© Rootsville.eu

Randy McAllister (US)
tiltle: Power without Power
music: Blues
release date: 2022
label: Reaction Eecords
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Randy McAllister


© Rootsville 2022


McAllister, opgegroeid in het kleine stadje Novice in Texas, is een Texaan van de 5e generatie, wiens vader zowel brandweerman als muzikant was. Zijn vader was een drummer in een band genaamd 'The Flames'. Randy ging soms naar zijn huisfeesten en repetities en zat op de drums. Hij kocht uiteindelijk zijn eerste drumstel in de 5e klas voor $ 40,00 die hij had verdiend met het maaien van gazons. Vanaf die tijd zou hij, als hij niet aan het vissen was of op het platteland rondhing met zijn vrienden, worden gevonden opgesloten in zijn kamer, zingend en spelend, maar de drums waren nog maar het begin voor Randy.

McAllister vond de mondharmonica toen hij begin twintig was terwijl hij in Massachusetts was gestationeerd als lid van de Amerikaanse luchtmacht. Geïnspireerd door Blues Legend "Earring George" Mayweather, een inwoner van Boston en harmonica-meester, verhuisde McAllister in 1989 naar Alaska, waar hij de volgende 3 jaar in verschillende bands speelde. Hij verhuisde in 1992 terug naar Texas, een sterke, bekwame harpspeler die ook een reputatie opbouwde als zanger en songwriter. Toen hij terug naar Texas verhuisde, sloot hij vriendschappen met Mike Morgan, Andrew Jr. Boy Jones en Robin Sylar. Randy was af en toe de frontman van de band van Mike Morgan (The Crawl) die mondharmonica speelde en zong. Mike zou ook gitaar spelen in de band van Randy. Randy en Andrew Jr. Boy Jones (Charlie Musselwhite, Katie Webster, Freddie King) werkten in die tijd ook samen.

Eind jaren 90, toen Andrew een contract had bij het Britse label JSP Records, benaderde hij labeleigenaar John Steadman over Randy. Randy kreeg al snel een contract bij JSP Records en bracht vervolgens 4 cd's uit bij het label. De eerste cd werd geproduceerd door Andrew en speelde hem ook op gitaar. Randy speelde ook een groot deel van de jaren 90 met Robin Sylar (Doyle Bramhall, George Harmonica Smith en Stevie Ray Vaughn). Randy bracht uiteindelijk cd's uit op Severn Records (met Mike Morgan) en Reaction Records. Roustabout, maverick, spiritual, gritty, amazing, genius, wild, bad-ass, soulful... Dit zijn enkele van de woorden die worden gebruikt om te beschrijven dit Texas bonafide blauwe bloed. Een zeer gerespecteerde zanger, songwriter, mondharmonicaspeler en drummer. East Texas roadhouse soul van een van Amerika's echte blues/roots-originelen.

Deze "Power without Power" is McAllister's nieuwe album waaruit je alles veneemt in de titel zelf. Met op het album voornamelijk 11 (semi) akoestische getinte nummers waarop hij blues en soul weet te combineren. Op dit album ruilt Randy McAllister de drums voor de harmonica en dat zullen we geweten hebben. Openend met "Surprice" valt de intimiteit al meteen op welke het ganse album de toon zal zetten. Van de mooi klinkende ballad "Not Everybody Leaves" tot het country buesje "Clear My Head".

tracks:

01 Surprice
02 Face First
03 (Someday) Ease My Trouble Mind
04 Envy's Embrace
05 Son
06 Sweet Spot
07 C'Mon Brothers and Sisters
08 Not Everybody Leaves (Her Work)
09 Clear My Head
10 Donnie Downer
11 Like Nothing Else