© Rootsville.eu

Suzie Blue & The Lonesome Fellas (US)
tiltle: Blue Train
music: Swing - Blues - Rhythm 'n Blues
release date: april 01, 2022
label: Seraphic
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Suzie Blue

© Rootsville 2022


Solitaire Miles werkte als jazzvocalist in Chicago en NYC en trad op en nam op met geweldige bandleiders als Doc Cheatham, Johnny Frigo, Von Freeman, Bruce Johnstone en Willie Pickens. Na 20 jaar optreden en opnemen in de jazzscene is ze vertakt om Blues Roots en Americana op te nemen in haar caboodle "The Lonesome Fellas" met onder meer Grammy-alumna en mondharmonicavirtuoos Howard Levy, Guitar Maestro TC Furlong, Chicago's Lion of the sax Eric Schneider, gitarist Neal Alger en nog veel meer.

De band achter Miles' klassieke maar toch volledig authentieke stem levert nummer na nummer krachtig werk. "The Lonesome Fellas" omvatten oud lid Neal Alger op gitaar, samen met bassist Chris Bernhardt en drummer Phil Greatteau, evenals Hammond B3-speler Don Stille, pianist Tom Hope en saxofonist Eric Schneider. Daarnaast zorgt speciale gast Dominic Halpin voor duetvocalen op het nummer "Forever Yours", terwijl Chicago-landicoon Howard Levy (een origineel lid van Bela Fleck and the Flecktones) de mix extra pit geeft.

De openingsnoten van "I Wanna Rock" bepaalden het tempo. De zang van Solitaire Miles en de gitaren zorgen voor een betoverende mix. Voeg daar de verleidelijke tenorsolo's van Schneider en het heldere en directe gitaarwerk van Alger aan toe, en Susie Blue en de Lonesome Fellas gaan op een onstuimige reis. "Sweet Baby of Mine" raakt zowel blues als jazz. Vocaal houdt Miles haar teugels stevig vast, anticipatie creërend waar de songtekst zich mee voedt. Het oude nummer van Ruth Brown wordt nog eens versterkt door een korte solo van Howard Levy en Schneider.

"Forever Yours", het eenzame duet van Miles met Dominic Halpin, keert terug naar het meer traditionele westerngevoel van de band. De met elkaar verweven vocalen van Halpin en Miles herinneren aan een tijd dat dit soort ballads in de mode waren. Het lied, geschreven door Carl Perkins, neemt de luisteraar mee naar een ander tijdperk in de handen van deze twee vocale magiërs. Wederom levert gitarist Halpin een uitstekende prestatie die wordt geëvenaard door Levy's mondharmonica-solo.

"Love and Kisses" tuft mee bovenop de springerige interactie van de ritmesectie en de zorgeloze solo's van Schneider en Alger op respectievelijk sax en gitaar. Jen Zias en Mike Harvey (van Steely Dan lore) zorgen ook voor nonchalante achtergrondzang. "Hummin' to Myself" is bluesy en vol angst. Miles' versie van de Fain/Siegel/Siegel-melodie roept alle eenzaamheid op die verwacht wordt van dit nummer uit de jaren dertig. Haar krachtige voordracht brengt een vrouw over die zichzelf onder controle heeft, en een zwaarder gitaargeluid versterkt het.

Het titelnummer van Blue Train zet het rockgevoel voort. De zang is urgent en overtuigend. Voeg daar de branie van Algers grommende gitaar en de rollende Levy-harmonica aan toe, en je hebt het meest opwindende nummer op het album. “Shell Be Gone” biedt intrigerende contrasten. De call-and-response zang van Zias en Harvey werkt mooi tegen de krachtige lead vocal van Miles. Alger gaat de uitdaging van Miles weer aan. Het nette arrangement benadrukt ook haar zangkwaliteiten. "One Way Ticket to the Blues" maakt effectief gebruik van het treinthema met zijn gespierde Hammond-orgel en vibratogitaar. Miles en de achtergrondvocalisten creëren beelden die duidelijk en zeer vermakelijk zijn. Blue Train, dat 16 nummers heeft, verandert effectief en moeiteloos van stemming en thema.

De bluesy en relaxte aflevering van Solitaire Miles op "How Could I Help But Love You" verschilt van maar complimenteert ook het rockabilly-gevoel van nummers als "Give Up That Honey". Het album-closer, een verbluffende vertelling van "The Peter Gunn Theme", is een uitstekende coda voor deze ontroerende verzameling nummers. Susie Blue en de Lonesome Fellas vervoeren de luisteraar effectief naar een andere tijd en plaatsen op Blue Train een verzameling prachtige liedjes gedreven door het hart, de passie en de vaardigheid van Solitaire Miles.

tracks:

 1. I Wanna Rock 3:32
 2. Sweet Baby of Mine 3:02
 3. Lucky Lips 2:55
 4. Forever Yours 3:29
 5. Love and Kisses 2:44
 6. Hummin' to Myself 4:29
 7. Blue Train 3:54
 8. She'll Be Gone 3:47
 9. Chills and Fever 3:05
 10. One Way Ticket to the Blues 3:04
 11. How Could I Help but Love You? 4:02
 12. Give Up That Honey 2:43
 13. Do You Love Me? (I Gotta Know) 3:24
 14. In the Palm of Your Hand 2:45
 15. How I Miss You Tonight  3:24
 16. The Peter Gunn Theme  2:01