© Rootsville.eu

The Blues Against Youth (I)
"As The Tides Gets High and Low" tour
Pallieter Café Herselt
(28-03-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band:
The Blues Against Youth

© Rootsville 2022


Vanavond toch even naar het "Pallieter Café" in Herselt. Na een enorm druk weekend met op zaterdag de 10de editie van "Rolmo's Roots Rock" in Zonhoven en daags nadien al de succesvolle "Benefiet t.v.v. Oekraïense Vluchtelingen" in Aarschot dacht ik het tijdens de laatste week van maart het even rustig aan te doe. Dit was evenwel buiten mijn compagnon de route gerekend. Die had dan toch nog een optreden gevonden om ons naar toe te begeven en zo kwamen we uitzonderlijk op een maandagavond uit in het befaamde "Pallieter Café" voor een ontmoeting met "The Blues Against Youth".

"The Blues Against Youth", afkomstig uit Rome (Italië), is een "One Man Band" onder leiding van Gianni "TBAY" die zang, gitaar, basdrum, hi-hat en kazoo weet te bespelen. TBAY is een productief kunstenaar. Sinds 2009 omvat zijn discografie vijf volledige LP's en vijf 7", uitgebracht op verschillende onafhankelijke labels, geprezen door de internationale pers en uitgebreid gepromoot op de weg door middel van non-stop tours waarbij Gianni "TBAY" deelnam aan prestigieuze festivals zoals Binic Folk Blues en Bielersee, die het podium deelden met onder andere Watermelon Slim, Bob Log III, Reverend Beatman, CW Stoneking. In het ver verleden (2014) hadden we diezelfde "TBAY" hier al wel eens bezig gehoord en was het ook toen goed bevonden om zo deze Italiano Simpatico nog eens te gaan beluisteren.

Zijn "POI" is een nagemaakte hertenkop die dan nog eens akelig verlicht blijkt te zijn alsof we in een of ander duister verleden uit de middeleeuwen zijn teruggekeerd, een herkenningspunt ook voor zijn rauwe en soms intense boogie 'n blues. Laat het nu niet enkel deze sound zijn welke hij brengt maar "TBAY" kan ook verrassend goed uit de hoek komen want zo begint hij met een aangenaam 3/4 walsje verscholen in "Whiskey and Women".

Het rauwe en footstompin' zit dan in zijn boogie met nummers als "Goin' To Chicago" en zo zet hij zijn reisje verder met "Going To East Texas". Het doel van zijn toch behoorlijk gevulde tour is de voorstelling van zijn nieuwste album "As The Tides Gets High and Low". Een toer die hem brengt vanuit Italië, langsheen Frankrijk over België naar Nederland, zo verder naar Zwitserland en Oostenrijk om zo terug in zijn geliefkoosde land van "La Mama" te eindigen. Een album dat hij mede door Corona in een periode zonder concerten wist in te blikken.

Met "Lost Highway" weet hij er zelfs een two-step tussen te smijten wat het concert alleen maar aangenamer maakt want als de boogie er aan zit te komen mag de versterker best 2 streepjes lager staan. Soms op slide lijkt het wel trash blues maar dan verrast deze "TBAY" ons dan weer met een mooi instrumentaaltje waarbij hij zijn fingerpickin' skils kan laten horen. Ook een door Delta geïnfecteerd bluesje à la cottonpickers behoort tot zijn arsenaal.

Zijn voorlaatste nummer is er eentje dat hij opdraagt aan de "Stones" fans in da house. De connectie met die overjaarse rockers voelde ik niet zo meteen want voor mij had het eerder weg van een Ierse drinkin' song, en dat had diene van Gevarenwinkel dan weer goed begrepen want in zijn eentje hield hij vanavond het debiet van "Blauwe Chimay" op peil. "TBAY" hield het bij een "Stanneman" want met Duvel kwamen er minder goede herinneringen naar boven. Gelukkig was het geen "Stanneman Killer" want dan spreken we over 13° alcohol gehalte. What The F*ck, beer is beer! ;-)

Prachtig en met veel gevoel wist Gianni ons dan weer koud te pakken met zijn bisser "If I Could Only Fly" van de in 1989 overleden Amerikaanse country singer-songwriter Blaze Foley, en toen werd het stil hier in het "Pallieter Café" en geloof met dat is hier een rariteit. Mooi, oh zo mooi. Je zou er bijna kunnen van gaan bleiten. Kan deze boogie man ook nog iets anders? Jawel hoor want als absolute uitsmijter krijgen we zo "I've Got A Woman" van brother Ray op ons bord. Toch weer blij dat ik niet in de zetel ben blijven liggen...Donderdag nog even binnen wippen op Kris Bries zijn "Blue Rooster Events" in Werchter met daar op de affiche onze meesters in prachtige Americana, Bruno Deneckere en Nils De Caster. Nog eenmaal genieten die avond en dan zijn we klaar voor de Aprilse grillen en de "Ronde Van Vlaanderen" :-)