© Rootsville.eu

Rowwen Hèze (NL)
Het was een kwestie van geduld...
CC Muze Heusden-Zolder
(12-03-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: CC Muze
info band: Rowwen Hèze


© Rootsville 2022


Moest Nederland een wijnland zijn dan hadden de muzikanten van "Rowwen Hèze" al lang een "Appelation Contrôlée" als vermelding meegekregen. Al ruim meer dan 35 jaar spelen Jack Poels en de zijnen de pannen van het dak in feesttenten, clubs en theaters. Volledig in het Limburgs (NL) dialect weten ze mede door hun energieke speelstijl en ingetogen verhalen iedere Nederlander mee te krijgen, zelfs België ligt al decennia lang aan hun voeten. In de herfst van hun carrière is dan niet anders, nee het is zelfs als bij goede wijn, ze worden met de jaren nog beter, nog meer intenser. Voor hun theaterconcert trok ik naar het Belgische Limburg en meer bepaald naar "CC Muze" te Zolder. De concertzaal ligt in het statige en prachtig vernieuwde complex van de mijn in Zolder.

Bij het betreden van de schouwburg hier in "CC Muze" werden we al dadelijk verwelkomd met een filmpje waarbij de auto klaar stond voor "Rowwen Héze" om richting Vlaanderen te vertrekken. Nog even en Jack Poels, Martin Rongen, Wladimir Geels, Theo Joosten, Jack Haegens, & Tren van Enckevort kwamen al onder een warm applaus de zaal binnen. De "Het was een kwestie van geduld" tour kon hier vanavond beginnen in de Muze.

Het begint allemaal met luisteren, luisteren naar de warme liedjes als "Wakker Vur De Wekker" en "Onder De Gruene Brug". ook het met country geïnfecteerde "Leidingwater" wordt net zoals de andere nummers begeleidt door een aan het nummer toehorend filmpje. Meteen ook de tijd om de eerste ho ho ho's te ontlokken bij de aanwezigen. Bij de eerste interactie met het door up-tempo polka doordrongen "Geluksknikker" wordt het alsmaar moeilijker om te blijven zitten, maar ja we zitten dan ook in een schouwburg.

Alleen misschien de die hards weten wat komen zal maar voor de rest is de show van "Rowwen Hèze" te ondergaan zonder ook maar een seconde verveling. De warme en realistisch aanvoelende bindteksten van Jack Poels doen het nodige. Zo laten we ons gemoedelijk meedeinen op nummers als "Ierst Gedoan" of "Hoe Lang Nog" een nummer dat langzaam wordt opgebouwd met vooreerst de Twang sound van de Telecaster van Theo Joosten. Zo is er ook het intieme "Auto, Vliegtuug" dat reeds dateert van 1999. De melancholische accordeon klanken van Tren van Enckevort komen er aan bij "Onderaan Beginne" een langzame wals waar we intens van genieten hier in de "Muze".

Een opzwepende Tex-Mex moment dan met "Zigeunering" met Tren als verantwoordelijke voor de musette klanken en heel de zaal komt uiteraard mee te deinen, maar allemaal nog blijven zitten hé! Ambiance... Tijd voor diegene die een sanitaire stop moeten ondergaan maar niet voor "Rowwen Hèze" want zo begint Jack Poels aan zijn mop over de olifant. Wie deze mop wil kennen moeten maar ens gaan zien naar deze theater show van "Rowwwen Héze", tot zolang blijft de clue je weerhouden. Tijd voor een polka. ook met "De Neus Omhoeg" wordt het meezingen een succes. Ondertussen kreeg het podium een change-over om zo ook drummer Martîn Rongen naar voren te brengen. Ook Wladimir Geels en Theo Joosten kwamen zo zich rond Jack Poels te scharen wat het nog allemaal intenser kwam te maken.

Even allemaal mee jodelen dan maar op de op Alpen meedeinende polka "'t Roeie Klied", de lente di begon jodele hietie... Een bewonderingskreet maakte zich meester over de schouwburg bij de eerste tonen, en beelden, van "De Peel In Brand" en ambiance tout court uiteraard op "Vergeate". De mededeling van Jack Poels dat ze zich niet meer terugtrekken backstage resulteerde in een volmondig oooh. Kan het nog meer Tex-Mex gevoel komen als met "Ik Wer Alt"? en zo kwam ook de Nederlandse Flaco Jiminéz terug in beeld.

De aanzet voor de finale kan niet beter komen dan van Los Lobos hun "Anselma" en met "Bestel Maar". Nog een mooie ballade met "Blieve Loepe" alvorens het dak er hier af te laten gaan. Het dak eraf en iedereen uit de zetel met de afsluitende hymne over het Nederlandse Limburg met "Limburg" en ja, het was een kwestie van geduld...Of we nog iets op ons verlanglijstje staan hadden? Ja zo wat alles uit de 23 albums van deze "Rowen Hèze". Merci voor deze avond vol van nostalgie en fun, nog eentje dan? helaas tot de volgende dan maar. Met dank aan Tom en Wim.