© Rootsville.eu

Grant Dermody (US)
tiltle: Behind The Sun
music: Blues - Americana
release date: october 21, 2022
label: independent
promotion: Devious Planet (Pati deVries)
radio promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Grant Dermody

© Rootsville 2022


Singer, songwriter en veelgeprezen mondharmonicaspeler Grant Dermody's toewijding aan de blues leidt hem natuurlijk in verschillende richtingen. Terwijl hij op zijn laatste album, Digging in John's Backyard, samenwerkte met gitarist Frank Fotusky aan een reeks nummers die hulde brachten aan John Jackson, een vooraanstaande beoefenaar en voorstander van Piemontese blues, brengt zijn aanstaande poging, Behind the Sun, hem terug naar elektrische blues met een volledige band en de inspiratie en invloed van Louisiana, de plek waar het is opgenomen.

De titel zelf verwijst naar een nummer van Muddy Waters, terwijl het ook het sentiment en de oprechtheid weergeeft die in elk van de 15 nummers naar voren komen. Zoals hij in het verleden heeft gedaan, werkte Dermody met een lijst van uitstekende muzikanten, waaronder een oude collega en veelgeprezen gitarist Dirk Powell, accordeonist Corey Ledet, bassist Lee Allen Zeno, drummer Gerard St. Julien en achtergrondvocalisten Teka Briscoe en Ahyris Navarre. Zo bevat het album ook de kenmerkende geluiden van Louisiana, een omgeving die zijn eigen kijk op Americana en de blues in het bijzonder inspireert.

Van de vijftien nummers zijn er negen originele composities, waaronder vier van Dermody, drie van Powell, één van Powell, Zeno en Dt. Julien is een traditioneel deuntje aangepast door Dermody en covers met dank aan Muddy Walters, Rick Estrin, Jimmy Reed, Kim Wilson en Otis Rush. Dermody geeft zelf zijn analyse van de procedure. "Behind the Sun, net als de plaats waar het is opgenomen, brengt de stille hitte, de huiverende kou, de vreugde van het leven, liefde en gemeenschap, en de pijn van het verliezen van delen en delen van alles.

Het aangename van deze 'Behind The Sun' is vanaf het begin duidelijk, van de onstuimige boogie van "Trouble No More" en "Don't Boss Me", tot de demonstratieve vastberadenheid in "Forgive Me", het indringende instrumentale "Lost John", de stevige stamp van " Footsteps in the Hall', de assertieve tonen van 'Tell Me' en de gestage pas van 'She Come Running'. Andere nummers vinden dat ze het tempo variëren, met dank aan de zachte zwerftocht die "Mourning Dove" doordringt en het acapella-evangeliegeluid dat door "Time Ain't Due" zweeft.

De moerassen van Louisiana, de wijd open lucht van Montana - alles wat diep en lieflijk en ontzagwekkend is aan Americana en zijn muzikale wortels - bevinden zich daar. Er gaat gewoon niets boven de grommende gratie die uitgaat van Grant Dermody's Behind the Sun.

tracks:

01. Trouble No More
02. Don’t Boss Me
03. Forgive Me
04. Lost John
05. Clotilda’s Got Soul
06. Louisiana Blues
07. Footsteps In The Hall
08. Tell Me
09. Mourning Dove
10. She Come Running
11. Honest I Do
12. Time Ain’t Due
13. Mr. Jeff
14. Learn To Treat Me Right
15. So Many Roads