© Rootsville.eu

Will Vinson (US)
tiltle: Tripwire
music: Jazz
release date: september 16, 2022
label: Wirldwind recordings
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Will Vinson

© Rootsville 2022


Whirlwind Recordings kondigt met trots de release van Tripwire op 16 september 2022 aan, het nieuwste album van saxofonist en componist Will Vinson dat in slechts één dag werd opgenomen. Vinson realiseert een lang gekoesterde ambitie om een draadloos trio-album op te nemen en wordt hier vergezeld door bassist Matt Penman, een van de meest avontuurlijke bassisten van vandaag, en drummer Eric Harland, bekend om zijn indrukwekkende werk met 's werelds jazzsterren. Speciale gast tenorsaxofonist Melissa Aldana doet ook mee voor twee tracks. De plaat vangt de energie van terugkeer naar de studio en het spelen voor de eerste keer sinds de Covid-Pandemic lockdowns, en versterkt Vinson's reputatie als een virtuoze leider die risico's neemt verder. Tripwire is de derde Whirlwind Recordings-release van Vinson, na zijn 2020-release Four Forty One en samenwerkingsalbum TRIO GRANDE met Antonio Sanchez en Gilad Hekselman.

Tripwire documenteert een speciale sessie die Vinson los wilde laten: “Ik wilde samenkomen en proberen te doen wat we als jazzmuzikanten zo veel doen, namelijk vrijuit samenwerken aan materiaal. Heel vaak als het op opnemen aankomt, wordt alles een beetje meer gefocust en een beetje meer voorbestemd en gestructureerd, ik wilde eindelijk iets doen dat de geest van vrijheid en het risico van instorting had, "legt hij uit.

Titeltrack ‘Tripwire’ opent de plaat. Een origineel van Vinson, gebaseerd op een bluesvorm met een triplet-onderstroom en een sterke verankerende baslijn. Er zit een kinetische trippy energie in het nummer dat de rest van het album perfect opstelt. ‘Blue And Sentimental’ is een oude favoriet van Vinson die hij hier in een ander formaat wilde neerleggen. Gebruikmakend van een bluesy vocale saxtoon, demonstreert Vinson de schoonheid van zijn instrument en hoe effectief de akkoordloze line-up kan zijn.

'Things' is een freewheelen interpretatie van 'All The Things You Are' met gast Melissa Aldana. Het uitgebreide intro is een buiten de tijd verlopende verkennende improvisatie tussen de twee saxreuzen. "Ik denk dat we op een aantal geweldige plaatsen komen", zegt Vinson, "Ik wilde dat we vrij zouden spelen, maar ook polyfoon, en dat we onszelf als twee partijen zouden zien. in een ensemble dat de harmonie biedt door de melodieën die we kiezen om te spelen, een soort onafhankelijke stemmen. Andere keren zijn we in wezen aan het versnipperen.

"De originele compositie 'Fable' valt op en dient halverwege de plaat als een paletreiniger. Het is meestal overgedubd, biedt experimentele texturele saxlagen en zorgt voor een bedwelmende luisterervaring. 'For All We Know' is een andere favoriete melodie van Vinson en hij wilde het opnemen op een manier die hij nog niet eerder had gehoord: 'Ik wilde verschillende benaderingen van harmonie vinden op een instrument dat maar één noot kan spelen', legt hij uit. . 'Resting Jazz Face' is een originele compositie met lastige metrische gegevens met twee hoorns. Vinson en Aldana wisselen elkaar gemakkelijk af en duwen de ander naar steeds hogere echelons. Tripwire brengt op vakkundige wijze Vinsons visie op vrijheid en samenwerking samen in een samenhangend album dat de zeer geladen hereniging van muzikanten documenteert, meesterlijk vastgelegd tijdens een eenmalige opnamesessie.

tracks:

1. Tripwire (6:36)
2. Blue and Sentimental (6:09)
3. Things (8:35)
4. Fable (5:37)
5. For All We Know (6:37)
6. Resting Jazz Face (8:13)