© Rootsville.eu

Lazy Louis (B)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven
(04-04-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

© Rootsville 2022


De "Blue Monday Concerts" hier in "De Blauwe Kater" te Leuven zitten op kruissnelheid en alvorens de "Boogie Beasts" hier op maandag 11 april het kot op stelten komen zetten, zakt één deeltje van deze "BB" op 4 april af om een test af te leggen. Dat deeltje noemt "Lazy Louis" en bestaat uit Patrick Louis en zijn kompaan Tom Lehnert. Met voorsprong de beste bluesgitarist uit Wallonië die mede door zijn inbreng bij de "Voodoo Twins ft. The Patricks" en later ook bij de "Boogie Beasts" zijn weg naar Vlaanderen geplaveid zag. Ooit zag ik hem spelen met "Jimson Weed" en was dit toen ook reeds een openbaring maar nu staat hij hier in het meest iconische café van Leuven als "Lazy Louis".

In 2019 nog voor de Corona perikelen begonnen speelde Patrick hier liefst drie maal, eenmaal met de "Voodoo Twinz" en twee keer met zijn eigen duo. Een duo waarbij hij meestal beroep doet op batteur Tom Lehnert om zo samen hun improvisaties tot een geheel komen te brengen. Zijn mix van Blues 'n boogie maken dat net als de die hards ook de youngsters hier volledig onder hypnose komen te staan en worden ondergedompeld in een roes van North Mississippi Blues 'n Boogie en kunnen we stellen dat de geesten van R.L. Burnside, JLH en Son House hier in de "Kater" zullen ronddwalen.

Met drie gitaren in de aanslag, waaronder uiteraard ook zijn geliefkoosde "Gibson" wordt de "Guttlin Baronet" als eerste in aanslag genomen, mede door de aanwezigheid van Guttlin bouwer Karel Phlix. Met opener "Someday Baby" kan je er zelfs een zwitsers uurwerk op gelijk zetten. en zo zitten we al meteen midden in de rauwe Mississippi Delta. "Crawling King Snake" zou van origine van Big Joe Williams zijn maar gaf tijdens de geschiedenis voldoende stof tot discussie. Hier vanavond natuurlijk in de boogie versie van "Lazy Louis".

Ook al spelen Patrick en Tom niet wekelijks met elkaar toch loopt de machine na een paar nummers gesmeerd als altijd. Zo ook op John Lee Hooker's "Annie Mea", een nummer dat tijdens de blues legacy vele answering songs kreeg van onder meer Little Milton en zo leeft deze in 1975 vermoorde activiste nog steeds in onze hersenspinsels. Met "Skinny Woman" komen we uit bij de man waarvoor deze muziek het er allemaal voor doet, R.L. Burnside. Maar ook om de nodige nicotine tot ons te nemen, PAUZE.

Dat "De Kater" ondertussen was volgelopen hoef ik uiteraard niet meer te melden. Een mix van blues liefhebbers aangevuld met de meer alternatieve jongelingen bij de studenten komen op deze "Blue Monday Concerts" maar wat graag afgezakt. Tijd voor deel 2, een deel waar op gebied van muziek keuze weinig verandering in komt en zo komen we na "Stay Here In Your Arms" en de original "France Change" weerom uit bij de man waar het allemaal om doet, R.L. Burnside". "Going Down South" is een klassieker die niet enkel in iedere juke-joint kan worden mee gekeeld maar zo ook hier in de "Blauwe Kater".

Moest het niet gaan gebeuren zou het een verrassing zijn maar dat was het dus niet en in de lijn der verwachtingen kwam er nog een andere "Beast" het podium op om er hier als een oerknal uit te gaan met certitudes als "Pour Black Mattie" en "Rollin' & Tumblin". Allemaal nog eens alle geven op een lang uitgesponnen "Boogie Chillen"en zo maken we ons op voor de volgende earthquake die er hier zit aan te komen. Maandag 11 april, voor diegene die het nog niet wisten...de "Boogie Beasts" met hun nieuwe single van Son House's "Grinnin' in your Face". Komen kamperen op de vismarkt is dan uitzonderlijk eens toegelaten...

Nog eens bedankt voor Stephie en haar perfecte organisatie!