© Rootsville.eu

Old Crow Medicine Show (Nor)
tiltle: Paint This Town
music: Americana
release date: april 2022
label: ATO Records
info artist: Old Crow Medicine Show
promotion: Integral Music (Sjuul Kok)


© Rootsville 2022


Old Crow Medicine Show begon eind september 1998, toen een stelletje oude strijkersbandmuzikanten, de meesten van ons nog in onze tienerjaren, Ithaca, New York verlieten om de Canadese grens over te steken en onze weg naar de Stille Oceaan te spelen. We brachten onze pandjeshuis violen, banjo's, gitaren en wasborden naar straathoeken in het centrum van Ontario, naar papierfabrieken boven Lake Superior, boerenmarkten in Manitoba, Indiase reservaten in South Dakota en naar de straten van Vancouver, Victoria, Seattle en Portland . Onderweg ontdekten we een uniek countrygeluid, zowel oud als nieuw, vreemd en vertrouwd. We wisten dat we iets bijzonders hadden vastgelegd. De line-up was vloeiend, koppel gewoon de beste beschikbare plukkers en zangers die er op dat moment waren, en als je een auto had, was dat een pluspunt. Zelfs vandaag blijft Old Crow een collectief dat leent van de unieke talenten van een evoluerende cast.

Paint This Town, het zevende studioalbum van de groep, volgt op Volunteer uit 2018 en ziet de groep teruggaan naar het voormalige huis ATO Records. Deze keer hield Old Crow het dicht bij huis en produceerde het album samen met Matt Ross-Spang (Margo Price, John Prine) in hun eigen Hartland Studio. Met zijn rinkelende gitaren, mondharmonica en beslist rockende drums, voelt "Paint This Town" aan als een voortzetting van de evoluerende stijl van de groep op Volunteer in plaats van een terugkeer naar de ouderwetse neiging van hun vroege jaren. Zanger en feitelijk leider Ketch Secor roept Bob Dylan en John Mellencamp op als hij een rebelse adolescentie beschrijft met een gevoel van nostalgie en ontzag.

Old Crow heeft nog maar pas de eerste single van het nieuwe album uitgebracht met een bijbehorende video. Het is de titelsong, "Paint This Town", en heeft muzikale echo's van andere levensverhalen in kleine steden, tieners in al zijn verveling en glorie (zie John Mellencamps anthemische odes "Jack and Diane", "Pink Houses", "Small Town”, en die oudere liedjes waar Mellencamp een hommage aan brengt). De melodie is pakkend en de teksten zijn helder gezongen. De video toont de zes bandleden en acteurs die jongere versies van hen portretteren en een nacht uit het verleden nabootsen toen ze het huis uit sloop en feestten. De groep beleeft tal van avonturen, allemaal met een G-rating, met de mogelijke uitzondering van het kopen van bier met een nep-ID en het vervolgens opdrinken. Het is een charmante, opgeruimde versie van Dazed and Confused.

Vanaf opener en titeltrack "Paint This Town" over het hilbilly "Bombs Away" tot de countruy rock 'n roll in "ord Willing and the Creek Don't Rise" het album voelt de volle 12 tracks goed aan. Ruwer wordt het met "Painkiller" en ol' country krijgen we met "Deford Rides Again". De outswinger is "Hillbilly Boy" en bij een titel als dit hoeven we geen verdere beeldspraak.

tracks:

 1. Paint This Town (3:57)
 2. Bombs Away (2:41)
 3. Gloryland (4:12)
 4. Lord Willing and the Creek Don't Rise (2:41)
 5. Honey Chile (3:49)
 6. Reasons to Run (4:35)
 7. Painkiller (3:23)
 8. Used to Be a Mountain (3:17)
 9. Deford Rides Again (3:20)
 10. New Mississippi Flag (3:01)
 11. John Brown's Dream (3:26)
 12. Hillbilly Boy (4:33)