jazz i

© Rootsville.eu

Arne Van Coilie & Kim Versteynen
Jazz in Hasselt
Den Egel Irish Pub Hasselt
(06-03-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Den Egel
info artists: Arne van Coillie - Kim Versteynen


© Rootsville 2022


Nu we de pandemie achter ons laten wordt het stilaan tijd om ook de frequentie van onze concert bezoeken wat op te drijven. Ook in de jeneverstad Hasselt begint de zon terug te schijnen en hebben ze onder het mom van "Jazz in Hasselt" heel wat concerten op de agenda staan. Op zondagnamiddag trekken we richting zuivelmarkt alwaar de Irish Pub "Den Egel" is gelegen. Is het De Egel, Den Egel of Den Eegel, tijdens m'n bezoekje heb ik 3 schrijfwijzen ontdekt, een kind zou nog gaan verdwalen tussen de stekels, en is het nu Ierland of Êire ;-). Voor diegene die denken dat we al aan een vroege "St-Patricks Day" beginnen, geen paniek het is hier een relaxte zondag met op de affiche geen "Irish Folk" maar gewoon een dosis Hasseltse Jazz met het duo en echtpaar Kim Versteynen en Arne Van Coillie. Wat ook nog telde was de quote, A Guinness a day keep the doctor away...

Na een in recordtempo gehouden opstelling en soundcheck zijn we rond 4PM er klaar voor. Een dikke kaft met songteksten verscheen uit de bagage van Kim Versteynen met de vermelding dat het Ol'School zou worden vandaag. Of ik dit begreep?, Kim op mijn leeftijd ben ik zelf al "old school". Uiteraard niet mis met standards en nummers uit gloriejaren van de jazz zodat ook de niet jazz liefhebbers zouden kunnen genieten van een namiddag ontspannend intermezzo.

Het concert zou in 3 delen van een half uurtje worden opgesplitst en koos ik voor het momentum van "deel 1". Arne Van Coillie had zijn plaatsje ingenomen aan de statige "Kirschmann" buffetpiano die hier als meubilair erfgoed van de zaak kan worden beschouwd. Zijn soepele zoektocht over de black & white keys zijn voor deze meester geen probleem en dus werden stem en klank al vlug gelijkgestemde zielen.

Opener is "What A Difference A Day Makes" en is van de hand van de Mexicaanse songwriter "Maria Grever" die het in 1934 componeerde als "Cuando Vuelva A Tu Lado". Wij kennen het uiteraard allemaal van de versie van Dinah Whasington uit 1959. Hier in Hasselt worden we uiteraard betoverd door de briljante jazzstem van Kim Versteynen.

Het romantische "East of The Sun (and West of The Moon" is er eentje van Brooks Bowman uit 1934 en werd door de jaren heen al door iedere zichzelf respecterende jazz muzikant op zijn of haar setlist geplaatst. Zoals er zijn Billie Holiday, Dakota Station en ja, zelfs ol' blue eyes Frank Sinatra. Stan Getz nam het op in zijn album "West Coast Jazz" uit 1955. Close to the sun in the day, Near to the moon at night...

Tijd voor een echte ballad uit die tijd en zo kwamen Kim Versteynen en Arne Van Coillie na rijp beraad uit bij "Day Dream". Di stuk kwam in 1946 tot stand door een samenwerking van jazzpianisten Duke Ellington en Billy Strayhorn. Later werd het ook nog op de plaat gezet door o.a. Ella Fitzgerald. Of het duo ook nog eigen werk kan en mag inlassen? Jazeker, als het maar goed is en dat was het ook. Kim en Arne brachten een stuk uit het album "The 7 Year Itch" dat ze onder de noemer van "Kim In The Middle" uitbrachten in 2018. Als het ware een stukje biografie uit echte leven van Kim Versteynen.

Als we het hebben over het summum van verteerbare jazz kunnen we uiteraard niet omheen "Latin Jazz". Hier brengen Kim en Arne "The Girl From Ipanema" aka "Garota de Ipanema". Een wereldnummer van de hand van de Braziliaanse componist "Tom Jobim" aka "Antônio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim", de destijds bestempelde Gershwin van de Latijns-Amerikaanse muziek. Eentje dat Kim volledig onder de knie heeft, zelfs dat streepje Portugees.

Ondertussen werd het lawaai alsmaar luider en dus glas Guinness leeg en en route. Moraal van het verhaal, Irish Pub 'n jazz, tezamen met een Hasseltse koopzondag ligt toch wat moeilijk...rabarber...rabarber. Maar zoals ze op het groene eiland stellen, was het ook hier in "Den Egel" van Céad Mile Fàilte.