© Rootsville.eu

Cortez Cortez (B)
Tribute Neil Young
CC 't Gasthuis Aarschot
(12-02-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: CC Het Gasthuis
info band: Cortez Cortez


© Rootsville 2022


In "CC Het Gasthuis" te Aarschot hebben ze de maand februari getransformeerd tot "Neil Young Maand". Op 01 februari opende hier "Piet De Pessemier" de debatten. Piet die hier in België zonder meer als een Young adept kan worden bestempeld. Naast gitarist te zijn geweest bij Monza en daarna bij "Mad About Mountains" is Piet ook het gezicht van "Le Noise", een Neil Young tribute band, naar analogie met het gelijknamige album van jawel...Neil Young.

Vanavond staat de band "Cortez Cortez" hier op het podium. De band werd opgericht in 2013 en bestaat de dag uit Sven Vandermeersch,  Steven Fauconier, Simon Blanchaert, Jan Oelbrandt en Thijs Ameye. Hun naam ontleenden ze uit het nummer "Cortez The Killer" dat terug te vinden is op het album "Zuma" uit 1975. Neil Young haalde op zich dan weer de inspiratie bij Hernan Cortés, een Spaanse Condistador die in de 16de eeuw Mexico veroverde.

Van groepen als The Squires, Buffalo Springfield en CSN&Y zullen we hoogstwaarschijnlijk niets gaan horen. Van Neil Young als solo muzikant en de periode van "Crazy Horse" waarschijnlijk des te meer. We zijn hier vanavond uiteraard talrijk opgekomen met niets minder dan een "Heart Of Gold" voor deze nog levende iconische rock legende. Een grote delegatie van "Gevarenwinkel" hadden her en der in de zaal een plaatsje weten te veroveren, ikzelf had naast me niemand minder dan Kris Bries van de "Blue Chevy's" als hulplijn voor het Neil Young patrimonium. De "MC" voor de avond was dan weer Rootstowner Kurt De Bont, het was tenslotte ook zijn "Rootstown Night". Ook Dirk van "Arts & Roots in de Woods" was aanwezig, hopend uiteraard op een banjo ;-). Zelfs het echtpaar van "The Black Sneakers" tekende present. Een volle theaterzaal en dat doet deugd na deze barre tijden.


Het concert begon intiem met Jan solo op het podium met de vertolking van "My My, Hey Hey" en zo zitten we meteen in de "Carzy Horse" periode uit 1979. Vervolgens kwam Steven erbij en ook zo de rest van deze "Cortez Cortez" en kregen we "Tell Me Why" en "Are You Ready For The Country" wat ons meteen brengt bij het meest iconische album van Neil Young, "Harvest". Een album dat de wereld veroverde in 1972 en dit heden ten dage nog steeds doet. Mogen zeker niet ontbreken zijn "Harvest Moon" uit het 19de studioalbum van Neil Young en het legendarische "Old Man".


Tijd voor de electric era met de nummers "Walk On", uit Harvest ook nog "Alabama" en ook "Look Out Joe" uit "Tonight's The Night" uit 1973, een nummer waar ook wat Dylan invloeden inzitten. De interactie kregen we van "Pedal Steel" speler Jan Oelbrandt. Steven Facounier wist zich samen met zijn gitaren dan ook te etaleren en op zijn maagdelijke "Gretsch" en "Gibson Golden Top". Meteen kregen we dan ook wat peper en zout.

Een portie nummers voor iedere Neil Young fan dan maar met "Out On The Weekend", de openingstrack van "Harvest". De titeltrack Neil's negende studioalbum "Comes A Time" (1978), het door iedereen omarmde "Heart of Gold" en uit het in 1977 uitgebrachte album "Decade", "Winterlong". Het eerste album van Neil Young samen met "Crazy Hores" was in 1969 "Everybody Knows This is Nowhere" en zo kregen we ook die titeltrack. Niet te versmaden uit datzelfde album was ook "Cinnamon Girl" en met "Cortez The Killer" voelden we het aan ons water, the end is comin'.

Een encore moest er komen van het publiek en dus keerden die van "Cortez Cortez" terug vanuit de "Green Room". Jan begon met de vraag of er verzoeknummertjes waren, denkend dat de zaal niet alert zou zijn en zo kregen we als afsluiters ook nog de murder ballad "Down By The River" en op het einde als toetje ook nog "Keep Rockin' in the Free World", en zo konden we met de memories aan Neil Young tevreden de zaal verlaten. Is er nog werk aan de winkel? Jazeker, en eentje van de nog obligate werkpunten is het kennen "by heart" van de lyrics samen met wat schwung want we zijn hier niet alleen voor de liekes...