© Rootsville.eu

Les Contes d'Alfonsina (I/F)
Jazz
De Jazzzolder Mechelen (Het Predikheren)
(25-02-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Jazzzolder
info band:
Les Contes d'Alfonsina

© Rootsville 2022


Vrijdagavond te gast bij "Jazzzolder" Mechelen het kwartet "Les Contes d'Alfonsina". Een internationaal gezelschap dat manouche jazz komt de combineren met het Franse Folkmuziek, dit evenwel is een eigentijdse visie en zo de poorten doet opengaan voor een totaal andere generatie. "Les Contes d'Alfonsina" bestaat uit de Italiaanse vocaliste Sofia Romano en gitarist Marco Papadia. Samen wonnen ze in 2017 de prijs van "New Italian Jazz Generation". In hun gezelschap zou zich de Franse klarinettist Hugo Proy moeten bevinden maar die liet verstek gaan, normaal toch een toonaangevende Parijse muzikant die reeds samenwerkte met toonaangevende namen in "Manouche". Als derde van het oorspronkelijke kwartet is er ook nog violist Fred Gairard, afkomstig uit Fréjus maar nu verblijvend in Brussel alwaar hij studeerde aan het Koninklijke Conservatorium.

Na een passage in 2019 op "Brussels on Stage" doen "Les Comtes d'Alfonsina" nu ons land aan voor een tweetal concerten. Hun debuutalbum "Chapitre I" werd in Italië uitgebracht tijdens de volle pandemie periode, en kan, en moet zelfs nu in de spotlights worden gezet. Met dus enkel la guitarra en een viool als begeleidende instrumenten brengen ze bijna enkel werk uit hun album. Wanneer Marco Papadia en Fred Gairard op hun respectievelijke manouche instrumenten in de spotlights komen kan je duidelijke de arrangementen uit de gypsy jazz waarnemen.

Het uitganspunt van de vocale vertolking van de stukken komt bij Sofia Romano in de eerste plaats door haar theateropleiding en de liefde voor het schrijven van teksten. Teksten die ze dan met een uiterst gevoel van waardigheid voor de muziek. Sofia zette haar stappen in het repertoire van de jazztaal toen ze twintig was. Door haar verhuizing naar Parijs kwam ze ook het manouche gevoel intens te beleven en nam zo het besluit om er haar eigen verhaal mee te schrijven.

In de stijl van Sofia vinden we alles terug, van intense gypsy muziek, over het diep in het gevoel intrigerende Franse chanson, tot zels een Fado gevoel zoals op "La Via-Bistro Fada". Dit alles resulteert zich in een totale melodische rijkdom. Met een soms theatrale inbreng worden de nummers gedragen door toch wel twee specifieke akoestische manouche instrumenten. Een nummer als "La Bicyclette" dat beroemd gemaakt werd door Yves Montand in 1968 krijgt hier een volledig nieuwe hybride indentiteit. Zo is er ook "Indifférence" welk hier als een complexe oefening kan worden beschreven voor de muzikanten, een stuk op muziek van Joseph Colombo en Tony Murena.

Eén van Ediath Piaf haar succesnummers in zonder meer "La Foule" waarbij Sofia Romano hier toch niet te ver afwijkt van het origineel, en zo voelen we het einde van deze opvoering ook naderen. Een concert waarbij ernst en toewijding zich als een rode draad doorheen deze opvoering kwamen te wentelen. En ja, ook met een knipoog naar Gyspsy jazz. Vanavond hier bij "Jazzzolder Mechelen" als de verhalen van Sofia Romano, Marco Papadia en Fred Gairard.