’s Mass) (5:33)
5. Lonely Moments (5:58)
6. What’s Your Story, Morning Glory?/Ghost of Love (9:54)
7. Force of Nature (5:35)
8. Intermission (6:14)
9. Dirge Blues (7:08)
10. Carcinoma (3:56)
11. Stompin’ at the Savoy (6:06)
12. My Blue Heaven (8:54)

musicians:

Deanna Witkowski, piano
Clay Jenkins, trumpet (1, 4, 5, 10)
Daniel Foose, bass (1-7, 10, 11)
Scott Latzky, drums (1-7, 11)
Dwayne Dolphin, bass (8, 9, 12)
Roger Humphries, drums (8, 9, 12)