© Rootsville.eu

Joe Louis Walker (US)
tiltle: Weight of the World
music: Blues
release: february 17, 2023
label: Forty Below Records
promotion: Devious Planet (Pati deVries)
info artist: Joe louis Walker

© Rootsville 2022


Joe Louis Walker, een Blues Hall of Fame-inductee en viervoudig winnaar van de Blues Music Award, viert een carrière van meer dan een halve eeuw.
Zijn nieuwe album 'Weight of the World' wordt uitgebracht op 14 februari 2023 en versterkt zijn nalatenschap als een productieve fakkeldrager voor de blues.

Geboren op 25 december 1949 in San Francisco, op 14-jarige leeftijd, begon hij met gitaar spelen. Slechts twee jaar later was hij een bekende hoeveelheid in de Bay Area-muziekscene, hij speelde blues met af en toe een uitstapje naar psychedelische rock. Hij logeerde een tijdje bij Mike Bloomfield, die hem voorstelde aan Jimi Hendrix en de Grateful Dead. Walker maakte zelfs een korte pelgrimstocht naar Chicago om daar de bluesscene te bekijken. In 1975, opgebrand door de blues, wendde Walker zich tot God en zong het volgende decennium met een gospelgroep, de Spiritual Corinthians.

Toen de Corinthians in 1985 op het New Orleans Jazz & Heritage Festival speelden, werd Walker geïnspireerd om zijn bluesroots weer te omarmen. Hij verzamelde de Boss Talkers en voegde in de jaren negentig veel van zijn gospel-, jazz-, soul-, funk- en rockinvloeden samen met zijn kenmerkende bluesgevoeligheden op opnames die werden uitgebracht door Polydor / Polygram. Deze albums bevatten de samenwerkingen van Walker met een diverse groep eersteklas artiesten, waaronder Branford Marsalis, James Cotton, Tower of Power, Bonnie Raitt, Buddy Guy, Taj Mahal, Ike Turner en Clarence "Gatemouth" Brown.

Het album werd opgenomen net buiten Woodstock, NY, met muzikanten Scott Milici (toetsen), John Medeiros Jr. (drums), Geoff Murfitt (bas), Eddie Jackson (bongo's), Marc Pender (trompet), David Ralicke (saxofoon), Eric Gorfain (Violen), Gia Ciambotti (achtergrondzang) en producer Eric Corne (achtergrondzang, gitaar), die ook het album heeft ontworpen en gemixt. Walker en Corne splitsten het songwriting op het album.

Het titelnummer is een metafoor voor de tijd waarin we leven. Terwijl de pandemie voortduurt, de kosten van zakendoen stijgen en de wereldwijde temperaturen stijgen, hebben muzikanten zoals Walker net zoveel als iedereen de impact gevoeld. Een ander opvallend nummer, "Hello, it's the Blues", portretteert een virtueel gesprek tussen de Blues in de vorm van een beschermengel en de luisteraar. Het nummer bevat een adembenemend strijkersarrangement van Eric Gorfain (Neil Diamond, Roseanne Cash, Dionne Warwick,) een meeslepende nylonsnarige gitaarsolo en ontroerende, door gospel beïnvloede zang met Gia Ciambotti .

Walker's "Is it a Matter of Time" en "Don't Walk Out That Door" zijn klassieke Stax/Hi Records-achtige nummers met prachtige harmonieën en pittige hoorns over Walker's briljante harmonische veranderingen en behendig gitaarspel. Corne countert met twee scherpe tongen, 'Waking Up the Dead' en 'Count Your Chickens'. De eerste wordt aangedreven door een voortstuwende 2nd Line meets Bo Diddley-groove met een kronkelende slide-gitaar die schijnbaar het hoofdpersonage van het nummer vertegenwoordigt.

Walkers productie omvat het hele spectrum van American Roots-muziek en hij wordt beschouwd als een van de grootste bluesmannen van zijn generatie. Billboard ontdekte dat zijn spel "over de hele kaart waait ... gutbucket blues, vrolijke gospel, rock crunch in Rolling Stones-stijl en pijnlijke R&B. Walkers gitaarspel is fijn en fel.” Walker, een briljant lyrische gitarist, soulvolle zanger en productieve songwriter, heeft gedurende zijn hele carrière veel getourd, waarbij hij optrad op enkele van 's werelds meest gerenommeerde muziekfestivals, zoals Glastonbury en Montreux, evenals op de nationale televisie, met optredens op Late Night with Conan O'Brien, The Don Imus Show en Later With Jools Holland in het VK, wat hem onderweg een legioen toegewijde fans opleverde.

 

tracks:

01. The Weight of the World 4:25
02. Is It a Matter of Time? 3:11
03. Hello, It’s the Blues 6:46
04. Waking Up the Dead 4:32
05. Don’t Walk Out That Door 4:09
06. Count Your Chickens 3:51
07. Blue Mirror 6:20
08. Bed of Roses 4:38
09. You Got Me Whipped 6:24