© Rootsville.eu

Hedwig 'Peep' Peetermans (B)
‘Roots Essentials & Guilty Pleasures’
Pallieter Café Herselt
(13-02-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band:
Hedwig Peetermans

© Rootsville 2022


Volgende vrijdag worden de Corona regels eindelijk versoepelt en nu als staat de kalender van "Pallieter Café" bol van de concerten. Op zondag namiddag stond "Herwig 'Peep' Peetermans" op de affiche en dus allen daar heen. Voor mezelf is deze Hedwig Peetermans nog een onbeschreven blad waardoor al vanaf het eerste moment van het concert het schaamrood me tot aan de lippen stond.

Hedwig 'Peep' Peetermans groeide op in Looi aka Tessenderlo en is vandaag de dag resident in het Vlaams-Brabantse Lovenjoel...als dat maar goed komt ;-). De fans aanwezig weten ook dat hij gedurende jaren Nederlands werk kwam te brengen op de groep "Levien". Sinds enige tijd is Hedwig de hort op met zijn show "Roots Essentials & Guilty Pleasures" en na wel enkele afgelastingen was hij ook blij dat het concert in "Pallieter Café" kon doorgaan. "Roots Essentials & Guilty Pleasures" is een project waarbij deze singer-songwriter covers brengt van diverse genres. Gaande van het songwriters werk van onder meer John Prine, John Moreland en John Hiatt over soul de van Otis Redding en Solomon Burke tot ook het betere werk van songsmid Tom Waits.

Tijdens het opstellen van zijn instrumentarium, dat bestaat uit enkel akoestische six- en fourstrings kwamen we al vast te stellen dat deze muzikant alle technsiche puntjes tot in het kleinste detail kwam uit te werken, incluis de belichting. Het "Gevarenwinkel" hoekje werd ingenomen en zo voegde ook de Roel van "Living 29" zich onder de rangen. Iets over 05.00PM is het dan zo ver en kon het concert beginnen.

Als opener krijgen we twee songs van John Moreland op het bord en met "Cleveland County Blues" en het mooie "You Don’t Care For Me Enough To Cry" kregen wij al bijna de tranen in de ogen van beroering. Stond toen al vast dat dit een sunday afternoon zou worden om niet te vergeten. Een perfecte start en zo kwam "If It Handn’t Been For Love" van Chris Stapleton (The Steeldrivers) er zo maar bij, dit alsof het niets was. Met een bruggetje naar Bill Withers zijn "Aint No Sunshine" werd het alsmaar mooier en intenser.

Zo maar out of the blue schakelde Hedwig over naar soul in zijn puurste vorm, en met nummers als "That’s How Strong My Love Is" van Otis Redding en de "Dirty Dancing" hit "Cry To Me" van Solomon Burke. Onze "Love" voor deze klasbak werd alsmaar groter. Als hij dan nog eens "Chocolate Jesus" van mijn favoriete songwriter Tom Waits komt te brengen smelt ik volledig en heeft hij er een fan bij. Belangrijk ook dat Herwig Peetermans het bij momenten stil kreeg in het café, en dit betekent al heel veel.

Van de essentials naar de "Guilty Pleasures" is maar een kleine stap met de Queen hit "Too Much Love Will Kill You" van de hand van Brian May, en dit wetende dat het morgen Valentijn is. Als het we hebben over steengoede songwriters kan je uiteraard niet omheen John Prine en gelukkig opteerde hij niet voor het grijs gespeelde "Angel From Montgomery" maar voor "I Remember Everything", een van de laatste opnames voor zijn dood op 7 april 2020. Ook kwam een respectvolle stilte kwam het "Pallieter Café" in te nemen. Helaas was het daarna terug van rabarber, rabarber...

Om het voetvolk hier proberen mee te krijgen kregen we in een eigen arrangement zelfs "Dancing Queen" van ABBA en ja het werkte. Via "Your Man" van Josh Turner schakelde hij nogmaals over naar iets wat hier iedereen zou moeten kunnen meezingen, hoe beladen ook, en ook "Long As I Can See The Light" van CCR ging er in als zoete koek. Het moet zijn als Herdwig een kaars voor zijn raam zet de vrouwelijke fans nog moeilijk te weerhouden zijn of is dit er weer over voor #MeToo.

Hedendaagse soul kregen we met "Beyound" van Leon Bridges. Ook John Hiatt niet vergeten met "Alone In The Dark" uit het album "Bring The Family", eentje met Ry Cooder en Nick Low waaruit dan weer de supergroep "Little Village" kwam te ontstaan. Nummers als "Valerie", "Roller Coaster" van Dany Vera, "First Day of My Love" en "Good Time" maakte deze "Roots Essentials" trip compleet. Of toch dan weer niet?

Speciaal voor Pallieter Hans kregen we ook "Here We Go" en van Elvis "I Can't Help Falling In Love With You" . Als Kers op de taart, althans voor mezelf, kregen we nog "Jersey Girl" van Tom Waits, hoe mooi was dat. Voor ons werd het alvast een sunday afternoon well spent! Respect...en ja, voor morgen nog een "Happy Valentine".