© Rootsville.eu

Roswell Rudd & Duck Baker (US)
tiltle: Live
music: Jazz
release date: 2021
label: Dot Time Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Roswell Rudd & Duck Baker

© Rootsville 2022


Deze opwindende, ingetogen opname stelt het publiek in staat om Rudd op zijn meest empirische en innovatieve manier te horen. De overleden pionier van de avant-garde jazz genoot een carrière van meer dan zestig jaar en zag vruchtbare samenwerkingen tussen Rudd en iconen als Gil Evans, Cecil Taylor, Archie Shepp, Don Cherry, Carla Bley en Charlie Haden. De trombonist en componist is hier te horen naast Baker, een van de meest gewaardeerde fingerstyle-gitaristen van zijn generatie, die put uit zijn gevarieerde ervaringen in blues en volksmuziek om zijn kenmerkende fingerstyle-geluid te creëren. Op deze vinylrelease biedt het duo doordachte en krachtige interpretaties van kenmerkende composities van pianisten Thelonious Monk en Herbie Nichols. Hier zijn twee meesters aan het werk vastgelegd, elk puttend uit hun eigen respectieve potten met ervaring. Een deel ervan wordt gedeeld; Zowel Baker als Rudd hebben banden met traditionele jazz. Rudd merkte altijd op dat de polyfonie ter plaatse van een trad-jazzband een perfecte training was voor freejazz. "In het hart ervan, voor alle muziek, is het van elkaar af spelen en je bewust zijn van elkaar, die oproep en reactie gezamenlijk laten klinken, dat is wat het geluid maakt." De rijke achtergrond van Baker en Rudd in het geïmproviseerde, onvoorbereide contrapunt dat voortkwam uit zowel de traditionele jazz als de avant-garde tradities is misschien de reden voor de ongeëvenaarde synergie en het samenspel dat plaatsvindt op elk nummer van deze release.

Muzikaal gezien is Live een verzameling van acht trombone-gitaarduetten rond het materiaal van twee artiesten die een bijzonder belang hechten aan Rudd: Thelonious Monk en Herbie Nichols. Rudd was een dierbare vriend en medewerker van Nichols en na de vroegtijdige dood van de pianist aan leukemie op 44-jarige leeftijd, werd Rudd een fakkeldrager voor Nichols' kenmerkende stijl en composities. Rudds liefde voor Thelonious Monk ontstond toen hij in de jaren vijftig naar New York verhuisde en in de groep van Steve Lacy begon te spelen. Daar had hij de kans om Monk te ontmoeten en hem regelmatig te horen spelen. Rudd had een griezelig vermogen om naar het piano-icoon te luisteren en vervolgens in staat te zijn om precies te repliceren wat hij speelde. Rudd zou het materiaal van Monk keer op keer opnieuw bekijken tijdens zijn illustere carrière, waarbij hij de composities van de grote meester interpreteerde met een vloeiendheid en vindingrijkheid die ongeëvenaard en meedogenloos is. Dit album markeert Rudds laatste uitstapje naar het land van Monk, evenals zijn laatste interpretatie van de muziek van zijn voormalige bandleider en vriend, Herbie Nichols.

Bakers doordachte begeleiding en betoverende, gedurfde harmonische mijmeringen vormen het perfecte compliment voor Rudds vrij draaiende improvisatie en demonstreren zijn ongeëvenaarde avant-beheersing. Hij verbond ons niet alleen met het begin van de freejazz, maar ook, via de muzikanten die hij had gekend en met wie hij samenwerkte, met het begin van de jazz.”

tracks:

1. The Happenings 6:59
2. Buddy Bolden’s Blues 3:13
3. A Bouquet for JJ 4:22
4. Melancholy People 7:45
5. Well, You Needn’t 5:43
6. Bemsha Swing 5:05
7. Going West 6:49
8. Light Blue 4:55
9. Show 7:07
10. Church 10:07

musicians:

Roswell Rudd – Trombone
Duck Baker – Guitar
Produced by: Jerry Roche
Graphic Design By: Jaime Ford
Ben Young – Engineer (Tracks 3, 5, 9, 10)
Tonic, New York, NY, January 5, 2002
Steven Schmidt – Engineer (1, 2, 4, 6, 7, 8)