© Rootsville.eu

Egidio "Juke" Ingala & The Jacknives feat.Alex Schultz (I/US)
Od 'School Blues with a Swingin' Feel
Zaal 'De Kapel' Begijnhof Diest
(19-02-2022)
report & photo credits: Freddie


info band:
Egidio 'Juke' Ingala & The Jacknives - Alex Schultz
organisatie: De Noene - Living 29

© Rootsville 2022


Vandaag schoon volk in Diest op zaterdagavond en dan heb ik het niet over de "Gevarenwinkel" meute maar over de muzikanten die hier in zaaltje "De Kapel" te gast zijn. Niemand minder dan de Italiaanse harp virtuoos "Egidio 'Juke' Ingala" is uit het land van "La Mama" samen met zijn band "The Jacknives" naar onze regio komen afzakken. Straffer nog want in zijn gezelschap komt er nog een virtuoos mee, met name gitarist "Alex Schultz". Dit alles hebben we als blues liefhebber te danken aan de samenwerking van Den Huibbe van "De Noene" en Roel Celis van "Living 29". Een avondje in een mix van Chicago- en de swingende West Coast Blues. Het aangename zaaltje kon zo'n 100 blues liefhebbers huisvesten en daaronder was er ook een afvaardiging van "be-Mine Blues" en "Move2Blues". Ook uit Nederland was er interesse voor deze Egidio 'Juke' Ingala met die van "Blues Traffic" en "Zilst Blues" en zelfs de bezieler van "Bluesbreeker", Will Wijnhoven kwam terug uit de natuur geslopen om hier andere vogeltjes te komen fotograferen. Zelfs de terug actieve bende van "Chilly Willy" kwamen hen hier steunen. Onder de gekende omstandigheden werd het bordje "Sold Out" dan maar aan de deur gehangen en waren den Huibbe en Roel zelfs zo vrij om voor wat belegde broodjes te zorgen, dit allemaal onder de verre supervisie van "Chef Jef". De bezoekers van "Living 29" weten wel over wat en wie ik het heb.;-)

Beiden hebben we al een tijdje niet meer gezien op onze podia en nu nog samen dat zal een schok geven hier in Diest. Egidio 'Juke' Ingala is afkomstig uit de streek van Milaan en had als voorbeeld Little Walter om zo zijn hart te verliezen aan de Mississippi Saxofoon. In de 90-tiger jaren vergaarde hij internationale faam met zijn band "Dirty Hands". Sinds 2010 reist hij Europa rond met "The Jacknives", één van de betere blues combo's. Deze "Jacknives" bestaan uit gitarist Marco Gisfredi, dit samen met een ritme sectie die bestaat uit bassist Allesandro Porro en blues shuffler Enrico 'Henri' Soverini. Voor deze tour doet Egidio beroep op Alex Schutlz, één van de kroonjuwelen onder de blues gitaristen. Met voorbije passages bij onder meer "Rod Piazza" en ex-lid van de "Red Devils" hoeft deze string bender verder geen introductie meer. Let's Jam Up!!!


Egidio, Black & White @ your service

Na een swingende opener voelen we het aan ons water, deze "Egidio 'Juke' Ingala & The Jacknives feat. Alex Schultz" zouden hun passage hier in Diest wat memorabel willen maken. Naast Chicago- en West Coast Blues bestaat er voor beide giganten ook nog zo iets als "Boogaloo" en dus de quote "Have Some Fun Tonight". Shakin' en Mama zijn trefwoorden die wat graag terug komen bij Egidio "Juke" Ingala's "Money Takin' Mama" uit 2017 en toch schakelen de heren ook gezwind over naar een goede dosis rock 'n roll met het toepasselijke "Slow Down".

Alex Schultz bevestigd hier ook vanavond dat hij de juiste licks nog uit zijn sixstring weet te toveren al doet dit zeker geen afbreuk aan die andere stringbender op het podium, Marco Grisfedi, die een master is in Chicago style. Ook zijn rifjes uit de Telecaster klinken hier heerlijk in de zaal. Trouwens klank en licht waren goed met dank dan ook aan PA-man Daniel.

"Can't Get You Out Of My Mind" komt dan weer uit het in 2017 uitgebrachte album "Switcheroo". Tijd daarna om voor Egido "Juke' Ingala in de green room eens te gaan nippen van het lekkere Gildenbier dat Roel als bevoorrading had voorzien. Met in de spotlights nu Alex Schultz die zo maar out of the blue eentje van Don Nix uit zijn gitaar wist te toveren. Nee we hebben het niet over "Goin' Down"' maar over het mooie slowbluesje "Same Old Blues" waarmee Freddie King in 1971 de charts kwam te bestoken.

Met "T-Bone Jumps Again" kwam er dan een einde aan het Schultz intermezzo. Wat we vanavond nog niet mochten aanhoren was Egidio's chromatic harp. De grooves hieruit kwamen op William Clarke's "A Good Girl Is Hard To Find" uit 1994. Beide, zowel Alex als Egidio zijn vol bewondering voor deze in 1996 overleden blues harper, en zo kwamen we aan het einde van "deel 1". Gelukkig maar want velen onder ons dachten maar een set te gaan zien. Tussen de broodjes en een Gildebier waren de commentaren over het algemeen meer dan bevredigend en dus keken we met z'n allen uit naar wat nog komen zou.


Het leek wel een echo in mijn hoofd want bij aanvang van deel 2 kregen we "Sugar Bee" van" Cleveland Crochet & Hill Billy Ramblers" uit 1960 te horen en liet ik dit nu pas gisteren pas hebben gehoord. Uiteraard hier in een meer "West Coast" swing jasje. Na "Pocket For My Money" reizen we verder naar "The Big Easy" alwaar Hoodoo en Voodoo gezamenlijk hand in hand gaan. Hier vanavond met hun "Hoodoo Party". Fans van "Hound Dog Taylor" zijn we wel allemaal als blues liefhebbers en dus ook van "Talk To Me Baby" smoothly overgaand in "Blue Feeling".

Back on track with Mr. Schultz met een twee tal nummers waaronder "Wheels". Deze instrumentale nummers brengen het beste in Alex naar boven en herkennen we hem zo als in de good ol' days. Zijn typische sound is onmiddellijk herkenbaar. Stilaan deinen we ook zo naar het einde en dat is dan weer minder prettig met zo een aandachtige menigte. Met Early in The Morning" en op dit nummer is duidelijk merkbaar dat Egidio ook wel geluisterd heeft naar Sonny Terry.

Hoebie, Hoebie were art thou? en zo verscheen dan één van de organisators op vraag van Egidio op het podium. Den Huibbe moest het volk niet opwarmen voor een bisser, die kwam er instant replay. Een vlekkeloze organisatie waarvoor dank aan Hoebie en Roel en respect voor Egidio 'Juke Ingala & The Jacknives feat. Alex Schultz. We zouden zelfs stellen van...meer van dat!
Harmonica Blues I Like ;-)