© Rootsville.eu

Joy Lapps (Can)
tiltle: Girl in the Yard
music: Jazz
release date: july 08, 2022
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Joy Lapps


© Rootsville 2022


De winnaar van de Juno Award 2016 trad over de hele wereld op als leider, een veelgevraagd artiest en lid van veelgeprezen steelbands, waaronder Calypsociation in Parijs, Birdsong Steel Orchestra in Trinidad en Tobago en haar huidige groep, Pan Fantasy, in haar geboorteland Toronto
. Om het gewaagde repertoire van Girl in the Yard te vertolken, waarvan het karakter varieert van diep introspectief tot feestelijk, stelde Lapps een krachtige band van improvisatoren samen. Haar kernensemble bestaat uit Elmer Ferrer op gitaar, Jeremy Ledbetter op piano, Larnell Lewis op drums en co-producer Andrew Stewart op elektrische bas, naast bijdragen van Michael Shand, Courtenay Frazer, Rob Christian, Eric St-Laurent, Rosendo Chendy Léon, Lapps ' zussen Shaquilla Alexander en Asha Lapps, en Elizabeth Rodríguez en Magdelys Savigne van OKAN, naast andere virtuoze stemmen.

Girl in the Yard maakt gebruik van elementen uit verschillende maar vermengde tradities, waaronder West-Afrikaanse, Afro-Caribische, samba- en vintage radiohits, en belicht lyrische improvisatie, ritmisch discours en filmische songwriting. "Ik denk na over hoe ik wil dat de luisteraar zich voelt", zegt Lapps, die gedurende de tweede helft van het opnameproces naar selecties van meditatie en gezang had geluisterd. Ze beschouwt Girl in the Yard als microkosmisch en documenteert een moment van haar uitgebreide onderzoek naar de vrouwen achter haar werk: "Dit zijn de vrouwen die me hebben laten bloeien in een creatieve ruimte waar vrouwen traditioneel als buitenstaanders werden beschouwd.

Opgenomen bij Canterbury Music Company in Toronto, begint Girl in the Yard met een dramatisch gebaar op 'Lulu's Dream'. Het verhaal, genoemd naar haar zus, ontvouwt zich rond gesyncopeerde melodieën en een samenvloeiing van textuur uit de tenorpan van Lapps, het orgel van Frazer en symfonische faseverschuivingen van Ferrers gitaar. "Josie's Smile" is een eerbetoon aan het zusje van de artiest en bevat melodieuze, gemoedelijke panning tussen Lapps en mentor Andy Narell achter respectievelijk tenor en alt. "Breathless" onthult Lapps' tedere behandeling van melodie, zingbaar en meditatief, en dient als een functie voor Shand op piano en Christian op fluit. 'Juliet Blooms' en 'Eyes of Amerralys' bieden twee interpretaties van Lapps' gecompliceerde maar mooie relatie met haar moeder.

"Morning Sunrise" introduceert een nieuw arrangement van haar veelgeprezen compositie die voor het eerst werd opgenomen als het titelnummer voor haar release in 2014. Samen met Stewart creëerde ze secties voor strijkers, evenals een vocaal koor dat grotendeels geïnspireerd was op de sambatraditie. Met sonore klaagzang van Rodriguez en Lapps, dient "Serena" als het steunpunt van de plaat en weerspiegelt een gevestigde vriendschap die opbloeide terwijl de artiest in het buitenland studeerde in Parijs. Secties ademen in elkaar, terwijl een korte krachtige speelfilm voor Savigne plaats maakt voor een beschouwende solo van klarinettist Colleen Allen. Grimmige syncopen, herhaling van lagen en verplaatsingspulsen in "Sharifa the Great". De compositie belicht de elastische band tussen Lewis en Stewart en eert de oudste zus van de artiest die in concert speelt met Lapps en Alexander op 'Granny's Pan'.

De laatste is voorzien van een instrumentaal artefact van haar grootmoeder. "Ik denk dat iemand haar het instrument heeft verkocht in de wetenschap dat ze niet wist hoe een met chroom afgewerkte stalen pan eruitziet en klinkt", zegt Lapps, die het deuntje schreef als dank voor de liefde en steun van haar grootmoeder. Bij het componeren van "Fly" herinnerde Lapps zich hoe haar vader John Lapps ervan afzag zijn kinderen te vertellen wat ze moesten doen nadat ze een bepaalde leeftijd hadden bereikt: "In plaats daarvan zei hij: 'Je hebt je vleugels.'" Op melodica en piano, en leadsynth , respectievelijk, Bruce Skerritt en Eddie Bullen helpen bij het interpreteren van de woorden van haar vader en die van elke vaderfiguur in haar gemeenschap. "Deze twee mannen zijn echt belangrijke figuren, vooral voor degenen onder ons die teruggaan naar onze Afro-Caribische roots."

tracks:

 1. Lulu’s Dream (06:55)
 2. Josie’s Smile (05:42)
 3. Breathless (04:27)
 4. Juliet Blooms (05:35)
 5. Morning Sunrise (05:51)
 6. Eyes of Amerralys (07:07)
 7. Serena (06:07)
 8. Juliet Blooms (Reprise) (02:00)
 9. Sharifa The Great (05:50)
 10. Granny’s Pan (01:05)
 11. Fly (Intro) (2:46)
 12. Fly (05:29)
 13. Josie’s Smile (Reprise) (01:13)