© Rootsville.eu

Easter Blues Night
The Dibs - Voodoo Twinz ft. The Patricks - Madcat's Roughriders
Zaal Elckerlyc St-Lambrechts-Herk
(09-04-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Elckerlyc Live
info bands: The Dibs - Bourbon Street - Madcat's Roughriders

© Rootsville 2022


Al meteen in de aanloop naar hun eerste "Easter Blues Night" werden ge skilss van Johny & Co meteen op de proef gesteld door het wegvallen van "Bourbon Street" waarbij een bandlid het bezoekje kreeg van dat vieze Corona beestje. Een vervanger werd dan gevonden in de "Voodoo Twinz feat. The Patricks" en dat zou de organisatie zeker geen windeieren komen te leggen. Die van "Bourbon Street" waren wel present zonder uiteraard de ongelukkige ziekeboeg. Hun kans komt al vlug tijdens de zomerfestivals ergens op een weide.

Naar al oude gewoonte houden die van "Elckerlyc Live" het bij eigen volk en dan nog als het kan in hun eigenste Limburg. Voor de afsluitende "The Dips" krijgen ze een headliner die Belgisch-Nederlands kleurt en "Voodoo Twinz ft. The Patricks huisvesten een iemand uit Namur, maar geloof me Patrick Louis voelt zich meer en meer als een vlaming. "Madcat's Roughriders" hun roots liggen dan wel weer hier in deze provincie. Zeker weten is dat de "Klokken van Rome" in deze periode een detourke doen langs St-Lambrechts-Herk want het is hier dat deze "Easter Blues Night" zal plaats vinden.

Deze happening ontstond eerst als de "Limburg Roots Night" waarvan de eerste editie toen plaatsvond op 22 augustus 2015. Een jaartje later verhuisde de datum naar september en in 2017 viel met de derde editie dan ook het doek over de "Limburg Roots Night'. In 2018 noemden ze het hier dan de "Christmas Blues Night" gewoon om de reden dat het rond de periode van kerstmis viel, toen met de 'Travellin' Blue Kings" en "Bourbon Street", en alsof diene van hierboven er zich mee wou moeien begon bij het buitengaan van de "Christmas Blues Night" het ook nog daadwerkelijk te sneeuwen. In 2019 was de tot nu toe laatste "Christmas Blues Night" want toen kwam Corona.

Derde keer goede keer zoals het spreekwoord zegt en dus starten ze hier bij "Elckerlyc Live" met vereende krachten nu maar met de "Easter Blues Night". Of nu de paasklokken ook hun eitjes zullen droppen is nog maar de vraag. Er was heel wat volk komen opdagen voor dit eerste Limburgs Blues festival en zo was onze groep al dadelijk aangedikt, enkel de VM-aanhang tekende niet present en zo stond ons kieken uit Gevarenwinkel helemaal niet alleen. Plannen werden zelfs gesmeed voor de heropstart van "Zilst Blues" en morgen wordt er zelfs beslist of "DLB-on Stage" terug zal doorgaan. Ook onder de menigte die van "Move2Blues" en "Hookrock" en zo was bijna iedereen hier terug tesaam.

Aan de aftrap van deze "Easter Blues Night" staan "Madcat's Roughriders" en die stonden ook op de "Corona Affiche" samen met "The Dibs". Ook in 2019 mochten deze "Madcat's Roughriders" hier al langs de kassa passeren. De band bestaat uit Frank D’Heye, Yves Lenaerts en de ritme sectie met Niels Deglin en Bram Gourmand. Na jaren sleutelen bestaat hun set, naar eigen zeggen, uit een afgewogen mix van swampy grooves, dirty harpin' en funky swings, afgewerkt met verrassend stinkende boogies.

Met hun "The Welcome Song" dachten we nog dat het een swingend uurtje ging worden maar naargelang de set vorderde werd het alsmaar steviger ook. Nummers als "Moonshine Whiskey" en "Sugar Daddy" maken dat we ons volledig in de blues kunnen inleven. Plots leek het wel of we in een Tarantino soundtrack waren verdwaald met het brengen van "Pussie Train Boogie", genne porno dus maar blues straight from the heart. De outswinger van Madcat Frank en zijn riders werd het alom gekende "Got My Mojo Working" met als ultimate last song "The Devil Rides Along". Ondertussen was de "Elkerlyck" behoorlijk volgelopen en was het tijd voor de change-over.

