© Rootsville.eu

Emmy d'Arc (B)
Singer-songwriter
Cultuurhuis Den Dries Gingelom
(26-02-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Cultuurhuis De Dries
info artist:
Emmy d'Arc

© Rootsville 2022


Op zaterdag 26 februari gaat het naar het Limburgse Gingelom en meer bepaald naar het gehucht "Montenaken". Zodoende de hort met als compagnon de route nu eens mijn eigen dochter. Doel is een optreden van "Emmy d'Arc" die in het Cultuurhuis "Den Dries" haar eigen nummers zal komen voor te stellen. Meteen werd er door Ine en haar entourage ook maar een tweedaagse happening van gemaakt.

Emmy d'Arc kwam bij mij in the picture toen ze nog gewoon Ineke Tiolants noemde wat al even vlug daarna resulteerde in gewoon "Ine". Ze speelde toen als voorprogramma van de CD voorstelling van haar provinciegenoot "Doghouse Sam & His Magnatones. Voor mezelf toen helaas onbekend maar zoals ze zeggen, onbekend is onbemind. Iets waar Ineke Tiolants al vlug verandering in kwam te brengen.

Eigenlijk begon het voor Ineke op 8-jarige leeftijd toen ze van Peter Van Laet (Mama's Jasje) een gitaar kreeg en zo de muzikale microbe te pakken kreeg. Zo goed als niemand in de MOD te Hasselt had van haar gehoord en toen ik van drie jonge fans wat uitleg wilde bekomen sabelden hun oogjes me daadwerkelijk bijna tegen de grond. Hoe haar carrière toen op de rails kwam kan je stilaan als een rollercoaster gaan beschrijven. In de beginjaren jaren trad Ine nog solo op en één van haar laatste bezochte concerten was op 2 maart 2020 in 't Stamineeke" te Webbekom, de vooravond van "Corona". Out of sight, out of mind kan je wel stellen en het was van dochterlief dat ik de vraag kreeg of ik "Emmy d'Arc" kende. Emmy wie?. Meteen was ik zo ook dan terug geïnteresseerd in haar nog ontluikende carrière.

Ook voor "Emmy d'Arc" gaat het nu plots wel heel snel. Eerst was er in 2017 nog haar passage op "Q-Music" met het in de kijker zetten van "Way Down We Go", een cover van Kaleo en kregen ze toen nog als toemaatje Stromae's "Papaoutai", en zo kende plots heel luisterend Vlaanderen deze ontluikende parel. Ze passeerde zo ook op "Radio 2" editie Limburg en werd in 2018 door "MNM" verkozen als "Rising Star" waar ze als nummer "A Million Dreams" van P!nk vertolkte. Met haar debuutsingle "The Odd", die ze uitbracht in 2019, kwam ze al heel wat fans achter zich te scharen. In 2021 bracht ze de single "One Of The Week" uit en zo kwam met "It Wasn't You" zelfs al het vierde nummer uit haar aankomende EP "Reveal" uitgebracht.

Deze "Reveal" werd door "Universal Music Belgium" uitgebracht op 3 december 2021. Op 27 januari van dit jaar kreeg Emmy d'Arc zelfs TV-time in het 4de seizoen van de wel gesmaakte "Toots Sessies" op de VRT. Een eigen "special" waar ze nummers als "Tell the World" en "Reveal" bracht alsook ze een eigen versie van "Troy" (Sinéad O'Connor). Op 6 maart aanstaande speelt ze zelf het voorprogramma van "Amy Macdonald" in de AB en zodoende krijgt ze al een diepe buiging van respect.

Zitje ingenomen hier in "Den Dries" en dus zijn we klaar voor "Emmy d'Arc". Dit Cultuurcentrum van Gingelom bleek de ontheiligde Sint-Rumolduskapel (gebouwd in 1882) te zijn van Montenaken die in 2005 werd omgebouwd tot het charmante "Cultuurhuis Den Dries". Met "Country in My Genes" verwelkomde "Emmy d'Arc" de talrijk opgekomen fans, alsof hier een Taylor Swift op het podium stond. Het is niet iedereen gegeven om een kerk 2 dagen op rij vol te spelen, dit deed zelfs de pastoor van Montenaken haar destijds niet voor.

Nummers als "Gold" en "It Wasn't You" bracht ze nummers die de hele kerkgemeenschap hier al kon meezingen en dus was er zodoende al een koor aanwezig welk achteraf geen onnodige zaak zou blijken te zijn. Op "Go" brengt ze iets wat iedere solo artiest pleegt te doen om meer volume te brengen en dus na een footbox experimenteert Ine ook nog met een looping. Een full album zit er aan te komen en daarvoor heeft ze al 20 nummers geschreven waarvan we een groot deel hier vanavond kunnen beluisteren. "White Flag" geeft dan weer het sein aan op den toog te openen.

Gelukkig hoefden de fans niet al te lang te wachten voor deel 2, net zo lang als de lange rij fans zich van een drankje of tapasbordje konden voorzien. Als begin van deze set kregen we "Run" maar ook niemand hier aanwezig die daar ook maar een seconde aan dacht. Tijd voor "Emmy d'Arc" dan om electric te worden met haar debuutsingle "The Odds", en oh ja, iedereen kon dit meezingen.

Kregen we ook nog de titeltrack van haar EP "Reveal" en met het daarop volgende "On Fire" was niet alleen Ine maar ook de ganse meute fans hier was on fire en ging het dak er hier zo goed als af. Zingen in de kerk, het was hier vanavond niet meer dan normaal. Helaas liep dit onderhoudende concert hier op zijn einde en kwam het verzoek al voor een encore alvorens "Emmy d'Arc" zich in de coulissen kon terug trekken. Met een gemeende dankbaarheid kregen we dan nog 2 extra nummer waarbij het laatste eens geen original was, alvast niet van "Emmy d'Arc".

Met het afsluitende "Mercedez Benz" aka "The Politician" van Janis Joplin gaat iedereen hier volkomen uit de bol. Dansen en zingen in de kerk, het mocht bij deze staande ovatie. Een tip voor diene van hierboven, een color TV dat heeft ze al, rest enkel nog een Mercedez Benz. Straffe prestatie van deze "Emmy d'Arc" en wat eens nummers waren als "Jolene" of een Mix van Cash die voor de ambiance zorgden staan nu haar eigen nummers als een rots in de branding. Ine Tiolants aka "Emmy d'Arc" bewijst hier dat ze meer dan volwassen is geworden. De nieuwe gitaar bleef evenwel pronken op het podium voor later want ze zal die meer dan nodig hebben, en zo ging hier vanavond eens iedereen "na" het zingen de kerk uit. Friday and Saturday waren goed, op zondag rusten ze hier in Montenaken. Succes en Respect!