© Rootsville.eu

Pete (B)
Singer-songwriter
't Stamineeke Webbekom
(14-01-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: 't Stamineeke
info band:
Pete

© Rootsville 2022


Bij "Fandango Music" brachten ze in volle pandemie in 2020 Pete's langverwachte opvolger van "I Am Wilson" uit. Deze "The Power of Almost Nothing", dat net als zijn voorganger uit 2013 muzikaal hoge toppen kwam te scheren, maar "Covid-19" kwam roet in het eten te strooien. Desalniettemin bleef Piet Vanstenavondt aka Pete op een hoog plateau presteren. Ik weet niet op wie ik de fout moet verhalen dat we "The Power of Almost Nothing" nog niet "Live" konden beleven. Is het nu de Europese regering, onze Vlaamse of de Federale? In alle geval betalen we ons blauw aan allerlei belastingen en werd onze cultuur alsmaar verder in een hoekje weggeduwd. Gelukkig waren er ook enkele wakkere magistraten bij de "Raad van State". Omerta ;-)

Waar Pete niet in een hoekje wordt weggeduwd is in het cultuurcafé "t Stamineeke" aan de rand van natuurpunt "Webbekoms Broek", en dit hebben we aan bazin Maaike te danken. Ik hoor nu al stemmen opgaan van "Maaike for President" maar laat ons dit nu nog wat voorbarig noemen. Nu dat links en rechts toch in deze tak de rug komt te rechten gebeurt dit ook zo hier in deze voorstad van Diest. "t Stamineeke" een gezellige bruine kroeg waar bij een lekker glas bier gewoon ouderwets kan gepalaverd worden over de zware belastinggolf die ons nog boven het hoofd hangt. Met een outstanding singer-songwriter van eigen bodem zoals "Pete" kan het niet anders of alle snaveltjes worden nu gesnoerd, en doet Pete's muziek het niet dan zal "Mevrouw de Uil" het wel doen. Uiteraard staat dit luisterconcert in een hoog contrast met het laatste optreden voor de Corona pandemie in 2020 met de rock 'n roll van die Mexicaantjes.

Pete weet onmiddellijk een dosis droge humor in zijn concert te steken door het begrip "solo" te etaleren met een staal van het bij ons allen gekend merk van braadmargarine. Voor de muziek start hij met "One Love" en begint hij zo aan "One" lang kiekebisj moment. IJzingwekkend stil wordt het met het daaropvolgende "Open Up Your Door" uit 2009 van Richard Howley. Uiteraard brengt Pete ook eigen originals, al doet hij dat veel te weinig. Met "This House" uit zijn album "I Am Wilson" bewijst hij nogmaals dat deze eigen nummers moeiteloos naast die bekende covers kunnen staan.

Uiteraard zorgen de hoogstaande covers voor de nodige nostalgie bij de aanwezigen, en zo komen we na eentje van Eric Clapton uit bij Chris Stapleton's "Whiskey and You"...hoe mooi is dat! Van Pete's lievelingsgroep Elbow brengt hij net voor de koffiebreak nog "Drinking in The Morning Sun" en zelfs de koster van Webbekom kon dit smaken, en zo sloeg de klok "9".

Dat bij Pete het aspect soul niet vreemd is bewijst hij door "set 2" in te luiden met "I Heard It Trough The Grapevine" van Marvin Gaye waardoor de koster zo het zwijgen werd opgelegd. Tijd ook voor deze singer-songwriter om iedereen hier in te palmen met nummers als "Every Breath You Take" van Sting en Paul Simon's "50 Ways To Leave Your Lover". Ertussen dan nog een original en zo krijgen we een vaste waarde op Pete's concerten met Ryan Adams zijn "Oh My Sweet Carolina", eentje dat ondertussen dan ook al weer 22 jaar oud is.

Een stukje "Beatles" geschiedenis dan al dateert deze "Open Up The Door and Let Em In" van de era erna met McCartney en Wings. Van het ene hoogstandje naar het andere met Tom Petty's "Free Fallin'". Velen zijn geroepen om een ode te brengen aan Neil Young maar voor onze Pete telt deze aandacht helemaal niet en schud zo maar diens "Long May You Run" uit de mouw. Andermaal een kippenvel moment uit de era van dat groepje samen met o.a. Stephen Stills ;-).

Om met die niet mis verstaanbare quote te eindigen, time flies when you're having fun. De directieraad van "'t Stamineeke" hoefde niet eens samen te komen op Zoom om zo het fiat te geven voor nog een allerlaatste afsluiter. Met het door George Harrison geschreven "When My Guitar Gently Weeps" van de "Beatles" wordt het hier in Webbekom dan tijd voor het laatste rondje...Wie de trotse eigenaar is van het pakje "Solo" moet ik jullie schuldig blijven. CU