© Rootsville.eu

The Grace Fox Big Band (US)
tiltle: Eleven O' Seven
music: Jazz
release date: march 11, 2022
label: Next Level
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Grace Fox

© Rootsville 2022


Als student aan de prestigieuze Manhattan School of Music, zocht Fox de spelers voor de Grace Fox Big Band voornamelijk via sociale media. “Sommige van deze muzikanten had ik al eerder ontmoet, maar voor een groot deel was dit de eerste keer dat ik contact had, alleen wederzijdse connecties. Sommige van deze vrouwen kwamen uit het hele land voor deze ervaring (mogelijk gemaakt door Blue Collar Records), de meesten hadden me nog nooit persoonlijk ontmoet. Iedereen was zo enthousiast om met elkaar in contact te komen en samen muziek te maken, wat een prachtig gevoel is om binnen een ensemble te hebben”, merkt Fox op. De groep bestaat uit vrouwelijke muzikanten uit verschillende levensfasen en uit het hele land. Noa Zebley, de baritonsaxofonist van de groep, ging haar laatste jaar van de middelbare school in toen ze dit album opnam, terwijl de hoofdtrombonist van de groep, Hailey Brinnel, docent is in Philadelphia. Ondanks de diversiteit van de groep in leeftijd en achtergrond, baant de Grace Fox Big Band zich een weg door krachtige composities en verbluffende muzikale uitwisseling als een krachtige, samenhangende eenheid.

Het enorme geluid van de band blijkt uit de allereerste downbeat van de albumopener "Right on Red" en put uit zowel klassieke bigbands als moderne jazzinvloeden zoals Maria Schneider, Roy Hargrove, Brad Mehldau en Kamasi Washington. De relaxte groove opent de vloer voor zinderende solo's van de blazers, wat een meesterlijk samenspel laat zien tussen de solisten en de ritmesectie van de groep. "The Gospel" introduceert een soulvol motief dat door de verschillende secties van het ensemble wordt verhandeld en toont de meesterlijke dynamische gevoeligheden van de groep. Fox leent de wijzigingen aan de klassieke compositie "Strasbourg / St. Denis", eindigend met een eerbetoon aan de grote Roy Hargrove. "I Just Found Out About Love" benadrukt de veelzijdigheid van de band met een weelderig arrangement van de McHugh / Adamson-klassieker. Dit vocale arrangement is voorzien van gastvocalist en oudere zus van de bandleider, Alexis Fox. Alexis is ook te horen op het laatste nummer van het album, "Stars". De bandleider geeft aan: "Ik heb Stars oorspronkelijk geschreven als een eerbetoon aan haar omdat ze zo'n positief rolmodel in mijn leven was."

Twee deuntjes die misschien het beste de compositorische bekwaamheid van Grace Fox illustreren, zijn 'Echelon' en 'Sterility'. Fox begon met het schrijven van "Echelon" in maart 2020, toen de wereld voor het eerst werd gesloten. Fox was destijds een laatstejaars op de middelbare school en componeerde dit stuk als een middel om door de wateren van onzekerheid te waden die door die verwarrende periode werden gepresenteerd, geïnformeerd door de stadia van rouw. Het stuk begint met een eenvoudige melodie op de piano, het motief dat ons door de compositie voert. De lead-tenor pakt het op met de piano en dan komen de trombone en tenor twee samen, wat het gevoel symboliseert van "samen alleen zijn", waarbij elke hoorn de geïsoleerde melodie samen speelt. Fox geeft aan: "Een echelon is een pijlvormige formatie die ganzen in de lucht maken wanneer ze samen reizen. Ik had het gevoel dat we allemaal in deze echelonformatie zaten, in dezelfde richting reisden en niet zeker wisten waar we heen gingen." Later wordt de grafiek opgepakt en wordt het motief gewijzigd om spanning toe te voegen, waarbij de tweede fase van verdriet, woede, wordt benadrukt. De grafiek eindigt zoals het begon, het accepteren en omarmen van het nieuwe normaal.

Tijdens de pandemie, toen muzikanten op zoek waren naar manieren om veilig muziek te maken met andere muzikanten, merkten de meesten dat ze alleen muziek in hun kamer speelden en hun instrument op een clicktrack opnamen om te worden uitgelijnd met de opnames van andere spelers. "Sterility" legt de afkeer van Fox hiervoor vast "steriele" methode van muziek maken. “Alleen in mijn kamer naar een clicktrack spelen werd deprimerend. Ik voelde dat mijn creatieve vrijheid in deze tijd werd afgenomen, omdat elke noot perfect moest aansluiten bij een achtergrondtrack. Het was muziek onder een microscoop, alles moest perfect zijn waardoor de muziek zelf steriel klonk.” Het stuk heeft een constante puls om de kliktrack na te bootsen, en tijdens het opnemen werd een metronoom gebruikt die in sommige secties daadwerkelijk door de luisteraar kan worden gehoord. Het einde van de grafiek vertegenwoordigt de frustratie met de kliktrack, en de laatste noot is onopgelost omdat we nog steeds in deze pandemie zitten - de spanning is nog niet weggenomen. Jade Elliott speelt EWI op deze kaart en benadrukt het gebruik van technologie in virtuele muziek.

“Als vrouw in deze branche zijn we vaak bang om gediscrimineerd te worden op basis van geslacht. Het was een geweldige ervaring om daar de andere kant van te zien. Ik ben trots op hoe divers de band is, met vrouwen van verschillende rassen, etniciteiten, seksualiteiten en achtergronden die hebben bijgedragen aan het creëren van een gastvrije en ondersteunende omgeving”, roept Fox uit. Eleven O'Seven, die de wereld kennis laat maken met de formidabele Grace Fox Big Band, is een momentopname van jazz-grootheden in opkomst.