© Rootsville.eu

Radio Cachot (Justine)
Muzikaal Theather
De Wildeman Herent
(04-03-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: GC De Wildeman
info band: Blues Caravan


© Rootsville 2022


Op donderdagavond 12 oktober 2017 ging in 'GC Den Egger' te Scherpenheuvel de première van start van "Radio Cachot". "Radio Cachot" was toen muziektheater met een rauw randje zoals bezieler Fred Klee het kwam te verwoorden. Samen met enkele college muzikanten brengen ze een verhaal over leren relativeren, leren overleven en leren een nieuwe toekomst op te bouwen binnen de vier muren van een Vlaamse gevangenis. Een stuk waar zowel een vorm van dramatiek als muziek in huist.

De muzikale begeleiding kwam van "The Freedom Jailband" die toen bestond uit Fred zelf (gitaar, zang en productie), ook nog uit Patrick Cuyvers (piano & zang), Eddy Scheepers (gitaar en zang) en een ritme sectie met Davy Deckmijn (drums en percussie) en Jan Ieven (basgitaar en productie). Door het enorme succes volgde er toen ook een CD en verscheen er zelfs een boek. Deze voorstellingen liepen in 2018 ten einde, dit na een uitgebreide tour langsheen culturele plaatsen. (report: Radio Cachot)

Voor diegene die toen nog twijfelden en zo een gemiste kans zagen voorbij gaan is er nu deel 2, "Radio Cahot, Justine". Met deze voorstelling kwam Fred Klee vorige maand aan een theatertoer en moest ik wachten tot de voorstelling hier vanavond in "GC De Wildeman". "Justine" is het verhaal over een van de vrouwelijke hulpverleners (verpleegsters, cipiers, hulpverleners en administratie) een noodzakelijke rol vervullen in een gevangenis maar daardoor ook erg kwetsbaar worden voor de vele hopeloze, verloren, verdwaalde of kwaadaardige zielen die gevangenissen bevolken. De muzikale omlijsting bij deze "Justine" komt van Fred Klee, Jolijn Antonissen, Jan Ieven, Alano Gruarin en Arnout Hellofs. De productie was in handen van Fred Klee en Jan Ieven.

Op de tonen van een instrumentale intro wordt het plots stil in de zaal van "GC De Wildeman". "Sentimentos" van de hand van Fred Klee geeft de aanzet voor deze "Radio Cachot, Justine", een muziektheater dat loopt in onze culturele centra. Dit verhaal van Fred Klee begint toen in de maand april in 2018 het levenloze lichaam werd gevonden van een voormalige verpleegster van de Antwerpse gevangenis, hier "Justine" genaamd.

Meteen worden we ook terug in de rauwe en ongecensureerde wereld van het gevangenis leven gekatapulteerd en keren we zo ook terug naar de "residentie" van Fred Klee in de, Begijnenstraat 42, in de stad aan de Schelde. Een verblijf waar Fred jaren als resident werd beschouwd door een fout gelopen creativiteit in de boekhouding tegenover vadertje Staat. De toenmalige eigenaar van "The Borderline" in Diest zou voor een tijdje geen concerten meer kunnen bijwonen in zijn eigen Bluesclub. Toen Fred later na zijn toelating tot onbeperkt verlof het nieuws over "Justine" in de krant kwam te vernemen namen de rillingen en afschuw zich meester over zijn lichaam en gaf dit de aanleiding voor wat we vanavond komen te beleven.

 

De rol van "Justine" wordt hier glansrijk vertolkt door Jolijn Antonissen alsof ze het komende uur zelf in de gevangenis aka cachot is gekomen. Het is een dialoog tussen Fred Klee en Justine aangevuld door een meesterlijk vertolkend muzikaal trio, met Jan Ievens aan de contrabas, Alano Gruarin en Arnout Hellofs aan keys en drums. Uiteraard keren we ook terug naar het leven en soms tot waanzin gedreven momentum die eigen zijn aan gedetineerden die op een hoopje met elkaar liefde en leed komen te delen. Het verstaan kan je enkel als je het daadwerkelijk hebt beleeft, iets wat Fred dan ook heeft gedaan. Een stuk of verhaal waarbij iedere ouder met een probleemkind verplicht zou moeten worden om het te gaan bekijken en zo hopelijk verder onheil kan worden voorkomen.

"A Full Moon and you" wordt gebracht als duet door Fred en Justine en zo zitten we meteen in het midden van het verhaal. Intense en pakkende dialogen vliegen ons om de oren afwisselend met nummers gaande van Americana over jazz en funk. Nummers als "Song for David" en "My eternal tear" die telkens worden voorafgegaan door een stukje legacy uit het leven van Fred Klee en Justine. Zo komen we bij het verhaal over het geld, over de verre, toen nog, onbezorgde reizen en het dagelijks ontdekken hoe de bankrekening werd gespijsd tot de ontnuchterende ontdekking hoe de rekeningen later zouden moeten worden betaald, where is the money?. Hierop volgend krijgen we dan die ene cover van het stuk met het funky "Lowrider" van War.Een verhaal over celgenoot Roger die bleek zijn eigen zoontje te hebben vermoord en waar beiden toch vrienden konden worden. Verhalen over die binnen gesmokkelde fles vodka om Kerst door te komen en hij zich te midden van bewakers als de "Hulk" maar met de steun van Justine moest verantwoorden aan de gevangenis directeur, met als gevolg enkele weekends geen bezoek voor Fred. Het machteloos aanhoren hoe het fout liep met zijn eigenste zoon ten prooi gevallen aan drugs daar waar sommige verslavende medicijnen daar zo maar te krijgen waren. Geen fictie maar dagdagelijkse werkelijkheid in de Begijnenstraat 42 te Antwerpen.

Vervolgens leest Fred het artikel uit de krant voor betreffende de moord om "Justine" waardoor het leven van deze verpleegster hier vanavond door ieders hoofd komt de dwalen en in de eerste plaats bij dit van Fred. Een verhaal dat hier muzikaal eindigt met de inbreng van Alano Gruarin op de keys en het ontdekken van Fred Klee als Fado en/of Flamenco muzikant. De aanwezige "Justine" verdwijnt stil uit beeld maar zal voor eeuwig aanwezig blijven bij Fred Klee. Een alweer pakkende vertolking met als gevolg een warm en gemeend applaus van de aanwezigen hier in "GC De Wildeman". Een applaus ook voor de drie getalenteerde muzikanten met een meesterlijke bijdrage van hun kunnen. Ik zat hier vanavond met m'n compagnon de route op de eerste rij...net als toen. Dringend nood nu aan een "Orval" om de emoties weg te spoelen. Met dank aan Pieter Taccoen.

Toch nog even noteren dat op vrijdag 18 maart aanstaande hier het enige Belgische concert zal plaats vinden van "Malford Milligan & The Southern Aces" met de voorstelling van hun album "I Am A Witness". Americana en soul van de bovenste plank...Wie Fred Klee volledig muzikaal wil beleven, dat kan op zondag 17 april als "Fred Klee & The Southern Rumble" bij de "Sunday Evening Blues" van be-MINE Blues.