© Rootsville.eu

Detonics (NL)
tiltle: Detonized
music: Blues - Rhythm 'n Blues - West Coast
release date: september 23, 2022
label: NAKED
info artist: Detonics

© Rootsville 2022


Met een mix van zovele invloeden in hun swingende blues hebben die van de 'Detonics' me altijd al weten te bekoren. Helaas treden ze in ons kleine België te weinig op en heb ik dus steeds present getekend bij hun aantreden op het bluesfestival van 'Stekene' en 'Swing' in 2017 en daarna ook op 'Hageland Blues' in 2019. Dit was uiteraard ook het gevolg van het winnen van de 'Dutch Blues Challenge' in 2016 waarna ze in Memphis de halve finale bereikten bij de grote broer 'IBC' in Memphis in 2017.

Deze 'Detonics' bestaan uit harper en vocaal uithandbord Kars van Nus, Raymond Nijenhuis op gitaar. De onvermijdelijke Raimond de Nijs op Hammond en andere black & white keys en een ritme sectie die bestaat uit drummer Mathijs Roks en bassist Wilfred Pieters. Always fun met hun swingende stijl die natuurlijk ontstaan is bij 'West Coast'. Uiteraard stonden ze ook in het verleden op podia als Moulin Blues, Ribs & Blues, Breda Jazz en op de Azoren bij het Santa Maria Blues Festival.

Dat het werom een rijdje geleden is dat we van deze in 2014 ontstane formatie nog hebben gehoord heeft enkel te maken dat ze pas een album uitbrengen wanneer ze er zichzelf voor de 100% kunnen in vinden en dit resulteerde nu dan in deze 'Detonized' met daarop 10 nieuwe originals.

Bij de opener krijgen we alvast de signature van deze band met 'Too Far Away'. Swingende blues met de vocals, het gitaarwerk en de keys perfect in harmonie. Met 'Mean Machine' doen Kars & co ons terug grijpen naar de geweldige era van Kim Wilson & zijn Fabulous Tunderbirds daar waar op 'Why Were You Lying' de rumba beats het komen over te nemen. Heerlijke sound.

Op 'It’s Gotta Be Me' laten ze dan weer stomende rock 'n roll op ons los waarbij ze laten horen dat de mengelmoes van diverse stijlen toch wel één van hun sterke punten zijn. Zo komen we met 'Love is Gone' in het tijdperk terecht van de bruine blues 'n jazz kroegen van weleer. Een periode die we wel allemaal al eens missen. Country power is er dan weer weggelegd voor de liefhebbers van een Cash tijdperk. Back to the West Coast dan maar met het swingende 'Backdoor Annie' waarna het nummer 'Memphis' bij deze 'Detonics' toch wel mooie herinneringen zal oproepen. Het soulvolle 'Hard Way to Go' is dan weer de outswinger waarbij we met hetzelfde gevoel de deur uitwandelen na een concertje van deze 'Detonics'. Kars & co still alive 'n kickin'.

tracks:

1. Too Far Away
2. Mean Machine
3. Why Were You Lying
4. It’s Gotta Be Me
5. Love is Gone
6. Money Train
7. Life’s Your Best Friend
8. Backdoor Annie
9. Memphis
10. Hard Way to Go

band:

Kars van Nus – Lead vocals and blues harp
Raymond Nijenhuis –  Guitar
Raimond de Nijs- Piano and Hammond
Mathijs Roks – Drums
Wilfred Pieters – Upright bass and backing vocals