© Rootsville.eu

Steven De bruyn & Jasper Hautekiet(B)
Jazz
Living 29 Molenstede
(28-01-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: Living 29
info band:
Steven De bruyn

© Rootsville 2022


Wanneer alles stilaan weer tot leven komt kan ook de strafste living van het land niet achterblijven. Op 28 januari opent Roel Celis terug de deuren van zijn huis en belanden we zo in "Living 29". Het gezellig samentroepen aan den tap zal er nog niet bij zijn, maar muzikaal genieten des te meer. Na het weerzien met "Chef Jef" is het alvast lekker keuvelen met de kern van "Chilly Willy", Steven De bruyn en Jasper Hautekiet, want het zijn deze twee die op de affiche staan voor het openingsconcert van de living. Op het menu stond Zalm met een sausje van broccoli vergezeld van pasta...Alvorens de pedals te gaan uittesten nog even een masterclass harmonica aan Dizzy Gery over de chromatische harp en zijn we er zo klaar voor.

Gisteren nog Jasper's vader Jan aan het werk gezien met een homage aan Johnny Cash en vandaag de zoon. "Steven De bruyn & Jasper Hautekiet" zijn geen vreemden voor elkaar. Ten tijde van "The Rhythm Junks" was Jasper Hautekiet al de man aan de gitaar met de dikke snaren. Jasper begon zich meer en meer toe te leggen op Jazz en dat kwam Steven De bruyn in 2020 goed uit toen Steven' album "The Eternal Perhaps" werd opgenomen. Samen met Annelies Van Dinter doken ze toen de opnamestudio in voor wat een prachtig album zou gaan worden. Datzelfde jaar tekenden beiden hier op 3 januari ook reeds present voor de voorstelling van dat album.

Als brothers in arms trokken ze zo ook nu onder hun tweetjes weerom de studio in voor de opnamen van de opvolger van die "The Eternal Perhaps". Twee muzikale duizendpoten die enkel aan zichzelf genoeg hebben om van een blanco stuk papier en de nodige vrijheid in hun prulare tantum tot een resultaat te komen dat weer verbluffend is, en zo onze Belgische muziekwereld weer met verstomming zal slaan. "Steven De bruyn & Jasper Hautekiet" geven hier in deze banlieu van Oranjestad Diest de try-out voor een nieuwe concert tour met de release van het album "Aanhou Geraas Maak", en dit is geen Chinees maar gewoon Zuid-Afrikaans. De zitjes waren beperkt maar toch waren de liefhebbers in de eerste plaats voor Steven De bruyn en Jasper Hautekiet richting "Living 29" afgezakt.

Op 1 februari is de officiële release in "De Handelbeurs" te Gent maar vanavond op deze try-out is het de eerste maal dat de muziek van "Aanhou Geraas Maak" live voor een publiek wordt gespeeld. En dat zullen ze hier in Molenstede geweten hebben. Al meteen bij het aangename ritme van de percussie geluiden op de staande bas geeft Jasper Hautekiet het ritme aan en volgt het meer dan aangename grooves van Steven De bruyn en zijn harmonica. Meteen wordt ook duidelijk dat het album zeer intiem is maar des te meer verstaanbaar.

Het gehele plaatje is uiteraard filmisch te noemen waardoor je jezelf volledig in de hun bedoeld wereld komt in te leven, een wereld waar Steven en Jasper iedereen willen in meenemen. Zo kan je in gedachten bij "Almost Summer" eenvoudigweg belanden op een Frans terrasje langs de Seine en kan voor de liefhebbers van harmonica jazz het beeld van Toots Thielemans zo maar plots komen op te duiken. Ontwapenend mooi! Op het wel zeer intieme "Yügen" nemen beide virtuozen ons mee richting Japan en blijkt het woord mysterieus plots meer duidelijker.

Met de titeltrack van het album "Aanhou Geraas Maak" wil Steven De bruyn de mensen er toe aanzetten om terug het leven te vieren in de hoedanigheid zoals we het vroeger deden. Het spelen van de loopings en allerhande technische hoogtepunten maken dat beiden hier weerom een hoogstandje afleveren, voor sommigen een delirium nabij. Het album telt 10 zeer hoogwaardige tracks en komt uit op CD alsook het nu weer gegeerde vinyl. Rest er nu enkel nog de film...