© Rootsville.eu

Heathen Apostles (US)
tiltle: Bloodgrass vol. 3 & 4
music: Ghotic Americana
release date: may 13, 2022
label: Rachet Blade Records
info artist: Heathen Apostles
booking: Rootstown (Kurt De Bont)

© Rootsville 2022


Met deze "Heathen Apostles" zitten we in de dark side van de muziek. We bevinden ons bij de Americana Noir" oftewel "Bloodgrass" zoals ze het zelf komen te noemen. Deze "Heathen Apostles" bestaan uit Mather Louth, Chopper Franklin, Thomas Lorioux en Luis Mascaro en hebben als woonplaats niet minder dan de "City of Angels" aka Los Angeles in Californië.

Punkrock veteraan "Chopper Franklin" is niet van de minste want hij speelde al bij groepen als "The Cramps" en "Nick Curran & The Lowlifes" en dat zijn meteen al namen die uit de box springen. Samen met femme fatale "Mather Louth" kwam de wederzijdse bewondering voor moordballaden, "Americana Noir" en "Memento Mori" in beeld en al vlug ontstond zo "Heathen Apostles". Met het aansluiten van Thomas Lorioux en Luis Mascaro was de band dan volledig en leerden we deze toch wel imponerende in Europa kennen mede door Kurt De Bont van Rootstown. 'on Tour' zijn ze veelal als trio met de opzwepende fiddle klanken van Thomas Lorioux.

Mede door Corona heeft de release van deze "Bloodgrass vol. 3&4" wat op zich laten wachten al konden de rappen onder ons ze vorig jaar nog bewonderen tijdens hun Belgische passage. De albumopener "Bad Patch" gebruikt de lyrische analogie van de Dust Bowl uit de jaren 30 om uitdrukking geven aan de collectieve wanhoop veroorzaakt door het gevoel overgeleverd te zijn aan het soort verwoesting die het best kan worden omschreven als een "daad van God".

"Black Hawk" beweegt het album in een introspectieve richting als Louth zingt, een verhaal van transformatie door de duisternis af te werpen om welkom te heten het licht. Zoals de titel al doet vermoeden, biedt "Demi Monde" een terugkeer naar de occulte beelden die de band sinds de oprichting heeft opgenomen, terwijl het op subtiele wijze hulde brengt aan de vuren van Beltaan. "Tall Rider" krijg je met een cathartisch optimistische noot, klagend dienen als een herinnering aan de mogelijkheid om door liefde te genezen.

Laat u zeker niet misleiden door de outfit van deze dame en heerschappen want je zou ze misschien niet herkennen wanneer je deze "Heathen Apostles" op straat tegenkomt. Wat telt is het resultaat en dat is bijzonder goed. Opzwepende Americana, donker of niet, en zelfs bijzonder dansbaar. Luister maar naar "Roots Run Deep" al dreigen er toch enige donkere wolken bij de aanvang van "Into the wild" wat meteen met "No Peace" meteen wordt verholpen. Afsluiter is de "Gravedigger's song" en meteen ook een tip aan Kurt van "Rootstown" om dit gezelschap eens te boeken rond Halloween, je zal de vraag naar concerten nogal zien stijgen...as hell, want we zijn tenslotte toch allemaal heidenen.

tracks:

1 Bad patch
2 Careful what you pray for
3 Black hawk
4 Demi monde
5 Tall rider
6 Roots run deep
7 Into the wild
8 No peace
9 Solitary
10 Shadow of the crows
11 Gravedigger's song