© Rootsville.eu

Kali Rodriguez-Peña (US)
tiltle: Mélange
music: Jazz
release date: march 04, 2022
label: Truth Revolution Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Kali Rodriguez-Peña

© Rootsville 2022


Ondanks Kalí's 21e-eeuwse muziekvisie, put de muziek op Mélange uit een kenmerkende afkomst en erfgoed waaraan Kalí met zijn debuut een eerbetoon wil brengen. "Wat dit album speciaal maakt, is de focus op ritmes en groove", vertelt Kalí. Hoewel Mélange inderdaad de harmonische diepte en breedte heeft die al zo lang wordt geassocieerd met jazz en creatieve muziek, probeert het ook de Afrikaanse en Afro-Caribische roots te eren waaruit veel jazzelementen voortkwamen. De vreugde die het publiek voelt wanneer ze luisteren naar iets waar ze met hun voeten op kunnen tikken, is iets dat ik niet in woorden kan beschrijven en ik ben er trots op te kunnen zeggen dat we dat deels op dit album hebben vastgelegd.

De titel van het album, Mélange, is ontleend aan het Franse woord voor 'mengsel' en werd door Kalí gekozen als een geschikte manier om de muziek die hem heeft gebracht tot waar hij nu is, beknopt te begrijpen, evenals hoe hij zijn muziek zoals gepositioneerd in het heden. Puttend uit bebop en postbop; Cubaanse timba, salsa en rumba; en wereldmuziek uit India en het Caribisch gebied, staat Mélange echt voor zijn vertaalde definitie en creëert een eclectische maar naadloze mix van muzikale tradities en erfgoed die, wanneer gecombineerd, schitteren met een mozaïek uitbundigheid. Naast het vertegenwoordigen van de mix van tradities die aanwezig zijn op het album, belichaamt Mélange ook Kalí's unieke kijk op muziek en de receptie ervan in het heden.

Het personeel op Mélange is afkomstig van de consistente werkband die Kalí de afgelopen vijf jaar heeft geleid. Een mix van nationaliteiten, achtergronden en muzikale persoonlijkheden, Kalí's band verenigt zich door hun gedeelde professionaliteit en liefde voor de muziek. Mélange heeft een sprankelende cast en bestaat uit Kalí's oude vrienden Kazemde George op tenorsaxofoon en Zack O'Farrill op drumstel, evenals Gabriel Chakarji op piano en keyboards, Bam Bam Rodríguez op bas en Víctor Pablo García op percussie.