© Rootsville.eu

John Németh (US)
tiltle: Maybe The Last Time
music: Blues - Soul
release date: september 16, 2022
label: Nola Blue Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info band: John Németh

© Rootsville 2022


De basis van het succes van John Németh is in feite simpel. Een blanke met een prachtige soulstem en een blues brengen die steeds doordrenkt is van Rhythm & Blues invloeden uit de jaren ’60 met hier en daar wat Chicagoblues invloeden en je staat er. Toen Elvin Bishop met zijn ‘The Blues Rolls On’ langs de grote poort terug zijn intrede deed in de blueswereld, was daarop ook John Németh vocaal aanwezig met een prachtig duet met Angela Strehli in ‘Night Time Is The Right Time’ en met het bovenhemels ‘I Found Out’ waarmee John bewees dat hij zich als een vis in het water voelt met deze oude R&B Sound. Dit jaar dook John Németh ook nog op met "The Love Light Orchestra' waarop hij samen met Joe Restivo het Stax tijdperk kwam in te duiken.

Als tiener in de vroege jaren '90, die opgroeide in de modderige aardappelvelden van Idaho, werd John Németh aangetrokken door de harde hiphopgeluiden en rockbands van de dag, totdat een vriend, Tom Moore, hem voorstelde aan de Junior Wells en Buddy Guy-klassieker 'Hoodoo Man Blues'. Samen vormden ze Fat John & the 3 Slims, dat nog steeds wordt beschouwd als een legendarische band in de Boise-regio. John speelde harp en zong in lokale bands, opende vaak de show voor nationaal toerende bluesacts en ving al snel het oor van gevestigde bluesmuzikanten. Het duurde niet lang voordat hij zijn eigen opnames uitbracht, "The Jack Of Harps" (2002) en "Come And Get It" (2004), met Junior Watson, en optrad in de band van Junior Watson.

Nu zit er zijn nieuwste 'May Be The Last Time' aan te komen dat wordt uigebracht op 'Nola Blue Records'. Een album met daarop de samenwerking mt Elvin Bishop, Kid Anderson, Bob Welsh, Willy Jordan en Alabama Mike. John Németh kreeg de diagnose ameloblastoom - een goedaardige, agressieve tumor in mijn onderkaak. Het vereiste een onmiddellijke en zeer gespecialiseerde operatie, inclusief een bottransplantaat om het bot in mijn kaak te regenereren dat verwijderd moest worden. Mijn levensonderhoud hangt af van het succes van deze operatie! Vroege indicaties tonen aan dat het bot succesvol regenereert. Ik ben mijn chirurgisch team enorm veel dank verschuldigd. Dit album is opgenomen voor mijn operatie en - hopelijk - zal het niet de laatste keer zijn!

Op het album vinden we niet meteen nieuw werk terug maar bewerkingingen van bekende numers waarbij al meteen aanstekelijk wordt geopend met de traditional 'The Last Time' met daarop de eerbeid voor gospel, een nummer uitzonderlijk goed gekozen voor zijn operatie. 'Sooner Or Later' is een original waarbij de soulvolle klank van John Németh uit de speakers galmt.

Met Elvin Bishop's Stealin' Watermelons keren we terug naar de rauwe delta sound waarna we we de rillingen krijgen van een van de mooiste soulballads ooit, Wilson Picket's 'I Found A Love'. Oldies als 'Sexy Ways' van Hank Ballard & The Midnigthers en "Come On This House' van Melvin London passen perfect in dit plaatje. 'Shake Your Hips' is er eentje van James Moore en op 'I'll Be Glad' wordt er afscheid genomen op deze "May Be The Last Time' al hopen we van niet...

tracks:

01 The Last Time
02 Rock Bottom
03 Sooner or Later
04 Feeling Good
05 Stealin' Watermelons
06 I Found a Love
07 Sexy Ways
08 Come On in This House
09 Elbows on the Wheel
10 Shake Your Hips
11 I'll Be Glad