Normaliter zou het nu de beurt zijn aan "Bourbon Street" maar er is ook nog een beestje als "Corona". Met als vervangers de "Voodoo Twinz ft. The Patricks" schuiven "les wallons" en de liefhebbers van boogie alvast een stapje voorwaarts. Deze huisband van de "Blauwe Kater" is al lang uitgegroeid tot een stevig geheel en ja wel weg van de "Boogie Beasts". Met Jan, Gert, Patrick en Patrick krijgen we hits à volenté uit de legacy van de blues. Zelfs Papa Jaspers was nog eens komen opdagen nu zijn poulains eens zo dicht bij huis spelen.

Sinds de boogie masters Jan Jaspers en Patrick Louis elkaar ook gevonden hebben bij de "Boogie Beastst" lijkt het op een match made in heaven, en daar kunnen we met z'n allen maar beter van genieten. Nu ze als viertal ook volledig zijn ingespeeld op elkaar durven deze Voodoo tweelingen ook al eens gaan freewheelen wat dan weer komt te leiden tot knappe intro's zoals op opener "Rablin' On My Mind". Als daarna nog verder zetten met Hwolin' Wolf's "Commit A Crime" komen we gewoon vast te zitten bij de Chess legacy.

Uiteraard kan en mag Hund Dog Taylor niet ontbreken en met diens "Sadie" krijgen we daar al vlug een antwoord op. Met Slim Harpo's "Scratch My Back" steekt de rhythm 'n blues dan even de kop op en is het woord aan Patrick 'Lazy' Louis", wanneer die dan ook nog de chicken scratch komt boven te etaleren worden de walen achter ons haast zot...en vele blues liefhebbers natuurlijk ook want dit is high class.

Mooi en bijzonder stil wordt het met Muddy Water's "The Same Thing", voor mezelf de highlight van de set met een knappe solo van Lazy Louis. Nog even het vuur aan de lont steken dachten de Voodoo Twinz en kwamen we als een rollercoaster terecht in de rock 'n roll van Chuck Berry met diens "Little Quennie", dit incluis de duckwalk van de hand van Jan Jaspers.

Op vraag van "Guttlin" bouwer Karel Phlix nog eens even samen op de foto al was Jas zijn model vergeten uit de rack te nemen. Niet erg Karel volgende maandag in de" Blauwe Kater" dan maar. Tijd voor het eindschot dan maar met Don Nix zijn door Freddie King beroemd gemaakte nummer "Goin 'Down", nog altijd één van de beste uitsmijters al hebben deze "Voodoo Twinz ft. The Patricks" nog wel iets anders in petto. John Lee Hooker's "Shake It Baby" brengt dan de ultieme apotheose en verdwijnen deze boogie-men één voor een van de bühne. A Job Well Done!

Ook al kondigde Jan Jaspers Peter Jacobs aan als een van de betere blues stemmen in ons landje toch doen we daar nog een schepje soul bovenop. Als afsluiter stappen we dus over van blues naar soul. Met "The Dibs" krijgen we regelrechte soulshouter Peter Jacobs die wordt bijgestaan door gitaristen Stanley Patty en Mo Gomez, bassist Bird Stevens en drummer Franky Gomez.

Je zou bijna gaan spreken van een regelrechte "Stax Revue" en zo iets maakt de avond nog enkel maar geslaagder. Met "Addicted To No Sleep" belanden we dan zo in de soul era en wie heeft daar niet van gehouden, behoudens de headbangers natuurlijk. Met aan Peter's zijn de Ronnie Earl van de Lage Landen komen de rifjes crystal clear bij je binnen.

Met James Carr zijn "Pouring Water On A Drowning Man" uit 1967 bevinden we ons midden in het spectrum van klassieke soul. Op Ronnie Earl's "Blind Love" kan Stanley Patty, comme un vrai Steve Cropper, bij wijlen kiekebisj opwekkende staaltjes van zijn kunnen laten horen. Met Chuck Willis' zijn "Feel So Bad" uit alweer 1956 weet Peter zijn soulvolle klankkleur volledige aandacht van de zaal naar zich toe te trekken en de alles ondersteunende ritme sectie van Franky Gomez en de bassgrooves van Bird Stevens en de ritme gitaar van Mo Gomez maken het plaatje compleet

Ook aan deze soul happening moet helaas een einde komen en dat doen deze "The Dibs" in stijl. "That's Waht Love Will Make You Do" van Little Milton is dan de outswinger van deze nightshift met deze "The Dibs" en ja er mocht gedanst worden. Johny & Co kunnen met hun eerste "Easter Blues Night" toch terugblikken op een geslaagde avond en maken wij ons alweer op voor een mooie dag morgen met "The Atomic 44's, Slim Allen en Allen Haynes, moet er nog zand zijn...

Madcat's Roughriders


Voodoo Twinz & The PatricksThe Dibs