© Rootsville.eu

Somethingski Trio (PL)
Roots
't Stamineeke
Webbekom (01-04-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: 't Stamineeke
info band: Somethingski

© Rootsville 2022


Op 1 april is het altijd wel een afwachten of de berichtgeving wel klopt. Natuurlijk klopt de naam op de agenda want "Somethingski Trio" is niemand minder dan Niko Soszynski en die kennen we dan weer ban bij de "Freeborn Brothers" die bij Kurt De Bont van Rootstown al jaren een tweede thuis hebben gevonden. Trouwens zou Maaike van het cultuurcafé "'t Stamineeke" te Webbekom nooit een april grap durven uithalen met haar klanten...alhoewel er zat er toch eentje aan te komen ;-)

Nikodem Soszynski heeft zich dan toch wonderwel eens kunnen afscheuren van zijn "Freeborn Brother" Mateusz Plesniak die sinds 2013, toen nog als duo, Aarschot en omstreken zouden gaan bestormen. Ondertussen zagen we Niko als duo, als rootsband, als band met blazer, als rockabilly trio en dus nu als roots trio en werd het moeilijk te begrijpen toen Maaike van het café me zonder blozen kwam te vertellen dat ze nog nooit van hem of hun had gehoord. Begrijpen wie begrijpen kan of het moet dan toch zijn dan Kurt De Bont nog niet in Webbekom was geweest.

Ook vanavond niet voor zowat de première van dit "Somethingski Trio" want Niko en zijn gang hadden helemaal op hun eentje de weg naar het "Webbekom's Broek" gevonden. Trouwens ze waren er niet alleen want Hans van het "Pallieter Café" te Herselt tekende ook present net als toch wel een degelijke afvaardiging die hard fans van uit het hinterland van Geel.

Het zou ook voor ondergetekende een tweestrijd gaan worden want er blijkt nog de mogelijkheid genoeg om dit "Somethingski Trio" te gaan beluisteren. Uit morele verplichtingenn dan toch maar twee data aangevinkt. Allereerst bij onze geliefkoosde bar women Maaike en Christel om volgende donderdag dan nog maar eens af te zakken naar Hans, nee niet de travestiet uit "America's Got Talent" maar gewoon die van het "Pallieter Café", en geloof me dat is ook genne gewone.

Rond de Corona perikelen, waarvan we hopen dat ze niet terug de kop op gaan steken, werd er gewag gemaakt van "Somethingski Solo" maar in Polen zal de boter nog wel goedkoop zijn dus werd het maar een trio. Ik was al aanwezig van bij de soundcheck net als "Hans" en groot was de verrassing dat ik naast Nico ook een bassist en een viool speelster kwam waar te nemen. Nog groter was de verbazing toen dit trio muzikaal kwam aan te vatten het ik nog begon mooi te vinden ook.

Het doel van deze 'Tour' was om het 'volk' met zijn solo album "Things" te laten kennismaken, welk werd uitgebracht in 2021 maar door Corona werd de toen geplande tour de das omgedaan. Als basspeler werd Jan Migdal bijgevoegd en het talent op de fiddle was Magda Slosarz en geloof me die gaven onverwacht een meerwaarde.

Hun muziek is totaal anders dan welke we kennen van de "Freeborn Borthers" en wordt meestal in het Pools gezongen, maar gelukkig ook in het Engels en zelfs in het Spanglihs. Een vertalingstool was niet voorradig en mijn kennis van deze Oostblok taal is beperkt gebleven doordat mijn hygiënische assistente destijds al even vlug met de (ooster)zon was vertrokken. Grapje uiteraard.

Als hun muziek op Poolse folk lijkt ga ik daar van gaan houden want ook al verstond ik het niet toch was het meer dan aangenaam, en dit viel te bevestigen door het applaus dat hun telkens weer te beurt viel. Een nummer als "Na Dolinach" zou hier ongetwijfeld de Vlaamse hitparade bestormen als het in het Nederlands wordt vertaald uiteraard.

Dan maar eentje in het Engels en ook deze "Light Up", met een bluegrass tintje, heeft hit potentie en dus so far so good. Ook als is Niko Soszynski een krak als "OMB" en volledig één met zijn banjo, basdrum, high hat en andere attributen toch geven de bas en fiddle een extra boost aan de nummers. Zo gaan we met "Than We Fly" een beetje meer up tempo en krijgen we zelfs met "Tam W Starym Lesie" zelfs een walsje voor de kiezen. Eentje waar Christel dan weer volop gebruik van maakt om al dansend, met twee wijntjes in haar hand, het etablissement door te walsen. Mooi hoor, mooi. Zowel het nummer als de dansprestatie van Christel mochten er zijn;-) Nu Magda nog leren zingen want op het album klinkt dit nummer heerlijk.

Helemaal Slavisch wordt het dan met "Wszechziem" en op "Born To Muzungu" gaan we de exotische toer op met een snuifje reggea. Yep Nico zo zie je maar dat je een oude rot als ikzelf nog kan verrassen. Tot donderdag dan maar...we like it en Maaike kent je nu ook :-)