© Rootsville.eu

Erja Lyytinen (Fin)
tiltle: Waiting For The Daylight
music: Blues
release: oktober 07, 2022
distribution:CRS/Tuohi Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Erja Lyytinen

© Rootsville 2022


Drie jaar na haar prachtige studio album 'Another World' is de Finse bluesrock gitariste Erja Lyytinen er terug met nieuw echt studiowerk op haar nieuwe album 'Waiting For The Daylight'. Uiteraard was er in 2020 ook het album 'Lockdown Live' waarmee Erja haar fans toch wilde plezieren na het afgelasten van de vele concerten door Corona. Na het mama worden verdween Erja een beetje uit zicht maar daar kwam in 2017 met 'Stolen Hearts' een einde aan. Deze goedlachse blues lady heeft sinds de ontdekking via de 'Blues Caravan' in 2005 al een hele weg afgelegd. Zo veroverde ze in 2008 ook 'Blues Peer' maar dateert onze laatste ontmoeting met haar al van op 'Hookrock' en de 'Missy Sippy' te Gent en dan schrijven we 2016.

Het album werd opgenomen in de eerste helft van 2022 waarbij het grootste deel van de sessies plaatsvond in The Hollywood House in Helsinki, Finland. Lyytinen werd in de studio vergezeld door bassist Tatu Back en drummer Iiro Laitinen. Harri Taittonen heeft sinds 2008 op alle albums van Lyytinen gespeeld en is opnieuw te horen op Hammond B3 en keyboards. Wonende in Finland en rekening houdend met de opnames is de titel 'Waiting For The Daylight' misschien wel een logisch gevolg.

'Waiting For The Daylight' illustreert een nieuw hoofdstuk in Erja's muzikale en artistieke traject. Het album is geproduceerd door Lyytinen zelf. Vervolgens verkende Erja tegelijkertijd klanken in de periferie van het bluesrockgenre. Ze duwde zichzelf en de band onbevreesd verder dan voorheen. Zo krijg je met nummers als de titeltrack 'Waiting For The Daylight', opener 'Bad Seed' en 'Diamonds on the Road' het stevigere gitaarwerk te beluisteren maar begeeft ze zich met het eerder filmisch klinkende 'Last Girl' toch enigszins op een ander pad. Ook met 'Run Away' geeft ze hier een knipoog naar het commerciële.

Afsluiten doet ze met een, door de inbreng van de Hammond, een prachtige ballad op 'The End Of Music' en met weerom 9 nieuwe originals hopen we zo ook dat deze ''Waiting For The Daylight' Erja Lyytinen weer richting onze podia drijft...

tracks:

Bad Seed (5:13)
Last Girl (5:28)
Run Away (5:00)
Waiting For The Daylight (6:12)
Never Really Had You (5:15)
Diamonds On The Road (4:25)
You Talk Dirty (6:17)
Love Bites (3:58)
The End of Music (6:55)

musicians:

Erja Lyytinen
Harri Taittonen
Tatu Back
Liro Laitinen