© Rootsville.eu

Hookrock Indoor
Chilly Willy - The Catsmokes - Travellin' Blue Kings
OC Rooierheide Diepenbeek
(23-04-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Hookrock
info bands: Chilly Willy - The Catsmokes - Travellin' Blue Kings


© Rootsville 2022


We gaan stilaan terug naar normaal na die  akelige  'Corona' periode en zo  gaan de festivals en concerten ook weer wat meer kunnen opleven. Ook voor “Hookrock” en haar “vzw Deep Music” was het gedurende 2 jaar het in de kast opbergen van hun geliefde "Hookrock Indoor".  

Op zaterdag 23 april gaan ze er dus opnieuw voor en vinken ze hier het nummer '14' aan. Op de nu vaste locatie in “OC Rooierheide” ontvangen ze die dag drie bands met een voldoende diversiteit in de genres, met voor elk wat wil. Ondertussen is ook het programma van "Hookrock 2022" bekend gemaakt met als verrasssing toch wel het terug samenkomen van "Last Call".
Net voor aanvang van deze "Hookrock Indoor" vernemen we helaas ook het treurige nieuws van het overlijden van onze rockster pur sang, Arno Hintjes. (1949-2022)

Een editie die dit jaar volledig Belgisch is gekleurd maar toch met telkens drie verrassingen bij de deelnemende bands. Zo is er met "Chilly Willy" de line-up zoals ze in 1992 zijn opgestart. Uitgezonderd 'The Humblin' Mumblin' Mocking Birds' die toen als backing vocals fungeerden, maar er is natuurlijk niets dat eventuele vrijwilligers tegenhoudt om het eens te proberen.

De volgende band zijn "The Catsmokes" en komen uit dezelfde streek als de vorige band. Met hen stappen we van de blues over naar de rock 'n roll en country rock uit de era met namen als 'The Blasters', 'Roy Orbison' en 'Johnny Cash'. Deze "The Catsmokes" vieren dit jaar hun 20ste verjaardag en zo komen ze toch in een illuster rijtje terecht.

Met als laatste de "Travellin' Blue Kings" kleurt de hedendaagse blues ook wat soul, jazz en rhythm 'n blues en deze vijf klasbakken hun optreden hier staat in het teken van hun 2de album welk zijn officiele release op 24 april werd vastgezet. Dus zal ook 'Hookrock Indoor' hier vanavond kennis kunnen maken met "Bending The Rules".

Ze zijn het na enkele era wel gewoon geworden dat die van "Chilly Willy" de aftrap moeten geven en er zo voor zorgen dat de sfeer al onmiddellijk opperbest kan worden genoemd. 'Chilly Willy" anno 2022 dat is nog steeds 'Den Huibbe' al noemen er wel enkele in het land van "La Mama" hem nu ook 'Hoobie' na de passage van Egidio 'Juke' Ingala op 19 februari.

Naast 'Den Huibbe' is er uiteraard ook ouderdomsdeken drummer Walter Cuyvers. Opmerkelijk is dat Walter nu aan zijn 82ste levensjaar bezig is en zo de helaas overleden drummer van de “Stones” is voorbij gestoken. Toen waren er ook bij “Dizze” Gerry Alaerts  op de Mississippi Saxofoon en bassist Roel Celis. Vervolledigen de groep ook nog stringbenders “Dirk ’Calvin’  Cuyvers” en de alweer depannerende  Andy Aerts .

Wat meteen opviel was dar harper “Dizze” Gerry Alaerts nog steeds niets van zijn finesse heeft moeten inboeten tijdens zijn afwezigen. Op 28 januari van dit jaar was ik nog getuige hoe den Dizze toen aan master Steven De bruyn enkele noodzakelijk tips wist los te peuteren en kijk, het werkt. Wie al iedere dag in het zweet staat door stress en spanning is mede-oprichter Roel Celis die voor dit event de gitaar met de dikke snaren weerom rond zijn nek kwam te hangen, en zelfs de pijnlijke vingers nam hij er met plezier bij. Of ze hem nu nog voor een world wide tour richting Jamaica zullen meekrijgen is nog maar de vraag. Recent heeft hij voor zijn "Living 29" te Molenstede nog Bluestroubadoer "Guy Davis" kunnen strikken om op 08 mei daar in die reeds wereldberoemde "Living 29" een exclusief concert te komen geven.

Opperste concentratie dus but a devil a song will help ;-) en dat horen we bij hun opener "New Orleans" en zo krijgen hier sommigen onder ons bijna een 30-tig jarige flashback. Met "I'm Ready" en SBW zijn "Help Me" krijgen we hier met z'n allen de bevestiging, deze "Chilly Willy" doorstaat met grote onderscheiding de tand des tijds. Met gitaristen Andy Aerts en zoon van zijn vader, Dirk Cuyvers kost dit uiteraard geen enkele moeite. Papa Cuyvers die shuffelt maar verder en lijkt pas te zullen stoppen als ze zijn drumsticks uit zijn handen komen trekken.

