© Rootsville.eu

Jeff Coffin (US)
tiltle: Between Dreaming and Joy
music: Jazz
release date: august 26, 2022
label: Ear Up Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info band: Jeff Coffin

© Rootsville 2022


'Between Dreaming and Joy' is de nieuwste release van saxofonist, componist en pedagoog Jeff Coffin (Dave Matthews Band/Bela Fleck & the Flecktones). In het gezelschap van een oogverblindende cast van muzikanten, is de aanstaande release van Ear Up Records, een adembenemend hoogtepunt van meer dan twee jaar in de studio. De aankomende 10-track collectie van Coffin doet een beroep op zijn raadselachtige, door pandemie veroorzaakte oorsprong en verzamelt ongebruikelijke en nieuwe geluiden voor de saxofonist, en spreekt tot de kracht van zijn grenzeloze compositorische impuls en eclectische sonische arrestatie.

Coffin wordt vergezeld door een diverse, all-star groep muzikanten voor zijn 21e release als leider. Met een indrukwekkende en uitgebreide line-up, heeft elke artiest op de selectie van Between Dreaming and Joy een unieke opname gemaakt op een andere plaats - een zeldzame omstandigheid voor Coffin, die opmerkt hoe het opnemen van elk onderdeel als een legpuzzel voelde vanwege de vele stukjes van het album. De robuuste lijst van Coffin's medewerkers omvat: Marcus King, Michael League, Robben Ford, Keith Carlock, Stefan Lessard, Nigel Hall, Kris Myers, DJ Logic, Bob Lanzetti, Jordan Person, Felix Pastorius, Chester Thompson, Buddy Strong, Bernardo Aguiar, Sarah Ariche, Jeff Babko, Mike Baggetta, Jennifer Hartswick, Vicente Archer, Chris Wood, Bill Fanning, Alana Rocklin, Ray Mason, Emmanuel Echem, Chris Walters, Richard Aspinwall, Derico Watson, David Rodgers, Derrek Phillips, Jonathan Wires en Tony Hall .

Between Dreaming And Joy, verankerd in spontaniteit, vangt Coffins neiging om het genre te overstijgen. De plaat wordt ondersteund door een verscheidenheid aan instrumentatie en beschikt over 8 bassisten, 6 drummers, 5 gitaristen, 4 toetsenisten, een set Midden-Oosterse framedrums, Braziliaanse percussie, Marokkaanse zang, een draaitafelartiest, meerdere hoorns, een ijscowagen, een Hongaarse Tarogato en een Afrikaanse Ngoni. Door het felle en kalme te mengen, nodigt Coffin ons uit in een harmonieus rijk dat hij beschrijft als een punt "tussen dromen en vreugde". Het album opent met het pittige fusionnummer "Vinnie the Crow", waar DJ Logic zich op de draaitafels bij de line-up voegt voor een opbeurend intro, mede geschreven door Coffin en Alex Clayton. Het titelnummer, dat de geest van isolatie inkapselt, is doordrenkt met grillen en biedt een reflecterende toon die soms een bluesrock-hymne oproept voordat het overgaat in een dromerige, instrumentale trance. Het vruchtbare aanbod van Marcus King op gitaar hier geeft betekenis aan het woord 'joy', terwijl Buddy Strong's humeurige slag van het B-3-orgel de gelukzalige rijke harmonische muziek op de achtergrond aanvult.

Andere composities pikken ook de speelse curiositeiten van Coffin op, zoals 'In the Belly Of The Whale', dat gebruik maakt van een cluster van Braziliaanse percussie-instrumenten. De hele plaat is gemaakt door een atypische combinatie van instrumenten - op het nummer 'Ruthie', een eerbetoon aan wijlen hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg, speelt Kris Myers zowel drums als een koebel; terwijl het album dichterbij “Bird & Magic vindt Coffin op een gegeven moment een Coca-Cola-flesje spelen als geluidsapparaat. Tegen het einde van zijn uitgaven, biedt Coffin een trifecta saxofoonoptreden aan op "Busting Out All Over", waarbij luisteraars worden meegenomen door een meeslepende mijmering met melodieus samenspel van David Rodgers op fender Rhodes en B-3-orgel. Coffin toont zijn behendigheid met houtblazers en sluit af met een fluituitvoering op het met grooves doordrenkte "Bird & Magic", een masterclass in nuance.


tracks:

1. Vinnie The Crow (4:20)
2. Ruthie (4:04)
3. Tip The Band (5:40)
4. In The Belly of the Whale (5:18)
5. Between Dreaming and Joy (6:15)
6. Spinning Plates (3:03)
7. Behind the 8 Ball (5:03)
8. Busting Out All Over (4:19)
9. When Birds Sing (4:12)
10. Bird & Magic (3:36)