© Rootsville.eu

Malford Milligan & The Southern Aces (US/NL)
"I Was A Witness"
Hangar 3020 (GC De Wildeman) Herent
(18-03-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: GC De WIldeman
info artists: Malford Milligan & The Southern Aces


© Rootsville 2022


Al decennia lang brengt Malford Milligan die warme Texaanse soul waar zo goed als iedereen toch komt van te houden. Door zijn soulvolle klankkleur werd hij in het verleden meermaals vergeleken met namen als Otis Redding en Al Green waardoor hij heel wat aandacht kreeg. In 1994 richtte Amlford Milligan samen met de ritme sectie van SRV's "Double Trouble" de supergroep "Storyville" op en steeg zo ook meteen zijn populariteit. Aan die samenwerking kwam in 2000 een einde en werd 2002 zo de start voor zijn eigen "The Malford Milligan Band". Na 2006 werd hij voornamelijk ingehuurd voor zijn prachtige stem en ging hij ook scheep met "Greg Koch" waarmee hij het ook bracht tot op het podium van "The Bordeline" te Diest. Net als met zijn eigen band toen al de tweede kennismaking met deze Texaan.

Wonende in Texas kwam hij zo in contact met Jack Hustinx (Shiner Twins) die toen ook reeds een halve Amerikaan was. Die samenwerking resulteerde in 2018 tot het uitbrengen van het album "Life Will Humble You" en waren "Malford Milligan & The Southern Aces" geboren. Vorig jaar kwam dan het logische gevolg op dat album uit 2018 en verscheen er "I Was A Witness", een album waarop dieper werd ingegaan op zijn leven als zwarte albino. Met dit album staan ze nu op vrijdag 18 maart hier in "Hangar 3020". Met het album "Life Will Humble You" kwam hij in 2018 ook op het podium van "Gevarenwinkel" te staan waar hij op velen een diepe indruk kwam na te laten. Als gevolg daarvan verplaatsen we ons met een groep "Gevarenwinkels" richting Herent voor de volgende episode van "Malford Milligan & The Southern Aces".

Samen met "The Southern Aces" die bestaan uit Jack Hustinx (gitaar en vocals), Roel Spanjers (keys, backing vox en accordeon), gitarist  Eric van Dijsseldonk en een ritme sectie dat bestaat uit bassist Roelof Klein en drummer Fokke de Jong zal het optreden vanavond voornamelijk bestaan uit het werk van de plaat "I Was A Witness". Na een kleine humoristisch getinte intro van Malford beginnen ze eraan met nummers als "I"m So Tired" en "This Old World", beiden uit het nieuwe album met ook als begeleiding de warme en melancholische accordeon klanken van Roel. Na 'It Hurts So Bad" en uit het vorige album "The Man I Used To Be" waren we met z'n allen hier aanwezig mee met de intense zuiderse soul van "Malford Milligan & The Southern Aces".

Naast de bindteksten van Malford Milligan kregen we uiteraard ook de verhalen van "Jack Hustinx" over het hoe en wanneer sommige nummers hun ontstaan kenden. Een meer uptempo nummer kwam er dan met "Tell The Truth & Shame The Devil" waaruit blijkt dat geen van beiden vurige aanhangers waren van de vorige president van Amerika. De zaal die werd toen zo wat in vuur en vlam gezet. Het werd een beklijvende Americana 'n Soul vertoning.

Als fan van het eerste uur zat ik er een beetje op te wachten, en dat was één van Malford's oudere nummers en met de vraag of we allemaal konden mee schreeuwen en na nummers als "Find My Way Home" en "Freedom Ain't Free", over het moeilijke leven als zwarte in het Amerika van nu, kregen we dan het prachtige "Good Day For The Blues" uit het album van Storyville uit 1996, en voor de blues 'n soul liefhebbers kon de avond toen al lang niet meer stuk.

De inspiratie voor het nummer "No News Like Bad News" kwam door zowel Malford Milligan als Jack Hustinx uit de destijds bestorming van het "Capitool" op 6 janurai 2021 waarna we met de titeltrack van het nieuwste album "I Was A Witness" voelden dat het einde van dit concert nabij was. Als encore kregen we dan nog een song met enkel Malford en Roel Spanjers op de keyboards en gingen we met z'n allen met een warm gevoel huiswaarts. Op naar morgen op de "Southern Bluesnight" in het Nederlandse Heerlen en met..."Malford Milligan & The Southern Aces".

Met dank aan Pieter Taccoen.