© Rootsville.eu

Black Sneakers (B)
Blues 'n Roots
't Stamineeke Webbekom
(21-01-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: 't Stamineeke
info band:
The Black Sneakers

© Rootsville 2022


Moest meester-songsmid Tom Waits in 1974 geweten hebben dat "t Stamineeke" in Webbekom onder de leiding van Maaike op vrijdagavond het café zou transformeren tot een cultuurcafé zou hij de titel van zijn destijds verschenen album hebben omgetoverd tot "(Looking For) The Heart Of Friday Night". Iedere vrijdagavond alsook de 1ste maandag van de maand vindt hier een concert plaats en zo konden we vorige vrijdag hier nog de muizen horen lopen bij het concert van "Pete". Alleen de koster en het koffiemachine kwamen toen even roet in het eten te gooien.

Zowel bij "Pete" als deze "The Black Sneakers" is er een link met het huis "Fandango" uit Kerkom City. Het trio dat vanavond voor de muzikale omlijsting tekent zijn David Ronaldo (vocals, guitars), zijn wederhelft Lesley Verbeeck (vocals & percussie) en de commandeur van "Fandango studio", Dirk Lekenne (slide, guitar & backing vox). Zij grasduinen vanavond in het arsenaal van covers gaande van "Fleetwood Mac" over "Creedence Clearwater Revival" tot en met Johnny Cash (1932-2003). By the way, Cash zou normaliter in 2022 zijn 90ste verjaardag hebben gevierd. Zelfs onze eigen muziek legacy wordt niet vergeten met werk van onder meer "Vaya Con Dios". Dus met volle moed trokken we van de Bayou van Gevarenwinkel richting Swamps van Webbekom's Broek. In onze gedachten een warme muzikale avond...or is it the barmaid that's smilin' from the corner of her eye, looking for the heart of (Friday) Night ;-) Het minimalistische podium was wel warm aangekleed en zo stonden deze "The Black Sneakers" in alle sereniteit voor een zwarte achtergrond, pal in de heldere spotlights en blonken de sixstrings alsof het hier een wereldprimeur betrof. Het café was helemaal uitverkocht, Corona rules!

Ze begonnen er aan met "Longs As I Can See The Light" en met dit oudje van de "Creedence Clearwater Revival" was meteen iedereen mee. Alsof Lesley het geleerd had van Stevie Nicks kregen we dan "Stop Draggin' My Heart Around" en kregen we met "Time Flies" de soft rock van onze eigenste Vaya Con Dios. Ook al van 30 jaar geleden. Of we John Prine (1946-2020) kennen? Uiteraard en nog meer zijn "Angel from Montgomery". Heerlijk toch...


photo Lesley Verbeeck © Rootsville

De klanken van de akoestische gitaar van David samen met de al even subtiele grooves van Dirk Lekenne op de slide zijn als een chemische reactie op de stemvibraties van Lesley. Na het knappe arrangement van deze "The Black Sneakers" op de "Grease" samenwerking van Olivia Newton John en John Travolta op "You're The One That I Want" krijgen we nog "If It Had'nt Been For Love"...een nummer waarbij de blauwe Gretsch van Dirk zou gewild hebben dat hij een "Telecaster" was om zo wat Twang geluiden voort te kunnen brengen. Time for Cash! en dit is niet het moment om met "den hoed" te paraderen, nee om te genieten van "It Ain't Me Baby". Geschreven door die nobelprijs winnaar in 1964 en uitgebracht als single door Johnny Cash & June Carter. Nog "Bring Me Some Water" en dan is het toch tijd voor "Le Chapeau Noir".


photo David Ronaldo © Rootsville

Bij de aanvang van deel "2" neemt David Ronaldo het eerste nummer geheel voor zijn rekening en weerklinkt zo "Dancing In The Dark" van "The Boss" door het café. De koster hadden we tot hiertoe nog niet gehoord. Na "The Chain" diepen deze "The Black Sneakers" nog verder de muzikale legacy en komen we uit bij "Wagon Wheel" Een nummer dat Bob Dylan kwamen te schrijven samen met Ketch Secor van "The Old Crow Medecine Show". Een nummer dat door de jaren heen wel wat strofen bijkreeg en tijd ook voor David om zijn kunstjes te laten horen op dat klein gitar'ke AKA Mandonline.

Een dosis Glamrock is steed goed voor de ambiance en zo ook "I Was Made For Lovin' You" van Kiss. Even tijd dan terug voor een wat meer ingetogen moment met "Wicked Game" van Chris Isaak gevolg door een kiekebisj moment met alweer van Robert Zimmerman, diens "Make You Feel My Love". Vanavond volledig opgedragen aan Maaike die daardoor een traantje kwam weg te pinken. Schoewen he!.


photo Dirk Lekenne © Rootsville

Ambiance in 't ko, al blijven de muziekliefhebber hier wel beheerst, met nummers als "Jackson" en Albert Hammond's "I'm A Train". Een vervolg krijgen we nog met eentje van de Ierse halfgod "Rory Gallagher (1948-1995) en zijn "Goin' to My Hometown". Mijn focus kwam dan al volledig te liggen op het volgende nummer. Met "The Load Out" van Jackson Browne is één van de mooiste nummers die de popwereld in de 70-ties heeft voortgebracht. Hier in een arrangement en mix met Sam Cooke's "Chain Gang", we schrijven 1960 alstemblieft. Helaas ook het einde van dit prachtige concertje hier in" 't Stamineeke". Op een roep voor een encore moeten we maar een milliseconde wachten.

Uit de pre-war blues era krijgen we dan "In The Pines" van Leadbelly (1888-1949), al is de originaliteit van dit nummer niet te achterhalen, en nee we denken als bluesliefhebber niet aan Kurt Cobain en zijn Nirvana. Blues blijft blues en "den schelvis" heeft in zijn carrière al genoeg nummers gepikt. Is het om alweer een controverse tegen te gaan maar David maakte er "My Girl" van alhoewel één van de andere titels gewoonweg "Black Girl" is. Ze namen ons al "Zwarte Piet" af, enough is enough! De outswinger werd dan nog "Why Don't You Try Me Tonight" in de versie van Frankie Miller en, toen nog, Sarah Bettens. Hier zat het er dan definitief op en konden we voor de tweede maal op rij hier genieten van hemelse muziek bij Maaike. Als "Pete" en "The Black Sneakers" het gevolg zijn van Corona mag het voor mij nog een beetje zo blijven ;-)