Wel een nostalgisch moment als op het einde den Huibbe en den Dizzy de welgekende "Chilly Willy" moves komen te etaleren, welke dan ook onmiddellijk navolging kregen, mooi zo! Voor Roel was de beproeving voorbij en oh wat gaat dat deugd doen een frisse Duvel tegen die ontvelde vingers. Aan Veerle om hem maar te verzorgen deze week.

Hiep Hiep Hoera dus voor de volgende "The Catsmokes" en het strafste is nog dat zij gedurende 20 jaar geen problemen hebben gekend met de bezetting. de band bestaat uit zanger en gitarist Gerrit Cuypers. De tweede gitarist is Hans Van Zichem en de ritme sectie bestaat uit drummer Robert ‘Bettes’ Theys en bassist Jan ‘Jakke’ Vermeulen. Hun muzikale inbreng brengt ons naar de era's van rock 'n roll. Hun roots bevinden zich net als bij “Chilly Willy”  in het hinterland van de “Witte van Zichem”. In 2011 brachten ze het tot op het grote podium van “Blues Peer” met nummers als Two Trains, Cry Cry Cry , Lonesome Train en Daddy Rollin’ Stone. Tijdens hun optreden op Peer werd er tevens een “Live video opgenomen voor het nageslacht.

Met twee guitarslingers als Gerrit en Hans lijkt het wel kinderspel om de rock 'n roll en country rock van weleer terug richting Diepenbeek te brengen en dat merk je wanneer bij de eerste nummers als het instrumentale "Dick Tracy" en het dynamische "Two Trains" de dames haast onmiddellijk repliceerden met enkele rock 'n roll moves, Katrien van "Oetslovenblues" als Limburgs trekpaard. Niet zo vreemd trouwens want deze "The Catsmokes" zullen dit jaar hun festival afsluiten.

Van Little Willie John's "I'm Shaking" waar ook The Blasters en nog recenter Jock White een hit mee scoorden, over Elvis zijn "Burning Love" tot aan hun originals "Jimi Wood" over de frontman van "Imperial Crowns". Ook in hun rock 'n roll zit een heerlijke legacy verborgen. Voeg daarbij nog een Cash'ke" en de fun kan niet meer op. Rock 'n roll pur sang dan met die wereldhit van "The Blasters" en ook op deze "Marie Marie" kwamen de beentjes los. Naar het einde diepten ze ook nog een popcorn oldie op uit hun arsenaal met "Daddy Rollin' Stone" van Otis Blackwell en zo schrijven we 1953. 

Als laatste band van de avond krijgen we dus de "Travellin' Blue Kings" en zoals reeds vermeld behoren zij ook hier tot de feestvarkens. Hun nieuwe album "Bending The Rules" zal ontegensprekelijk in de spotlights worden gezet. Mede ook door 'Corona' zagen ze zich genoodzaakt om een verandering door te voeren in de bezetting en zo werd Stephan Hermsen ingeruild voor JB Biesmans (vocals, sax en bluesharp) en is zo de line-up nu volledig Belgisch.

Verder bestaat de band uit Jimmy Hontelé (gitaar), "PC" Cuyvers (Hammond), Winne Penninckx (bass) en Marc Gijbels (drums) en zijn we met "Rootsville" al fan vanaf het eerste uur en dit sinds 2018 toen we één van hun allereerste concerten beleefden op de '22eme Nuit du Blues de Charleroi" Festival.

Ik had al aan iedereen die het wilde horen verkondigd dat wat nu zou komen het toetje van de avond zou worden. Een chocomoussetaart met alles erop en eraan en met "You're A Wonderful One" werd er al meer dan positief geknikt. Zelfs onze Waalse vrienden en birthday buddie Thérèse waren meteen van de kaart. Wat we nu krijgen huisvest zowat alles wat goed is in de muziek. Van Soul, Rhythm 'n blues, Jazz maar ook uitstekende blues met het geleende "I Smell Trouble", dit samen met de outswinger "So Long Baby Goodbye" van onze geliefde "The Blasters" zijn covers, de rest zijn uitstekende originals en daar kan niet genoeg de nadruk op worden gelegd.

Na nummers als "Do It Baby", "Gotta Get Away" en het mooie "If Only..." waren de die-hards hier aanwezig het er over eens dat dit gewoonweg hoogstaand is. Zelfs de "Chilly Willy Gang" hoefden geen verdere overtuigingkracht meer. dat deze "Travellin' Blue Kings" er zo maar enkele jazzy pareltjes tussen gooiden werd zelfs niet meer beseft. Dansen was het betoog nu. En dan...dan "A Stiffer Drink" and all hell break loose. Met deze zeer dansbare kraker katapulteerden deze "TBK" ons zo richting 60-ties Soul-era en hoefde dit verder geen betoog meer...GEWOON GRAAF! Hoeft het nog gezegd dat deze "Kings", om het kort te beschrijven, werden terug geroepen voor een encore. Niemand al op zoek naar de uitgang, zelfs mijn blues compadre niet want die was op zoek naar zijn '3' Kings ;-)

Tot 1 en 2 juli op "Hookrock" summer edition, where blues and fun become ONE!

en zij waren er ook...