© Rootsville.eu

Michael McDermott (US)
tiltle: St. Paul's Boulevard
music: Singer-songwriter
release date: july 01, 2022
label: Pauper Sky Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Michael McDermott

© Rootsville 2022


Muziek maakt een diepe verbinding wanneer het die delicate zenuw raakt die scheidt het persoonlijke van het universele. Als de luisteraar de nummers als spiegels kan gebruiken, dan: de muzikant is erin geslaagd hun kunst over te brengen. De in Chicago gevestigde singer-songwriter Michael McDermott heeft tientallen jaren besteed aan het berijden van dat artistieke evenwicht, en hij doet het opnieuw met frisse kracht op St. Paul's Boulevard Boulevard.

McDermott weet het een en ander over liefdesverdriet en vastgelopen ontwikkeling. In het begin van de jaren '90 was McDermott de nieuwe toast van de grote label-opname-industrie met zijn debuutalbum, 620 W. Surf. Maar in typische kauw-ze-op en spit-them-out-stijl, was McDermott tegen het einde van dat decennium schijnbaar in de nooit eerder vertoonde prullenbak gegooid. Hij zette echter door en bouwde een carrière op die werd versterkt door meer dan een dozijn studioalbums en lovende kritieken van Rolling Stone, The New York Times , CNN en The Washington Post, om er maar een paar te noemen. Zelfs Stephen King Stephen King, de meester van en King het bestverkochte horror-romangenre, genaamd McDermott "misschien wel het grootste onontdekte rock-'n-roll-talent van de afgelopen 20 jaar.”

St. Paul's Boulevard is een soort conceptalbum. Het verzamelt zijn creatieve impuls door: introductie van verloren en gevonden personages, rijk en arm, jong en oud, en velen worstelen om te overleven in een fictieve straat die overal zou kunnen bestaan. Opgenomen van Augustus 2021 tot februari 2022 in Transient Sound en Pauper Sky Studios in Chicago, St. Paul's Boulevard is de sonische visie van McDermott en co-producer Steven Gillis. Gillis is ook op drums, speelt met collega-muzikanten Matt Thompson op akoestische en elektrische bas; Grant Tye op gitaren; Heather Lynne Horton op viool en zang; en Vijay Tellis-Nayak op piano en orgel. Extra muzikanten op St. Paul's Boulevard omvatten Will Kimbrough op gitaren, banjo en mandoline; John Deaderick op piano, orgel en keyboards; Danny Mitchell op piano en keyboards; en David Grissom op gitaren.

McDermott, die ook gitaar en piano speelde op deze reeks persoonlijke nummers, is op zijn meest gepassioneerde keuze cuts: ‘Our Little Secret’ is een stuwende folkrocker die speelt als de soundtrack voor rusteloze dagen en wellustige nachten. 'Ziek of This Town', met zijn tuffende folk-country bottom-beat, is een louterende ode aan het ontsnappen uit de buurt die kooit ons in. 'Marlowe' brengt hulde aan Raymond Chandler's Phillip Marlowe-personage in een anthemische rocker uit het hart. En 'New Year's Day' is een van die broeierige deuntjes die onder de huid sijpelt en de zintuigen rammelt.


tracks:

1. Intro - Anam Cara (0:36)
2. Where The Light Gets In (4:40)
3. Our Little Secret (4:18)
4. Sick Of This Town (3:25)
5. The Arsonist (4:57)
6. New Year’s Day (4:46)
7. Meet Me Halfway (4:20)
8. The Outer Drive (5.25)
9. Marlowe (4:29)
10. All That We Have Lost (3:44)
11. Dead By Dawn (5:05)
12. St. Paul’s Boulevard (6:21)
13. Pack The Car (4:10)
14. Peace, Love and Brilliant Colors (4:17)
15. Paris (3:42)