© Rootsville.eu

Mike Stevens (Can)
tiltle: Breathe in the World, Breathe Out Music
music: Harmonica
release date: may 20, 2022
label: Stony Plain Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Mike Stevens

© Rootsville 2022


Het schrijven en opnemen van een album is in de beste tijden nooit gemakkelijk. Het is exponentieel moeilijker wanneer: je lijdt aan een slopende ziekte, zoals Mike Stevens deed toen hij zijn nieuwe Stony Plain bracht Records album, Breathe In The World, Breathe Out Music, tot leven. Stevens had vaak moeite met lopen, had problemen in al zijn gewrichten en ontwikkelde cognitieve problemen voordat hij de diagnose Lyme-ziekte in een laat stadium kreeg en een serieus antibioticaprogramma moest ondergaan voor: meer dan een jaar in een poging om zijn hachelijke situatie te verhelpen. De bekroonde componist en mondharmonica speler kon zijn instrument vaak niet vasthouden en was bang dat hij nooit meer zou kunnen opnemen.

Bekend om zijn genre-buigende, regels mijdende benadering van de harp, Breathe In The World Breathe Out Music zet de multi-getalenteerde in de schijnwerpers virtuoos op inventief alternatieve wijze; terwijl zijn unieke vocale mondharmonicatechniek is prominent aanwezig in alle 12 nummers, Stevens biedt ook leadzang op vier tracks - ondanks het onthullen van een eerdere ongemak rond zingen.

Van bluegrass tot West-Afrikaanse muziek, country tot blues, viooldeuntjes tot experimentele soundscapes, het resultaat is een aanbod van 53 minuten waarin Stevens de schijnwerpers deelt met verschillende opmerkelijke gasten - waaronder Polly Harris, Cory James Mitchell, Kevin Breit, Jeff Getty, Jesse Wells, Art Hratchian en Jeff Bird.


tracks:

1. Like a Little Bird (feat. Polly Harris) (3:58)
2. Watermelon Pie (2:50)
3. Livin’ in Sarnia (feat. Cory James Mitchell) (6:51)
4. Grumbling Old Man, Grumbling Old Woman (2:39)
5. The Wreck of the Edmund Fitzgerald (4:54)
6. Bad in a Good Way (4:42)
7. Orange Blossom Special (4:29)
8. Jesse’s Request (4.22)
9. Ida Red (3:24)
10. Amazing Grace (4:17)
11. Devil’s Bride (5:33)
12. Put Your Phone Down (4:51)