© Rootsville.eu

Merel van de Keer (NL)
tiltle: Ghost in the Storm (EP)
music: Blues - Roots
release date: september 23, 2022
label: Howlin' Chicken Records
info artist: Merel van de Keer

© Rootsville 2022


Het lijkt er wel op of ze bij onze noorderburen al hun kaarten willen uitspelen met jong vrouwelijk geweld. Na de ontdekking van Nienke Dingemans eerder dit jaar komt nu ook in diezelfde stal van 'Howlin' Chicken Records' deze 'Merel van de Keer' bovendrijven. Op 23 september komt haar solo debuut EP 'Ghost in the Storm' uit.

Merel van de Keer is een singer-songwriter en gitariste uit het Brabantse Raamsdonksveer. Haar stijl is een mengeling van (delta)blues, roots en americana. Gaandeweg heeft ze een heel eigen sound ontwikkeld die een combinatie is van deze genres. Zij begeleidt zichzelf op een resonatorgitaar en een bassdrum. Je waant je spontaan op een front-porch in Louisiana of op een prairie in Texas. Geïnspireerd door o.a. Rory Gallagher, Brother Dege, Rory Block en Sheryl Crow. En dat met een stem die door sommigen vergeleken wordt met Janis Joplin en Sue Foley.

Mee op deze 'Ghost in the Storm' hoor je eveneens Joost Verbraak op 'Wurlitzer' en Jan van Bijnen op bassdrum. Het album wordt geproducet door Joost Verbraak van 'Howlin' Chicken Records'. Voor de muziek en de lyrics gaan de credits volledig naar Merel van de Keer wat haar talent als singer-songwriter nog eens extra in de spotlights komt te zetten.

Openen doet ze in een mistige roes met de titeltrack 'Ghost in the Storm'. Een howlin' voice met als begeleiding donker aanvoelende slide op resonator waardoor de metalen klanken van dit instrument extra in de verf worden gezet. 'Buffalo' is een eerder rootsy getint nummer waardoor de stemming nog meer intiemer komt te worden. Van blues naar songwriter talent pur sang.

Een typische singnatuur van Merel van de Keer is wel degelijk de slide op resonator die soms al wat meer psychedelisch komt te klinken zoals te horen op 'Bending Rules' daar waar op 'Western Plain' het rootsy gevoel weerom de bovenhand haalt. Merel's klankkleur in harmonie met de resonator geven iets van een beklijvend gevoel waar je enkel kan van genieten op een intiemere locatie als heeft een nummers als het instrumentale 'Phoenix' zeker wel de ballen om een festival op stelten te zetten.

Als afsluiter wordt je terug meegezogen in de sfeer van de Delta blues en alsof ze in een heuse juke joint het levenslicht zag brengt deze Merel van de Keer je hier in een blues tranche met haar vraag 'Will You Still Love Me'. Yep, deze Merel van de Keer heeft ongetwijfeld het DNA van Robert Johnson in haar genen en kijken we zo uit naar een live ontmoeting met deze female devil.

tracks:

01 Ghost in the Storm
02 Buffalo
03 Bending Blues
04 Western Plain
05 Phoeninx
06 Will You Still Love Me