© Rootsville.eu

All You Can Jazz
Festival
Lier
(24-04-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: All You Can Jazz
info artist: Gwen Cresens Quartet - Dirk Van der Linden


© Rootsville 2022


Zondag 24 april en zelfs de koers moest wijken voor de muziek. Op deze zonnige zondag ging het richting Lier waar op 10 verschillende locaties de jazz fanaten, maar ook andere muziekliefhebbers, konden genieten van hun favoriete muziek. Aan het event onder de noemer "All You Can Jazz" nemen volgende ensembles deel; "Bram De Looze Solo", "Gwen Cresens Quartet", "Relovation Jazz" (Robin Crauwels), "No Wasabi", "Franklin ode to Aretha", "A Tribute to Ella Fitzgerald", "Antwerp Jazz Quartet", "Pablo Casella", "Tom Callens & Lien De Greef", "Bonnie Blues" en har "Dirk Van der Linden Trio". De "Bonnie Blues" vielen op het laatste moment echter jammerlijk af mede door een geldig doktersbriefje ;-). Misschien is er een foutje in mijn vernoeming ingeslopen maar het programma op de desbetreffende website is reeds verdwenen alvorens je do-re-mi kan spelen.

Mijn inbreng, al dan niet als Chinese vrijwilliger, bestond uit het "Gwen Cresens Quartet" en het "Dirk Van der Linden Trio". Twee concertjes deels met liefde gevolgd, eentje als een hemelse ervaring en de andere omdat ik ook liefhebber ben van Hammond grooves.

Als eerste trokken we naar de bibliotheek van Lier gevestigd in het oude Sint-Jozef-rusthuis. Een prachtig gebouw vlak in het centrum van Lier. Naast de uitgebreide bibliotheek is er ook een leescafé met daar aan verbonden de "Colibrant", een authentieke neogotische kapel en een ideaal kader voor de inbreng van het "Gwen Cresens Quartet". Een Quartet dat naast Gwen Cresens op accordeon ook nog bestaat uit Bart Van Caenegem op piano, Janos Bruneel op contrabas en Matthias De Waele aan het drumstel.

Van Gwen kunnen we ook meedelen dat ook hij als muzikant puur sang een fan was van Arno, wat we konden opmaken aan zijn vestimentaire outfit. Allemaal naast de kwestie uiteraard en deze goed gevulde kapel kon meteen genieten van enige Braziliaanse vibes met "Cheguei", een nummer dat ook bekend is van de uit Rio de Janeiro afkomstige "Geisa Fernandes". Na een stukje filmmuziek met "Cinema Paradiso" van Ennio Morricone uit 1992 konden de aanwezigen nog even verder dromen toen Gwen de klassieke toer op ging. Op een sublieme vertolking van de "Prelude van Bach" laat Gwen Cresens hier met zijn Quartet horen waarom hij zo hoog staat aangeschreven in de muziekwereld die voor deze virtuoos geen geheimen meer kent. Dit natuurlijk ondersteund door zijn excellente Quartet. Een moment ook waarbij iedere aanwezige dit klassieke stuk in de armen kwam te sluiten met als slot een wel gemeend applaus.

Uiteraard kwamen ook een paar eigen composities aan bod zoals "chop chop" en "Da's Sport". Alhoewel we bij jazz veelal kunnen spreken van improvisaties werd het toch ook genieten van de Argentijnse bandoneonist en componist zijn "Tanti Anni Prima" of wat gezegd van onze Toots zijn "For My Lady". In één woord het was hier met dit "Gwen Cresens Quartet" genieten, genieten en genieten.

Kuierend langs de reien van de Nete, en dit onder een stralend zomerzonnetje ging het zo richting "Spuihuis". Een moment ook waarop je jezelf kan inleven in "Lierke Plezierke". Een ideaal intermezzo ook om deze "All You Can Jazz" te ervaren. De "zwarte zwaan" hebben we helaas niet waargenomen.

Het "Spuihuis" dateert reeds van de 16de eeuw en deed vroeger dienst als sas huis aan de Binnennete. In deze polyvalente ruimte is er ook plaats voor een gezellig café en ontmoeten we het "Dirk Van der Linden Trio". Zijn Hammond grooves hebben we nog recent kunnen beleven en staan dus nog vers in het geheugen gegrift. Naast Dirk Van der Linden, zijn "portable" Hammond B-3 en jawel 2 leslies bestaat dir trio ook nog uit de jazz guitarra van Swa Mercelis en de drums van Ludo Ceurremans.

Uiteraard een totaal ander kader dan de intieme "Colibrant". Meer speels mede door het instrumentarium en het is net die veelzijdigheid die een zondagnamiddag festival als "All You Can Jazz" zo aantrekkelijk komt te maken, en dan kan ik met "Rootsville" maar 2 van de 10 locaties bezoeken.

We schreven het al vorige week, de begintune van dit "Dirk Van der Linden Trio" is en blijft "Back To The Chicken Shack" waardoor de Hammond liefhebbers het beeld van Jimmy Smith levendig kunnen voorstellen. Ook bij Dirk Van der Linden wordt er geput uit het film arsenaal zoals "Days of Wine and Roses". Ook hier kwam iedere muziekliefhebber goed gemutst binnen enerzijds door het stralende weer maar ook door de muziek zoals bij "Mack The Knife".

Een certitude is ook dat Swa Mercelis ook in de spotlights komt te staan bij het spelen van zijn favoriete standard ever, en dat is "Stella By Starlight" van Victor Young en zo zitten we weerom in de filmmuziek. Hier werd het nummer gedoopt tot "Westmalle By Starlight" maar daar had destijds Mijnheer Young geen weet van. Altijd ook weer leuk om horen is de officieuze hymne van "Georgia" nu in een funky jasje als "Georgia on my Funky Mind" en zo zit mijn zondagmiddag beleving in Lier er op. Ik ben er haast zeker van dat op die andere 8 locaties evenveel werd genoten als ik heb gedaan waardoor we dan maar van een geslaagde editie van "All You Can Jazz" kunnen spreken. CU.