© Rootsville.eu

Blue Heathens (B)
NOLA
De Jazzzolder Mechelen (Het Predikheren)
(11-02-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: Jazzzolder
info band:
Blue Heathens

© Rootsville 2022


Vandaag kleuren ze bij de "Jazzzolder" in Mechelen eventjes buiten de grijze lijntjes. Geen over geconsumeerde standards maar gewoon levendige jazz zoals deze jaren 20-tig en 30-tig in de clubs van New Orleans en Chicago te beleven viel. Hiervoor moeten we richting "Het Predikheren" en meer bepaald naar zaal "Mandela" alwaar we muzikaal kunnen wegdromen in het mekka van de stad waar het allemaal begon, New Orleans. Te gast zijn er "Blue Heathens" en laat het nu bij dezelfde organisatie en hun wel bekende "Jazz at Home" is de plaats waar ik deze band leerde kennen. Hun digitale afdruk bestaat uit de albums "Blue Heathens" (2015) en "The Heat" (2017). Met hun typerende en authentieke sound van "Hot Jazz" kan je ze naast die van "Tuba Skinny" zetten die onder meer hun vaste stek hebben in "Royal Street", gelegen in het "French Quarter". Maar vanavond zijn we bij de "Maneblussers" in Mechelen. Bij het betreden van dit statig gebouw is het met veel respect wandelen over de oude grafstenen uit een periode toen Corona nog anders noemde.

Deze "Blue Heathens" komen niet uit New Orleans maar gewoonweg uit Antwerpen. De band werd opgericht in april 2013 uit liefde voor de muziek van de allereerste jazzbands, om er hun versie van te brouwen. De groep is inmiddels nog in grootte toegenomen, geregeld versterkt door de allerbeste huurlingen die er te vinden zijn om hen bij te staan op de bühne. Tegenwoordig bestaat de kern van de band uit een ensemble van zang, trompet, klarinet/saxofoon, trombone, gitaar, drums en contrabas. Het programma werd omwille van Corona opgesplitst in twee concerten waarbij we dan opteerden voor deel 2 dat zou aanvatten rond 21.15u. Het woord is eerst aan voorzitter Hans Vandenbogaerde die met plicht zijn rol als "MC" voor de avond komt in te vullen. Tengelijkertijd wijst hij er ons op dat de maskers nog steeds op moeten ook al zitten is het Carnaval vieren er hier nog niet bij.

"Blue Heathens" laten horen dat ook youngsters een hoogstaande jazzavond kunnen verzorgen in een sfeer die ons aan veel betere tijden doet terugdenken. Het collectief kan al eens van bezetting veranderen maar de steunpilaren blijven alvast Hanne Peetermans met haar heerlijke jazzstem, bandleider Angel Calvo Pérez op trompet en flügelhorn. Ook nog Loes Minnebo op de trombone aka schuiftrompet, Jasper De Roeck op contrabas, Adia Vanheerentals op sopraansax en aan de jazzgitaar Diego Faes.

Met "My Love" brengen ze niet enkel een original dat je kan terug vinden op het fantastische "album "The Heat" maar weet de klankleur van Hanne ook de sfeer te creëren van de rokerige jazzclubs uit van de destijds zo florerende clubs uit Chicago. Met regelmaat tovert Hanne een beheerste jazzscat uit haar stembanden dit daar waar de andere muzikanten ongelooflijk hun instrumenten blijven beheersen.

De blazers sectie met Angel, Loes en Adia zijn van uitermate hoge kwaliteit en zijn van algemeen belang in deze formatie. Ook een nummer als "Child Pride" vormt één geheel zoals je ze vroeger talrijk tegenkwam in pre-war jazz uit Chicago. "Morning Glory" is weerom een prachtige original van de hand van Angel Calvo Pérez, dat klaarblijkelijk werd gecomponeerd na een slapeloze nacht. Vervolgens brengt Hanne nog een zeer intieme en hoogstaande romantische ballad en dit allemaal met Valentijn in het verschiet.

Met "Some Of These Days" verschuiven die van "Blue Heathens" lichtje van Chicago naar New Orleans en wordt het nummer zelfs lichtjes geïnfiltreerd met een Manouche gitarra en een knipoog naar Dixie. Na de aanzoek in het begin tot een fingerknippende aanvulling krijgen we hier in een verder verzoek om als backing vox te fungeren o "Long Gone", een verhaal over ene Long John uit Kentucky. Met het swingende "Put A Lid On You" bevinden we ons zo midden in de "Big Easy".

De quote "Mooie liedjes duren niet lang" is ook hier in Mechelen van toepassing en zo voelen we met het swingende "Egyptian Ella" uit hun debuutalbum het einde naderen, gevolg een morrend publiek ;-). Al vlug komen die van "Blue Heathens" terug en belanden we de "Bourbon Street Parade" midden in het mekka van de street jazz. De club verlatene worden de bezoekers nog geëntertaind door de DJ van dienst, met name Michel Proesmans en een collectie uit zijn vinyl archief...

Volgene Jazzzolder op vrijdag 25 mei met het manouche Quartet "Les Contes d'Alfonsina"!