© Rootsville.eu

Spanish Harlem Orchestra (US)
tiltle: Imàgenes Latinas
music: Jazz
release date: may 20, 2022
label: Ovation Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: SHO

© Rootsville 2022


In het uitgestrekte landschap van Latin-muziek in New York City hebben maar weinig ensembles zo'n geweldige impact gehad als het 3x GRAMMY®-winnende Spanish Harlem Orchestra (SHO). De missie van SHO, twee decennia geleden opgericht door pianist en componist Oscar Hernández, is om de traditie van geweldige Latin-muziek te eren en hun werk voort te zetten als "het leidende licht van de salsa-reconstructiebeweging" (Newsday). Op Imágenes Latinas, hun achtste release die op 20 mei 2022 uitkomt, blijft SHO trouw aan hun doel. De eerste release van het Spaanse Harlem Orchestra op Hernández' eigen imprint Ovation Records, de uitrol van Imágenes Latinas is voorzien van een door fans gefinancierd model waarmee fans verschillende niveaus van geldelijke steun kunnen toezeggen voor een assortiment van opwindende voordelen, vanaf een vooraf exemplaar van het album tot een executive producer krediet.

De titel knipoogt naar de iconische New Yorkse Latin-popgroep Conjunto Libré. Met de broers Andy en Jerry Gonzalez, plus Manny Oquendo en Barry Rogers, noemt Hernández Conjunto Libré als een van zijn belangrijkste muzikale invloeden. "Libre was een van de geweldige bands van onze muziek... hun talent en vriendschap waren erg belangrijk voor mijn oude muziekstichting", vertelt de bandleider. Het nummer "Imágenes Latinas", een van de meest raadselachtige stukken uit het repertoire van Conjunto Libre, is een poëtische meditatie over de evolutie van de Latijns-Amerikaanse diaspora door de geschiedenis heen. Hier geeft het orkest het lied een eigentijdse behandeling, waarbij een aantal nieuwe harmonische perspectieven in het arrangement worden geïntroduceerd met behoud van de oorspronkelijke essentie. Van de originele selecties voelt de lyrische inhoud van "La Música Latina" als de thematische voortzetting van wat wordt geïntroduceerd met het titelnummer, waarbij het ensemble in topvorm wordt gevonden en de gravitas van de geweldige Carlos Cascante op leadzang wordt getoond.

Het stevige "Mambo 2021" is een terugkeer naar SHO's laatste album, The Latin Jazz Project, en toont deze kant van de groep met geweldige solo-interventies van Hernández, Jeremy Bosch op fluit en Mitch Frohman op baritonsaxofoon, onderbroken door een brandende timbale solo door de onvergelijkbare Luisito Quintero. In de rest van Imágenes Latinas reist de groep naadloos door een breed scala aan stemmingen en stijlen, wat de luisteraars eraan herinnert dat dit een doorgewinterd ensemble is van de allerbeste muzikanten die deze muziek spelen. Het nummer "Mi Amor Sincero" begint als een langzame bolero en verandert vervolgens in een cha-cha met een uitstekende trombonesolo van GRAMMY®-winnaar Doug Beavers, die ook optreedt als co-producer van het album. Het album staat vol met deze verrassende overgangen die de luisteraar geboeid houden, en de arrangementen slagen erin om deze transformaties op een beslist gestroomlijnde manier tot stand te brengen; de toevallige luisteraar zal genieten van het plezier van het luisteren naar deze deuntjes, terwijl de kenners genoeg elementen zullen hebben om te analyseren.

tracks:

1. Llegó La Hispánica 
2. Imágenes Latinas
3. Vestido De Flores
4. De Mi Para Ti
5. Romance Divino
6. Como Te Amo
7. Mambo 2021
8. Sentimiento y Son
9. Cuando La Hispánica Toca
10. Mi Amor Sincero
11. La Música Latina