© Rootsville.eu

The Catsmokes (B)
Sunday Evening Blues
Muze Café Heusden-Zolder
(13-03-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: be-MINE Blues
info band: The Catsmokes

© Rootsville 2022


Voor de voorlaatste "Sunday Evening Blues" van dit seizoen doen die van "be-MINE Blues" beroep op de country en rock 'n roll van "The Catsmokes". Liefhebbers van bands als "The Blasters" en zeker ook van "Elvis" zullen ook van deze cats kunnen houden. In januari kwamen ze hun "20th Anniversary Tour" af te trappen en zo staan ze dus nu hier in het "Muze Café" in de mijn-site van Zolder. Ook niet vergeten dat ze reeds in 2011 op het grote podium van "Blues Peer" stonden en er een "Live" DVD kwamen op te nemen. Toen en ook nu zijn ze nog steeds swingend as ever....

Deze "The Catsmokes" bestaan uit de guitarslingers Gerrit Cuypers en Hans Van Zichem. De ritme sectie bestaat uit bassist Jan Vermeulen en batteur Robert Theys en deze vier cats zorgen hier vandaag voor de als steeds gebruikelijke "Sold Out". Met een bagage aan nummers waarmee je wel enkele uurtjes kan vullen zal het dus ook een peace of cake zijn om iedereen hier vanavond aan de praat kunnen houden. Alsof die van "Sun Records" hier een parade paardje van stal komen te halen.

Voor aanvang van het optreden erd er nog een ander eerbetoon gehouden. Zo vierde de eeuwig jonge drummer van Chilly Willy hier vanavond zijn 82ste verjaardag en werd Walter Cuyvers door die andere drummer Robert Theys in naam van de Catsmokes van een attentie voorzien. Cheers!

Tijd voor de country en rock 'n roll en ook de bijhorende Twang van Hans Van Zichem en zo is "Texas Sun" al de jaren lang de opener van dit viertal. Met nummers als "Long Way To Town", "You Better Be My Baby" en "Watch Out" staat d erock 'n roll van deze "Catsmokes" meteen centraal. Voor het eerste country moment schakelen ze over naar "Whiskey or God", een oudje van Dale Watson. "Red Rose" werd in 1988 uitgebracht door Dave en Phil Alvin en zo weten we dat ook Gerrit Cuypers fan is van de sound van "The Blasters" uit Southern Californië.

Met "7 Steps" krijgen we dan weer een ode van een ander kaliber en wordt de wonderlijke klankkleur van Roy Orbison (1936-1988) hier in de spotlights gezet. Nog zo een grote van wie de nummers op het voorplan komen is zeker ook Johnny Cash (1932-2003). Deze "Cry Cry Cry" werd in 1955 uitgebracht bij "Sun Records". Na deze Cash wordt het tijd voor "The Catsmokes" om een trucker song te brengen met "Truckstop in La Grange" en een goede verstaander heeft maar een half oor nodig.

Na "Bony Maronie" merkte Hans op dat ze "Big City Blues" waren vergeten en omdat er hier op deze "Sunday Evening Blues" toch altijd wel wat blues liefhebbers aanwezig zijn brengen ze het dan met enige vertraging, eentje dat al uitkwam in 1929. Ja Gerrit, je mag en kan eentje brengen van Elvis en dat werd dan Just a hunk, a hunk of "Burning Love". Met "East Texas Pines" zitten die "The Catsmokes" zo aan het einde van hun eerste set en swingden hier deze 13 nummers de pan uit. Tijd om adem te nemen als gevolg van het helse tempo en te checken of het vel van de Bettes zijn snare nog geen barsten komt te vertonen.

Na een kleine n20 minuten werd het tijd om terug het podium te beklimmen en veranderden de twee gitaristen dan zo ook van "gear". Met de opener van het tweede gedeelte verleggen deze "Catsmokes" hun grenzen richting filmmuziek. In 1990 werd er de film noir "Dick Tracy" uitgebracht met daarop nummers van o.a. Jerry Lee Lewis, Patti Austin, Darlene Love en LaVern Baker. Uiteraard was de "comic strip" over deze detective er voor deze titeltrack maar leverde toch maar mooi een prachtig instrumentaaltje op.

"Marie Marie" is die enorme hit van "The Blasters" en bij zowat iedere aanwezige in het "Muzecafé" blijft dit nummer uit 1980 voor eeuwig in het geheugen gegrift. Op "Wrap It Up" van het "Stax" duo "Sam & Dave" uit 1968 betrappen we Gerrit dan toch op een zeldzaam foutje als hij er "Tamla Motown" komt bij te halen. De blues liefhebbers die zich niet zo thuis voelen bij "Soul" verwijzen we hen zo terug naar de versie van Kim Wilson en zijn "Fabulous Thunderbirds" van 1986. "I'm Shaking" is van origine eentje van "Little Willie John" dat in 1960 geschreven werd door Rudy Toombs maar waarbij dit nummerhet meer jeugdigere publiek wordt herinnerd aan de versie van Jack White van "The White Stripes".

De ondersteunende ritme sectie met de Jakke en de Bettes zijn van essentieel belang voor de nummers van deze "The Catsmokes" en mogen zo als de fundamenten worden beschouwd. Ieder noot, iedere slag zijn zorgvuldig uitgekiemd maar zijn zo ook al voorbij alvorens je do-re-mi kan zeggen. "Jimmy Wood" vervolgens is een ode aan de frontman van de "Imperial Crowns" en werd geschreven door zanger en gitarist Gerrit Cuypers waarna "Two Trains" ons terug brengt naar de "Elvis" era. Na "Long White Caddilac" en "Nashville Rash", over het verkrachten van country nummers, krijgen we "Daddy Rollin' Stone" van Otis Blackwell en zo schrijven we 1953. Deze oldie kende in de 70-ties een revival tijdens de popcorn jaren in onze discotheken als "De Viertap" in Rillaar en "De Popcorn" in Vrasene.

Tijd om de brandweer stand-by te houden want bij "Brown Sugar" van de Rolling Stones" ging de ganse eerste verdieping zowaar uit de bol. De eerste keer ook dat ik ze hier zo zie dansen na de Corona pandemie, getekend "The Catsmokes". Als toemaatje kregen we dan zo ook nog "I'll Never Play Jacksonville Again" en kwam ook nog "The Big Bopper" in de schijnwerpers te staan. It Was A Hard Working Day voor dit viertal en niet in het minst voor de snare drum van Robert, einde citaat.

Wie zich nu op de borst komt te kloppen dat ze deze "The Catsmokes" hebben gemist. Geen paniek want ze zullen ook op de festivals te zien zijn. Op 23 april spelen ze op de 14de editie van "Hookrock Indoor", op 6 augustus kan je ze beleven op "Oetslovenblues" en als kers op de taart openen ze op 26 augustus de 24 editie van "Gevarenwinkel", van een feestjaar gesproken. Hier bij "be-MINE Blues" sluiten ze op 17 april hun succesvolle "Sunday Evening Blues" sessions af met "Fred Klee & Southern Rumble". Be There! Vergeet ook niet de "Benefiet voor de Oekraïense vluchtelingen" die Rootstown i.s.m. "One Time Blues Band", "David Ronaldo & The Dice" en DC Snakebuster & Half Blind Willy" op 27 maart houden in "De Klinker" te Aarschot.

voor de fans, hier eentje toen ze nog uniform waren gekleed ;-)